Logo

Sanos

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Re: Sanos

Postod Nele Nibus » Pet Mar 21, 2014 10:30 pm

Beli sa narandžastom šarom je Merc O 303 a Raketin čistokrvni Sanos 315 :)
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Nibus 400.31 generacija 2007. Ko 397 ex 561
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Nov 15, 2009 2:26 am

Sponzor

Postod conte » Čet Mar 27, 2014 11:42 am

bogda78 je napisao:Male ispravke samo za period do kada se proizvodio ovaj model.Počeo je još 1980.sa trilex felnama na 0303 šasiji dok su 0303 imali normalne felne,i razlika je bila još u veličini stakala na dvokrilnim vratima.Prve 315 imale su klimu skroz pozadi.Sa strane unutra i na krovu nisu bile tapacirane.Kasnije,od 1984,počinje se sa proizvodnjom modela sa jednokrilnim vratima,sa klimom na sredini,a godinu kasnije izlaze i S311.21T(klima pozadi) i 315.21T,prvi su imali jednokrilna prednja vrata sa velikim gornjim staklom,dok je ubrzo ubačeno i donje staklo.1985.kreće se i sa tapaciranjem galerija,kada su i izašli prvi visokopodni busevi iz Skoplja,kasnije je odrađeno dosta modifikacija,dobili su moderne enterijere,prvi visoki su imali klime u boksu,dok su kasnije bile varijacije u zavisnosti od želje kupaca.Standardno su do 1993 uglavnom nosili mercedesove motore i menjače sa motorima od 280,320 i 360 konja a mejnjači su bili šestostepeni.Kolega SANOS_A iz Makedonije može da nam kaže do kada su rađeni ovi lepotani,jer su rađeni i kasnije posle raspada SFRJ,mislim da je poslednji izašao 1997.

iskljucih se iz polemike i price kada se nisam mogao dogovoriti s nekim od ucesnika foruma u vezi godine proizvodnje ikarbusovog prototipa IK-401
bi lenj da proveravam i dokazujem svoje tvrdnje a pogotovo sam odlucio da prestanem da pisem kada nisam uspeo da pronadjem fotografije autobusa koje sam posedovao

