avramovicsasa je napisao:jer zbog čega bi bio problem pokazati kartu kao i validiranje,to ne traje duže od desetak sekundi.
Za početak problem je u pristupu, dešavalo mi se nekoliko puta da dođe i da mi kaže daj kartu i sl. Dešavalo mi se da me kontrolorka provocira da je napadnem, a pritom koleginica njena dobacuje, ajde da vidimo šta ćeš da uradiš kad u vozilu imaju kamere, da sam neko ko nema određenu dozu samokontrole, danas bi verovatno i dalje šetala u gipsu
avramovicsasa je napisao:Neko je dao repliku na moj post vezano za priču o novčaniku,pre svega Kontrolor nikako nije smeo da uzme tuđ novčanik u svoju ruku već je Gospodin trebao da izvadi kartu jer isti je mogao da ga optuži da mu je oteo novčanik i bar 5 putnika bi potvrdilo tu laž jer se Kontrola mrzi zbog lošeg marketinga a ne zbog njenog postojanja,bila ona privatna ili državna,Kontrola postoji i svi smo dužni da plaćamo prevoz kao i da pokazujemo karte ili da na posao dolazimo na drugi način.
Ja sam ti replicirao, ne vidim ništa čudno u tome, imaš 120 kartica papira ovoga i onoga u novčaniku i dok je izvadiš to bi potrajalo, a kontrolor bi za to vreme iznad tebe kolutao očima i smarao te da ga ne lažeš i sl.
Pomenuo si marketing kontrole? Pa jel sam ja stvorio lošu sliku o njima ili oni sami?
Zapošljavanjem raznih devojčica od po 18,19 leta koja nema elemente osnovne kulture, a ni mozga čim se zapošljava u B.Plusu i raznih umišljenih tipova koji misli ako ima 100kg i crvenu karticu oko vrata da je u'vatio boga za onu stvar. Kad dođe i kaže ti daj kartu, a pritom po ustima razvlači žvaku i takva da ti soli pamet? Ili umišljeni majmun koji misli da prečnik bicepsa utiče na strah kod osobe sa druge strane? Sve to je uticalo na gnev koji putnici imaju prema njima i sve to je stvorilo taj otpor ka kontroli, ovo što je ona privatna ili ovakva i onakva kao što i sam kažeš nema mnogo veze sa putnikom.
vuckomv je napisao:Lično ne koristim gradski prevoz, ali mi, zaista, nije jasno otkud putniku pravo da se vozi, ne plati kartu, a potom i da ulazi u verbalni i fizički sukob sa kontrolorima? Probajte da se vozite taksijem pa da ne platite ili da odete po hleb i mleko, pa kasirki kažete da nećete da platite.
Licemerno je pričati o bahatosti i nekulturi kontrolora kada je vožnja javnim prevozom bez plaćanja karte baš to.
Dok sam javni prevoz koristio, kupovinu markice ili plaćanje karte sam smatrao opštom kulturom. Da mi prevoz zatreba, opet bih tako. Mogao bih da polemišem o ceni i kvalitetu prevoza, ali o švercovanju, nikada! Sad se poteže argument jačeg, to samo govori o nama samima.
Nema to veze sa kontrolom, kontrola je idealna da razni ispolje svoje frustracije i nemoć iz ličnog života, na to dodaj bahatost i drskost kod velikog broja kontrolora i eto ti problema.
avramovicsasa je napisao:Upravo tako,pogledaj recimo manje gradove poput Kragujevca,Kruševca gde su propadali veliki fabrički giganti i mnogi ljudi ostali bez posla,tamo sam imao prilike da vidim da se ulazi na prednja vrata i svi kao na traci plaćaju vozaču ili pokazuju drugu vrstu karte,čak je bilo zanimljivo videti u Kragujevcu da se kod Privatnika ulazi napred kod Konduktera koji iz kabine vozača naplaćuje dok u Lastinim zglobnim autobusima se ulazi na sva vrata i kondukter se šeta,u manjim gradovima je naučeno da se čuva ono što imaju jer uvek može biti manje,u Beogradu sve što je javno,autobusi,WC,Klupe,Kontejneri itd nije ničije i možemo da palimo i razbijamo a autobusi stalno dolaze čisti,ofarbani ili novi,ponekad se zapitam ko plaća sve to.
Koliko puta se vodila ovde polemika oko higijene u vozilima JGP-a od strane prevoznika često uz kritiku,događalo se da u vozilima nalazimo tragove sperme,izmet,limenke,opuške,kese sa ostacima bureka i jogurta itd da se čistačicama uveče prevrće stomak kada čiste što je pokazatelj naše kulture jer veliki broj građana smatra vozila JGP-a kontejnerima pa što bi i plaćali.
Bežite opet od problema, problem je u tome što su ljudi gnevni na sam sistem, a i nisu naviknuti na plaćanje karte koje je godinama bilo dopušteno... Primera radi, plaćao sam mesečnu za Lastu prigrad, ako ništa drugo nije usluga mnogo bolja, ali vozač ili kondukter mi ujutru požele dobro jutro ili se bar nasmeju, a u BG, od raznih vozača bagerista, preko kontrolora koji su tu da uteruju neki strah, pa pazi neću iz inata da finansiram takvu bagru, a veruj mi da je stav većine takav.
vuckomv je napisao:Što bi neko trebao da prevaspita kontrolore, kupiš kartu, validiraš je i ne boli te glava.
SLažem se sa tobom, ali ovo novo pravilo stalnog ukucavanja je idiotizam, evo baš je mentolka htela da mi piše prijavu što se nisam validirao sa mesečnom, zašto bih se validirao? Da bi me neko vodio po evidenciji i da me broji? Pa k'o da se ne zna koliko se ljudi vozi busom, imaju 3000 besposlenih majmuna po garažama, pa nek ih isteraju na ulice da broje umesto što spavaju tokom radnog vremena. Moraju li sve promene po leđima naroda?