bogda78 je napisao:Male ispravke samo za period do kada se proizvodio ovaj model.Počeo je još 1980.sa trilex felnama na 0303 šasiji dok su 0303 imali normalne felne,i razlika je bila još u veličini stakala na dvokrilnim vratima.Prve 315 imale su klimu skroz pozadi.Sa strane unutra i na krovu nisu bile tapacirane.Kasnije,od 1984,počinje se sa proizvodnjom modela sa jednokrilnim vratima,sa klimom na sredini,a godinu kasnije izlaze i S311.21T(klima pozadi) i 315.21T,prvi su imali jednokrilna prednja vrata sa velikim gornjim staklom,dok je ubrzo ubačeno i donje staklo.1985.kreće se i sa tapaciranjem galerija,kada su i izašli prvi visokopodni busevi iz Skoplja,kasnije je odrađeno dosta modifikacija,dobili su moderne enterijere,prvi visoki su imali klime u boksu,dok su kasnije bile varijacije u zavisnosti od želje kupaca.Standardno su do 1993 uglavnom nosili mercedesove motore i menjače sa motorima od 280,320 i 360 konja a mejnjači su bili šestostepeni.Kolega SANOS_A iz Makedonije može da nam kaže do kada su rađeni ovi lepotani,jer su rađeni i kasnije posle raspada SFRJ,mislim da je poslednji izašao 1997.
Kassbohrer je napisao:Vjerovatno je mislio na stariji model O303 Europa (prije kockastog) koji je gotovo identičan kao ''obični'' O303. Na našim prostorima je bio jako rijedak, mislim da je bio jedan jedini primjerak u Jugoprevozu Kovin. E sad što se tiče vrata gledao sam baš matore slike (iz sredine osamdesetih) niskih S315 i S315.21T koji su imali vrata sa samo jednim, gornjim staklom, tako da mislim da su ipak tako iz fabrike došli, ima i u ovoj temi slika putnikovog S315.21T sa takvim vratima, djeluje je mi da je slikano kad je bio nov ili bar relativno nov...
Takođe sjećam se da sam još kao klinac krajem osamdesetih viđao niske S315, pa i S415 sa nekim ogromnim kockastim klimama na zadnjem dijelu busa, mada možda to i nije tako dolazilo iz Skoplja moguće da je naknadno ugrađivano.
sanos_a je napisao:bravo conte za napisan tekst ali sa nesto se ne slazem sa tobom
- fas 11 oktomvri skopje JE imao licencu od mercedes za s315, s315.21 kao i za s404 i s403
- imalo je s415 sa kockastim klimama, u makedonija galeb ih je imao
- imalo je s315 kao i s315.21 sa dvoredni stop svetla, u makedonija mlaz ih je imao
- fabricki je ugradjivana predna vrata sa jedan prozor, to je bilo na prve modele s315 i s315.21
- klime osim na sredini busa kod s315.21 imalo i je i na zadnji deo busa iznat zadnja sofersabna, kao i u pretposledni boks
conte je napisao:moram ponovo da se ukljucim u polemiku
pa da krenem sa odgovorima unazad:
- Autoboka je imala SANOS-e sa kockastim klima uredjajem na kraju ali to nisu bili 415 vec 314 (zaobljeni na kraju za lakse prepoznavanje) postoe i slike u temi Autoboka
-u jednom periodu se i na S-415 srecu klima uredjaji mada jako retko (moguce da su sajamski modeli) takav jedan je imao za potreebe sluzbenog prevoza radnika TRAJAL iz Krusevca
-stop svetala u dva reda na SANOS 315 se ne secam. Mogu cak i sa sigurnoscu da tvrdim da se iskljucivo proizvodio sa jednorednim stop svetlima sastavljenih iz pet odvojenih lampi. mala cetvrtasta stop svetla preuzeta sa SANOS 314 postavljena u dva reda montirana su samo na prvim serijama S-415, ali u prvoj modifikaciji tog vozila su postavljena jednoredna petodelna svetla (tada je umesto zakrivljenog zadnjeg prozora uveden cetvrtasti)
-sto se tice prednjih vrata sa jeddnim staklom takodje sam siguran da nisu montirana ni u jednom modelu S-315 sem mozda na zahtev kupca ali bih i tu opciju eliminisao kao nelogicnu (mada bilo je cudnih zahteva kupaca npr. Litas je do uvodjenja u serijsku proizvodnju jednodelnih vrata na S-415 na vozila koja su kupovali u Skoplju ugradjivao vrata koja se rucno otvaraju -na kvaku)
-klima ako je postojala na S-315 bila je iskljucivo na sredini i do raspada drzave iskljucivo pravljena u magnohromu
-sto se tice MB O303 Europa koliko ja znam to je Mercedesova oznaka za visokopodnu verziju MB O303, s tim da se cesto na visokopodnim O303 ne nalazi dodatna plocica. To je razlog zasto poredim S-315.21 s njim, ako sam pogresio za ovo oprostite
Pozdrav
Povratak na Turisticki, Visokoturisticki
Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 1 gost