ali danas moram da odreagujem na greske nastale u ovom postu
naime S-315 je nastao na ideji da se napravi autobus viseg kvaliteta od S-415
naravno u tome su i uspeli ideja je bila da se prekopira MB O303 i mislim da je skopska fabrika i uspela u tome
napravivsi autobus odlicnog kvaliteta sa primerenom cenom za nase uslove
pogotovo treba uzeti u obzir da u vreme osamdesetih nije postojala slobodna trgovina i da MB O303 nije bilo lako kupiti
naravno i S-315 je nudio opcije ugradnje domacih delova (poput FAMOS motora od 280KS i magnohrom klime i sl), ali i siromasniju opremu (lesonitne table umesto tapacira, vozilo bez klima uredjaja, bez tepiha na podu...)
pa je cena vozila dolazila na jos manji iznos a vozilo je spolja izgledalo kao mercedes
moram da napomenem da bi u SANOS-u mogli da proizvode S-35 pod svojim imenom morao je da se u odredjenom procentu razlikuje od mercedesa to je dobijeno u nekoliko milimetara odstupanja od originalnih dimenzija na svim mestima gde je to bilo moguce
sto se na prvi pogled ne vidi
naravno na pocetku proizvodnje u skoplju odlucuju i da primene neka prakticnija tehnicka i lepsa vizuelna resenja
a to su:
gabaritna svetla sa S-415
stop svetla koja se razlikuju od mercedesovih jednodelnih sa rebrima koja su prkticno zastitni znak te firme, naravno petodelna stop svetla su laksa za odrzavanja mada definitivno nisu lepsa
raspored i velicina stakala (gotovo neprimetno) posebno zadnje staklo sa strane koje je ko MB O303 u pocetku bilo dvodelno gde je deo kod zadnjeg reda sedista imao prozor a kasnije jednodelno, a kod S-315 dvodelno cak i u visokopodnoj verziji i uvek bez prozora ako je vozilo imalo klima uredjaj.
uvodjenje jednodelnih ulaznih vrata i napred i pozadi (vrata napred d pocetka imaju dva stakla -veliko gornje i malo donje sve vreme proizvodnje modela), mercedes je dugo MB O303 proizvodio sa prednjim i zadnjim vratima iz dva dela, a vidjao sam cesto i modele gde je kombinovano da prednja budu iz jednog dela a zadnja iz dva. kod SANOS-a to nije slucaj. treba pomenuti i da su svi MB O303 napravljeni u skoplju pod obavezno imaju dvodelna vrata. Naravno vremenom i u besparici devedesetih nasi prevoznici su na S-315 ugradjivali svasta pa su se tako pojavljivala i dvodelna vrata na S-315 ili prednja vrata bez donjeg stakla ili cak na modelu 21 prednja vrata sa obicne niske S-315
treba pomenuti i retke srednjepodne S-315 (oznaka mi nije poznata) sa drugim vratima na sredini (vrata su imala jedno staklo -ista kao i ona koja su se ugradjivala pozadi, i bila su do polovine prozora sa strane sa malim prozorom na iznad)
klima uredjaj je na S-315 uvek bio na sredini autobusa na krovu, a u slucaju da nema klima uredjaja na vozilu su montirani veliki prozori postavljeni na donjem delu stakla i to na svakom drugom staklu otprilike
na S-315.21 je montirana klima po zelji ili u boksu (prvi iza vozaca) ili na krovu (naravno iskljucivo na sredini) po izboru narucioca. naravno prvi sajamski modeli su imali klimu u boksu
motori koji su ugradjivani bili su po izboru FAMOS ili MB u rasponu od 220 do 420Ks

zanimljivo je da se S-315.21 u prednjem delu ne razlikuje ni malo od MB O303EUROPA (cak ni neophodnih par milimetara, pa je to bio i predmet sudskog spora MB i FAS 11.oktomvri)
vremenom na S-315 nije vrseno mnogo izmena delom zato sto zbog savrsenosti oblika nije bilo ni potrebe, ali je bitno napomenuti one koje su izvrsene:
88-me su promenjeni izduvnici klima uredjaja i svetla koja su osvetljavala sediste putnika i uveden sos prekidac iznad sedista
89-te ili 90-te je sa pocetkom serijske proizvodnje 315.21 promenjena je instrument tabla i ponudjena opciona ugradnja frizidera i u niskopodne autobuse
zatim 90-te je promenjeno suvozacko sediste umesto sedista fixiranog za pod koje se podize gazenjem papucice pocela ugradnja sedista ciji je naslon fixiran negde ispred nogu prvog reda sedista
promenjeni su rukohvati na sedistima i umesto starih koji su se radi lakseg prolaza podizali na gore i ostajali uspravno, novi su se spustali na dole (ustvari podizali na gore do zuba koji oslobadja spustanje i podizani do istog da bi se fixirali u horizontalni polozaj, sve je izazvalo veliku zbunjenost kod putnika nenaviknutih na novinu)
93-ce ili 94-te S-315 dobija i spojler na kraju autobusa poput MB O303 (moze se videti kod Lastinih autobusa karosiranih ili proizvedenih u Skoplju tih godina)
tih godina je opciono ponudjeno i da se ugradjuje i jednodelna sofersajbna,
negde 95-te je ponovo promenjena instrument tabla i umesto cetvrtastih prekidaca preuzetih sa MB O303 montirani su duguljasti pravougaoni prekidaci

ovo bi bile sve bitne karakteristike S-315 i njegove razlike kojih se mogu setiti kao i modifikacije tog vozila kod vreme
nije mi poznat datum prestanka proizvodnje S-315. nazalost

toliko od mene za sad, ako mi se potkrala neka greska u godinama ili pravopisu unapred se izvinjavam
pokusao sam da se ne ponavljam i iznesem nove cinjenice posto sam u ovoj temi vec imao jedan post o S-315
hvala
conte
Član

Pridružio se: Sub Feb 09, 2013 5:47 am

Postod Mickey » Čet Mar 27, 2014 6:04 pm

Svaka cast na postu :) sa zadovoljstvom sam procitao kompletni..
Ja sam mislio sve vreme da je Sanos imao licencu od MB za taj model...
Ako imas jos nekih saznanja o Sanosu slobodno iznesi sve.. mene najvise zanima model S515 :D
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod Nibus-ja » Čet Mar 27, 2014 6:13 pm

тако је мики, такође и ја сам хтео исто да напишем. Друже, да се ниси прешао санос315 нема сличности са О-303 еуропа пре ће бити да је санос-515 његова копија, а с-315 је копија лиценцираног О-303
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod Kassbohrer » Čet Mar 27, 2014 8:22 pm

Vjerovatno je mislio na stariji model O303 Europa (prije kockastog) koji je gotovo identičan kao ''obični'' O303. Na našim prostorima je bio jako rijedak, mislim da je bio jedan jedini primjerak u Jugoprevozu Kovin. E sad što se tiče vrata gledao sam baš matore slike (iz sredine osamdesetih) niskih S315 i S315.21T koji su imali vrata sa samo jednim, gornjim staklom, tako da mislim da su ipak tako iz fabrike došli, ima i u ovoj temi slika putnikovog S315.21T sa takvim vratima, djeluje je mi da je slikano kad je bio nov ili bar relativno nov...
Takođe sjećam se da sam još kao klinac krajem osamdesetih viđao niske S315, pa i S415 sa nekim ogromnim kockastim klimama na zadnjem dijelu busa, mada možda to i nije tako dolazilo iz Skoplja moguće da je naknadno ugrađivano.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod Nibus-ja » Pet Mar 28, 2014 3:10 pm

за врата се сећам са једним стаклом, то су били саноси315 чисто поређења ради да Вам олакшам са задњом светлосном групом из 2 реда, горњи ред је имао жмигавац и рикверц светло а доњи ред позициона и стоп-светла(неки их зову и кочиона светла)
Nibus-ja
Član

Postod arsenal » Pet Mar 28, 2014 3:51 pm

Kassbohrer je napisao:Vjerovatno je mislio na stariji model O303 Europa (prije kockastog) koji je gotovo identičan kao ''obični'' O303. Na našim prostorima je bio jako rijedak, mislim da je bio jedan jedini primjerak u Jugoprevozu Kovin. E sad što se tiče vrata gledao sam baš matore slike (iz sredine osamdesetih) niskih S315 i S315.21T koji su imali vrata sa samo jednim, gornjim staklom, tako da mislim da su ipak tako iz fabrike došli, ima i u ovoj temi slika putnikovog S315.21T sa takvim vratima, djeluje je mi da je slikano kad je bio nov ili bar relativno nov...
Takođe sjećam se da sam još kao klinac krajem osamdesetih viđao niske S315, pa i S415 sa nekim ogromnim kockastim klimama na zadnjem dijelu busa, mada možda to i nije tako dolazilo iz Skoplja moguće da je naknadno ugrađivano.

Autoboka Kotor je imala 7 komada ovih S 415 sa "ogromnim kockastim klimama na zadnjem dijelu" kako ti kazes... Svih sedam su bili originalni proizvod FAS Skoplje. Kockasta klima je bila marke "Thermo King" (licencno pravljena u Kraljevu cini mi se) a pogon joj je davao poseban mali dizel motor "Yanmar" smjesten u prvom boksu sa desne strane busa, odmah iza prednjeg tocka. Sa desne strane busa, negdje po sredini, jedan od nosaca krova je sa unutrasnje strane, imao vidno "zadebljanje" kroz koje su pretpostavljam, prolazile cijevi i instalacije koje su povezivale klima jedinicu na krovu i njen pogon u boksu busa.
arsenal
Član

Pridružio se: Pon Avg 04, 2008 2:16 pm

Postod conte » Uto Apr 01, 2014 4:46 pm

moram ponovo da se ukljucim u polemiku
pa da krenem sa odgovorima unazad:
- Autoboka je imala SANOS-e sa kockastim klima uredjajem na kraju ali to nisu bili 415 vec 314 (zaobljeni na kraju za lakse prepoznavanje) postoe i slike u temi Autoboka
-u jednom periodu se i na S-415 srecu klima uredjaji mada jako retko (moguce da su sajamski modeli) takav jedan je imao za potreebe sluzbenog prevoza radnika TRAJAL iz Krusevca
-stop svetala u dva reda na SANOS 315 se ne secam. Mogu cak i sa sigurnoscu da tvrdim da se iskljucivo proizvodio sa jednorednim stop svetlima sastavljenih iz pet odvojenih lampi. mala cetvrtasta stop svetla preuzeta sa SANOS 314 postavljena u dva reda montirana su samo na prvim serijama S-415, ali u prvoj modifikaciji tog vozila su postavljena jednoredna petodelna svetla (tada je umesto zakrivljenog zadnjeg prozora uveden cetvrtasti)
-sto se tice prednjih vrata sa jeddnim staklom takodje sam siguran da nisu montirana ni u jednom modelu S-315 sem mozda na zahtev kupca ali bih i tu opciju eliminisao kao nelogicnu (mada bilo je cudnih zahteva kupaca npr. Litas je do uvodjenja u serijsku proizvodnju jednodelnih vrata na S-415 na vozila koja su kupovali u Skoplju ugradjivao vrata koja se rucno otvaraju -na kvaku)
-klima ako je postojala na S-315 bila je iskljucivo na sredini i do raspada drzave iskljucivo pravljena u magnohromu
-sto se tice MB O303 Europa koliko ja znam to je Mercedesova oznaka za visokopodnu verziju MB O303, s tim da se cesto na visokopodnim O303 ne nalazi dodatna plocica. To je razlog zasto poredim S-315.21 s njim, ako sam pogresio za ovo oprostite
Pozdrav
conte
Član

Postod sanos_a » Uto Apr 01, 2014 6:42 pm

bravo conte za napisan tekst ali sa nesto se ne slazem sa tobom
- fas 11 oktomvri skopje JE imao licencu od mercedes za s315, s315.21 kao i za s404 i s403
- imalo je s415 sa kockastim klimama, u makedonija galeb ih je imao
- imalo je s315 kao i s315.21 sa dvoredni stop svetla, u makedonija mlaz ih je imao
- fabricki je ugradjivana predna vrata sa jedan prozor, to je bilo na prve modele s315 i s315.21
- klime osim na sredini busa kod s315.21 imalo i je i na zadnji deo busa iznat zadnja sofersabna, kao i u pretposledni boks
Image
Prof. Dr. Sanos Avtobusovski redoven profesor na univerzitetot AUTOBUSI.NET
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Postod Kassbohrer » Uto Apr 01, 2014 7:42 pm

Moguće su te neke razlike od naručioca do naručioca, npr. dosta S315 niskih iz Autoprevoza Čačak je imalo lesonitne table u enterijeru pa čak i jedna visoka ali kod nje je bila kombinacija krov tapaciran, sa strane lesonit. Recimo niski S315 koji su bile naručile Hidroelektrane na Trebišnjici ima motor od 350 KS i retarder što je priznaćete vrlo neuobičajeno za niski S315.
Što se tiče Mercedesa, Mercedesova oznaka za visoki model je O303RHD a Europa je oznaka za Mercedese O303 napravljene u Turskoj, a rađen je u dvije varijante karoserije, jedna gotovo identična kao originalni O303 (malo ih je proizvedeno) i one kockaste karoserije koje svi znamo kao O303 Europa.
Kassbohrer
Član

Postod Nibus-ja » Uto Apr 01, 2014 9:02 pm

sanos_a je napisao:bravo conte za napisan tekst ali sa nesto se ne slazem sa tobom
- fas 11 oktomvri skopje JE imao licencu od mercedes za s315, s315.21 kao i za s404 i s403
- imalo je s415 sa kockastim klimama, u makedonija galeb ih je imao
- imalo je s315 kao i s315.21 sa dvoredni stop svetla, u makedonija mlaz ih je imao
- fabricki je ugradjivana predna vrata sa jedan prozor, to je bilo na prve modele s315 i s315.21
- klime osim na sredini busa kod s315.21 imalo i je i na zadnji deo busa iznat zadnja sofersabna, kao i u pretposledni boks

Тако је, такви саноси су били и у АУТОТРАНСПОРТНОМ из Пирота
Nibus-ja
Član

Postod conte » Uto Apr 01, 2014 11:21 pm

Onda na kraju da razjasnimo
-za S404 i S403 ne znam nisam bio u mogucnost da pratim rad fabrike u poslednjih par godina.
ali znam da je S-315 a odatle i S-315.21 napravljen kao delo inzenjera skopske fabrike i da je imao dovoljno razlicitih tacaka i sklopova od MB O303 da se smatrao proizvodom FAS 11.oktomvri, a ne licencnim Mercedesovim proizvodom, i ja smatram to (kao i tadasnja javnost) kao veliki uspeh skopske fabrke pogotovo ako pogledamo kakvi su Mercedesi proizvedeni u Turskoj u to vreme. Taj autobus je smatran potpuno domacim proizvodom i zbog toga nije licencni, ali je mercedes dao dozvolu da ga pokrecu njihovi motori i koriste njihove sasije te se zbog toga cesto dolazi u zabludu da je to licencni proizvod.
-u vezi kockastih klima na S-415 sam i ja napisao da su montirane, ali da takvih autobusa nije bilo mnogo.
-za klime na S-315 koje se nalaze na kraju autobusa moram da kazem da eventualno i postoji mogucnost da ih je bilo posto je jedno kratko vreme MB O303 paralelno proizvodjen u Skoplju ali mislim da to nije bilo u serjskoj opciji ipak smatram to kao zeljom kupca, ali takvih klima sigurno nije bilo na S-315.21 bar ne u serijskoj proizvodnji, jer je visokopodni model S-315.21 nastao mnogo kasnije od niskopodnog (87-me ili 88-me mislim), a tada je vec klima na sredini krova bila apsolutno jedina koja je serijski ugradjivana (eventualno u boxu u modelima sa visim nivoom opreme). Mozda po zelji kupca ili kao karosirane (prepravljene) MB O303 u S-315.21 na kojima je ostavljena stara klima. O klimama u boksovima vec sam pisao pa da se ne ponavljam. Bilo ih je, ali kao skuplja varijanta i resenje koje smanjuje prtljazni prostor nisu ceste.
-i za zadnje stopove opet mozemo da pretpostavimo da ih je bilo i dvorednih ali ja moram da priznam da ih ja nisam video kao fabricku ugradnju, a autobus S-315 pamtim od prototipa
-isto vazi i za prednja vrata s jednim staklom, smatram da takvi primerci mogu biti samo zelja kupca, a ne standardna ugradnja u jednom periodu, jer je S-315 od pocetka proizvodnje kupovao i Nis-expres, i njihovih petnestica se jako dobro secam (cak sam i sa vise njih putovao) a one su imale dva stakla napred.
-Izvinjavam se za neznanje u vezi MB O303 Evropa, u krugu poznavalaca autobusa u kom se ja krecem to ime je korisceno za visokopodni O303, ali neka u gornjem tekstu ostane kako jeste pa ce sledeci citalac koji pazljivo cita da shvati da je rec o gresci da je tacna oznaka MB O303 RHD
pozdrav
conte
Član

Postod Kassbohrer » Sre Apr 02, 2014 12:56 am

Šta misliš da li je moguće su te klime koje su išle na zadnji dio busa bile u Skoplju planirane za ugradnju na O303 pa na kraju završile na prvim modelima S315? Bile su gotovo identične starim mercedesovim klimama zakošene naprijed sa velikom rešetkom pozadi, da li je moguće da su jednostavno odnekud imali te klime na lageru, ili su bile možda već poručene, pa iskorištene na Sanosima?
Koliko se sjećam nalazio sam neke slike po netu i čitao o tome, Sanos je prije S315.21 imao visokopodni model S315.11T, on je imao vrata sa jednim staklom i klimu na zadnjem dijelu autobusa, kada je taj model izašao? Moguće je čak i da ovdje na forumu postoje slike tog modela.
Kassbohrer
Član

Postod conte » Sre Apr 02, 2014 1:09 am

vrlo moguce druze.
znam jedino da nisu bile u serijskoj ugradnji kao magnohromove na sredini krova.
tako da tvoja teorija pije vodu, jedino ne bih da izvedemo zakljucak kako je krovna klima sa kraja autobusa bila deo standardne opreme
pozdrav
conte
Član

Postod arsenal » Sre Apr 02, 2014 7:56 am

conte je napisao:moram ponovo da se ukljucim u polemiku
pa da krenem sa odgovorima unazad:
- Autoboka je imala SANOS-e sa kockastim klima uredjajem na kraju ali to nisu bili 415 vec 314 (zaobljeni na kraju za lakse prepoznavanje) postoe i slike u temi Autoboka
-u jednom periodu se i na S-415 srecu klima uredjaji mada jako retko (moguce da su sajamski modeli) takav jedan je imao za potreebe sluzbenog prevoza radnika TRAJAL iz Krusevca
-stop svetala u dva reda na SANOS 315 se ne secam. Mogu cak i sa sigurnoscu da tvrdim da se iskljucivo proizvodio sa jednorednim stop svetlima sastavljenih iz pet odvojenih lampi. mala cetvrtasta stop svetla preuzeta sa SANOS 314 postavljena u dva reda montirana su samo na prvim serijama S-415, ali u prvoj modifikaciji tog vozila su postavljena jednoredna petodelna svetla (tada je umesto zakrivljenog zadnjeg prozora uveden cetvrtasti)
-sto se tice prednjih vrata sa jeddnim staklom takodje sam siguran da nisu montirana ni u jednom modelu S-315 sem mozda na zahtev kupca ali bih i tu opciju eliminisao kao nelogicnu (mada bilo je cudnih zahteva kupaca npr. Litas je do uvodjenja u serijsku proizvodnju jednodelnih vrata na S-415 na vozila koja su kupovali u Skoplju ugradjivao vrata koja se rucno otvaraju -na kvaku)
-klima ako je postojala na S-315 bila je iskljucivo na sredini i do raspada drzave iskljucivo pravljena u magnohromu
-sto se tice MB O303 Europa koliko ja znam to je Mercedesova oznaka za visokopodnu verziju MB O303, s tim da se cesto na visokopodnim O303 ne nalazi dodatna plocica. To je razlog zasto poredim S-315.21 s njim, ako sam pogresio za ovo oprostite
Pozdrav

Conte, nisi u pravu, barem kad su Autobokini sanosi sa "kockastim klimama" na krovu u pitanju. To su DEFINITIVNO bili S 415 a ne star S 314. Vjeruj mi, znam to dobro jer sam se sest godina skoro svaki dan vozio sa njima sto u srednju skolu, sto na visu skolu.... Naci cu ti negdje u mojoj arhivi fotku da ti to i potvrdim.
Sto se S 315 tice, mislim da imam i njegove fotke (niska verzija) sa stopovima bas ovakvim kakve ti kazes da ih ti busevi nikada nisu imali.... Trazim pa cim nadjem postavljam! :wink:
arsenal
Član

Pridružio se: Pon Avg 04, 2008 2:16 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki