Logo

Priče iz GSPa

Diskusije

Re: Priče iz GSPa

Postod Maki187 » Sub Okt 04, 2014 2:20 am

vuckomv je napisao:Što bi neko trebao da prevaspita kontrolore, kupiš kartu, validiraš je i ne boli te glava.

Slazem se, kupis kartu i validiras je.
Al iz principa mu je ne pokazes, jer ne zna da se ophodi, umislja da neko i nesto. Lupis mu par samarcina i iam da se prevaspita.
Ne kazem ovo za sve kontrolore, ima tih pojedinaca, zbog kojih svi kontrolori izgledaju isto.
Ima jedan procelavi matorac, obicno je na 16/95 ja msm (barem sam ga tamo vidjao), uvek neke probleme pravi.

Ja se generalno i ne vozim busevima, izbegavam ih upravo zbog kontrole, pa u skolu idem vozom (tramvajem do voza, al tu ih nema).
Ja licno ne placam kartu, al eto primera radi, moja keva placa, i svaki put se pokaje, bus uvek ceka po 40-setak minuta (baksuz), udje u isti taj bus cista, izadje prljava, leti u njemu ne moze da dise, i onda cemu ta karta ?
Maki187
Član

Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 11:23 pm

Sponzor

Postod avramovicsasa » Sub Okt 04, 2014 2:30 am

Image
Beogradski Fantom je legenda Beograda koji je svojim vratolomnim vožnjama uveseljavao Beograđane u ukradenom Belom Poršeu vozeći se po Beogradu a prkosio je nemoćnoj Miliciji vozeći se u krugu Slavije.
Fantom je bio simbol prkosa gvozdenoj pesnici kojom je bila vođena tadašnja Jugoslavija,sve se ovo događalo kada je Tito bio van zemlje,po povratku stigla je direktiva da se Beogradski Fantom svim raspoloživim sredstvima zaustavi,jedno od sredstava bio je i autobus GSP-a gr.br. 530 sudarom je završena poslednja vožnja,uz pomoć građana Fantom je uspeo da pobegne te noći.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod vuckomv » Sub Okt 04, 2014 9:00 am

Maki187 je napisao:
vuckomv je napisao:Što bi neko trebao da prevaspita kontrolore, kupiš kartu, validiraš je i ne boli te glava.

Slazem se, kupis kartu i validiras je.
Al iz principa mu je ne pokazes, jer ne zna da se ophodi, umislja da neko i nesto. Lupis mu par samarcina i iam da se prevaspita.
Ne kazem ovo za sve kontrolore, ima tih pojedinaca, zbog kojih svi kontrolori izgledaju isto.
Ima jedan procelavi matorac, obicno je na 16/95 ja msm (barem sam ga tamo vidjao), uvek neke probleme pravi.

Ja se generalno i ne vozim busevima, izbegavam ih upravo zbog kontrole, pa u skolu idem vozom (tramvajem do voza, al tu ih nema).
Ja licno ne placam kartu, al eto primera radi, moja keva placa, i svaki put se pokaje, bus uvek ceka po 40-setak minuta (baksuz), udje u isti taj bus cista, izadje prljava, leti u njemu ne moze da dise, i onda cemu ta karta ?

Kad budeš imao malo više godina ukapiraćeš da za to lupanje šamara i pesničenje možeš krivično da odgovaraš.
Bez obzira na drskost i nekulturu nekog od kontrolora, kupovinom, validacijom i pokazivanjem karte pokazuješ svoj nivo kulture.
Doduše, porodica kao osnova vaspitanja je, poprilično, uzdrmana jurnjavom za golom egzistencijom, pa mnoga poglavlja nisu, na pravi način, obrađena i utvrđena.
I samo još jedna stvar, pre nego što završimo ovu diskusiju. Da odeš bilo gde van Beograda, Srbije, šta bi prvo uradio pre nego što uđeš u javni prevoz?
Kupio kartu, naravno, jer ne želiš problem sa kontrolom i naplatu kazne.
E tako treba i u svom gradu.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:51 pm

Postod branik » Sub Okt 04, 2014 9:14 am

avramovicsasa je napisao:Image
Beogradski Fantom je legenda Beograda koji je svojim vratolomnim vožnjama uveseljavao Beograđane u ukradenom Belom Poršeu vozeći se po Beogradu a prkosio je nemoćnoj Miliciji vozeći se u krugu Slavije.
Fantom je bio simbol prkosa gvozdenoj pesnici kojom je bila vođena tadašnja Jugoslavija,sve se ovo događalo kada je Tito bio van zemlje,po povratku stigla je direktiva da se Beogradski Fantom svim raspoloživim sredstvima zaustavi,jedno od sredstava bio je i autobus GSP-a gr.br. 530 sudarom je završena poslednja vožnja,uz pomoć građana Fantom je uspeo da pobegne te noći.

https://www.youtube.com/watch?v=97cvhYBaEgk
KO nije video film, evo mu prilike. Poruka ovog filma je ''možeš kako hoćeš, ali ne i dokle hoćeš!''.
Prevedeno na priču koja se ovde besmisleno vodi o (ne)plaćanju prevoza, to znači da je teško pobediti sistem na duge staze.
Hoćeš patike, platiš,(osim ako ne čekaš neke demonstracije) hoćeš hleb, platiš, hoćeš prevoz, plati!
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod becks89 » Sub Okt 04, 2014 3:49 pm

avramovicsasa je napisao:jer zbog čega bi bio problem pokazati kartu kao i validiranje,to ne traje duže od desetak sekundi.

Za početak problem je u pristupu, dešavalo mi se nekoliko puta da dođe i da mi kaže daj kartu i sl. Dešavalo mi se da me kontrolorka provocira da je napadnem, a pritom koleginica njena dobacuje, ajde da vidimo šta ćeš da uradiš kad u vozilu imaju kamere, da sam neko ko nema određenu dozu samokontrole, danas bi verovatno i dalje šetala u gipsu :wink:

avramovicsasa je napisao:Neko je dao repliku na moj post vezano za priču o novčaniku,pre svega Kontrolor nikako nije smeo da uzme tuđ novčanik u svoju ruku već je Gospodin trebao da izvadi kartu jer isti je mogao da ga optuži da mu je oteo novčanik i bar 5 putnika bi potvrdilo tu laž jer se Kontrola mrzi zbog lošeg marketinga a ne zbog njenog postojanja,bila ona privatna ili državna,Kontrola postoji i svi smo dužni da plaćamo prevoz kao i da pokazujemo karte ili da na posao dolazimo na drugi način.

Ja sam ti replicirao, ne vidim ništa čudno u tome, imaš 120 kartica papira ovoga i onoga u novčaniku i dok je izvadiš to bi potrajalo, a kontrolor bi za to vreme iznad tebe kolutao očima i smarao te da ga ne lažeš i sl.

Pomenuo si marketing kontrole? Pa jel sam ja stvorio lošu sliku o njima ili oni sami?
Zapošljavanjem raznih devojčica od po 18,19 leta koja nema elemente osnovne kulture, a ni mozga čim se zapošljava u B.Plusu i raznih umišljenih tipova koji misli ako ima 100kg i crvenu karticu oko vrata da je u'vatio boga za onu stvar. Kad dođe i kaže ti daj kartu, a pritom po ustima razvlači žvaku i takva da ti soli pamet? Ili umišljeni majmun koji misli da prečnik bicepsa utiče na strah kod osobe sa druge strane? Sve to je uticalo na gnev koji putnici imaju prema njima i sve to je stvorilo taj otpor ka kontroli, ovo što je ona privatna ili ovakva i onakva kao što i sam kažeš nema mnogo veze sa putnikom.

vuckomv je napisao:Lično ne koristim gradski prevoz, ali mi, zaista, nije jasno otkud putniku pravo da se vozi, ne plati kartu, a potom i da ulazi u verbalni i fizički sukob sa kontrolorima? Probajte da se vozite taksijem pa da ne platite ili da odete po hleb i mleko, pa kasirki kažete da nećete da platite.
Licemerno je pričati o bahatosti i nekulturi kontrolora kada je vožnja javnim prevozom bez plaćanja karte baš to.
Dok sam javni prevoz koristio, kupovinu markice ili plaćanje karte sam smatrao opštom kulturom. Da mi prevoz zatreba, opet bih tako. Mogao bih da polemišem o ceni i kvalitetu prevoza, ali o švercovanju, nikada! Sad se poteže argument jačeg, to samo govori o nama samima.

Nema to veze sa kontrolom, kontrola je idealna da razni ispolje svoje frustracije i nemoć iz ličnog života, na to dodaj bahatost i drskost kod velikog broja kontrolora i eto ti problema.

avramovicsasa je napisao:Upravo tako,pogledaj recimo manje gradove poput Kragujevca,Kruševca gde su propadali veliki fabrički giganti i mnogi ljudi ostali bez posla,tamo sam imao prilike da vidim da se ulazi na prednja vrata i svi kao na traci plaćaju vozaču ili pokazuju drugu vrstu karte,čak je bilo zanimljivo videti u Kragujevcu da se kod Privatnika ulazi napred kod Konduktera koji iz kabine vozača naplaćuje dok u Lastinim zglobnim autobusima se ulazi na sva vrata i kondukter se šeta,u manjim gradovima je naučeno da se čuva ono što imaju jer uvek može biti manje,u Beogradu sve što je javno,autobusi,WC,Klupe,Kontejneri itd nije ničije i možemo da palimo i razbijamo a autobusi stalno dolaze čisti,ofarbani ili novi,ponekad se zapitam ko plaća sve to.
Koliko puta se vodila ovde polemika oko higijene u vozilima JGP-a od strane prevoznika često uz kritiku,događalo se da u vozilima nalazimo tragove sperme,izmet,limenke,opuške,kese sa ostacima bureka i jogurta itd da se čistačicama uveče prevrće stomak kada čiste što je pokazatelj naše kulture jer veliki broj građana smatra vozila JGP-a kontejnerima pa što bi i plaćali.

Bežite opet od problema, problem je u tome što su ljudi gnevni na sam sistem, a i nisu naviknuti na plaćanje karte koje je godinama bilo dopušteno... Primera radi, plaćao sam mesečnu za Lastu prigrad, ako ništa drugo nije usluga mnogo bolja, ali vozač ili kondukter mi ujutru požele dobro jutro ili se bar nasmeju, a u BG, od raznih vozača bagerista, preko kontrolora koji su tu da uteruju neki strah, pa pazi neću iz inata da finansiram takvu bagru, a veruj mi da je stav većine takav.

SLažem se sa tobom, ali ovo novo pravilo stalnog ukucavanja je idiotizam, evo baš je mentolka htela da mi piše prijavu što se nisam validirao sa mesečnom, zašto bih se validirao? Da bi me neko vodio po evidenciji i da me broji? Pa k'o da se ne zna koliko se ljudi vozi busom, imaju 3000 besposlenih majmuna po garažama, pa nek ih isteraju na ulice da broje umesto što spavaju tokom radnog vremena. Moraju li sve promene po leđima naroda?
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod vuckomv » Sub Okt 04, 2014 5:53 pm

@becks89
Stvarno se trudim da razumem tvoje argumente, ne samo u ovoj temi.
Otkud toliko gneva u tebi?
Opusti se, mlad si, uživaj u životu!
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:51 pm

Postod Maki187 » Pon Okt 06, 2014 3:11 am

vuckomv je napisao:
Kad budeš imao malo više godina ukapiraćeš da za to lupanje šamara i pesničenje možeš krivično da odgovaraš.
Bez obzira na drskost i nekulturu nekog od kontrolora, kupovinom, validacijom i pokazivanjem karte pokazuješ svoj nivo kulture.
Doduše, porodica kao osnova vaspitanja je, poprilično, uzdrmana jurnjavom za golom egzistencijom, pa mnoga poglavlja nisu, na pravi način, obrađena i utvrđena.
I samo još jedna stvar, pre nego što završimo ovu diskusiju. Da odeš bilo gde van Beograda, Srbije, šta bi prvo uradio pre nego što uđeš u javni prevoz?
Kupio kartu, naravno, jer ne želiš problem sa kontrolom i naplatu kazne.
E tako treba i u svom gradu.

Znam ja vrlo dobro da moze krivicno da se odgovara, niti sam za to da se kontrolori napadaju, al kad je neko drzak, on je drzak, povrh svega, nedaju vozacima da nastave voznju, nogama zaglavljuju vrata dok ne izadje ona na koga su se namerili...

A do sada u drugim gradovima (barem po Srbiji), nisam video da je neko od konduktera/kontrolora drzak, vec su svi kulturni i prijatni.
Pa kad mi se kulturno bude obratio u mom rodnom gradu, onda cu i ja njemu kulturno da pokazem kartu.
Od kulture koliko danas vidim nema niste, jer oni kulturni i normalni obicno izvuku deblji kraj, dok drkadzije odlicno prolaze u zivotu.
Inace nisam do sada primetio da je neki drkadzija od kontrolora pretucen, to je obicno neki fin mladic ili devojka, a zbog istih tih drkadzija, ceo Bus Plus izgleda isto, odnosno ko da su svi isti.
Maki187
Član

Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 11:23 pm

Postod profa_chb » Pon Okt 06, 2014 10:13 am

A šta svi vi smatrate drskim? Da li neko dovodi u pitanje vaš nastup i ponašanje?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod blokovi » Pon Okt 06, 2014 2:12 pm

Ajde ovako, posto vidim da ispada da su kontrolori "bogom dani", shvati, ako oni hoce neko postovanje, prvo neka pokazu oni postovanje prema putnicima, a ne da svakog putnika bez karte, da tretiraju kao stoku, ili drzavnog neprijatelja, vecito "gospoda" kontrolori kukaju na ljude, a ne polaze od sebe, skoro ce 2 godine od kada sam poslednji put platio kartu, a vidim da se stanje i dalje ne menja, dokle god se ne promeni stanje kod njih, bice tako. Zalosno je u celoj toj prici, sto max. 5% njih je uljudno, normalno, ostali misle da uhvatili Boga za onu stvar.
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod roadcrasher » Pon Okt 06, 2014 2:48 pm

slazem se sa @blokovi, al amo da promjenimo temu smorili ste zeca :(
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Marko » Pon Okt 06, 2014 3:39 pm

Kako samo par ljudi ovde ima problema sa ljudima koji rade u kontroli karata i kako bi ste vi tretirali putnike bez karte ?
Lako je pametovati ovde i nazivati ih raznim imenima pretiti im, ako su oni po vašim rečima stoka što se spuštate na njihov nivo .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod blokovi » Pon Okt 06, 2014 4:35 pm

Jaoj e bas volim ovakav tip diskusija, nije poenta ko koga naziva stokom, nego je poenta, da jako mali broj procenata kontrolora ima neke norme ponasanja, ostali nisu vredni pomena
blokovi
Član

Postod profa_chb » Pon Okt 06, 2014 6:19 pm

blokovi je napisao:Ajde ovako, posto vidim da ispada da su kontrolori "bogom dani"

Kako ti vidiš sebe? Pitanje se odosi i na ostale "pobunjenike".

blokovi je napisao:ako oni hoce neko postovanje, prvo neka pokazu oni postovanje prema putnicima

I dokle ćemo tako? I zašto baš oni prvi?

blokovi je napisao:a ne da svakog putnika bez karte, da tretiraju kao stoku, ili drzavnog neprijatelja, vecito "gospoda" kontrolori kukaju na ljude

Ja do sada nisam imao neprijatnih iskustava. Čak mi danas kontrolorka nije tražila kartu, jer je mislila da sam u grupici sa nekim srednjoškolkama... Dešavalo mi se da ne mogu da mi očitaju kartu, i jednostavno me iskuliraju, i nastave dalje.

blokovi je napisao:dokle god se ne promeni stanje kod njih

I naravno, dobacujemo se vrućim krompirićem...

Smeta mi BusPlus, ali ništa manje nego Direkcija. Kartu plaćam jer koristim uslugu i relativno sam zadovoljan. Svoje nezadovoljstvo izražavam time što prijavljujem neostvarene polaske, bahate vozače, a po potrebi ulazim i u fizički sukob sa vozačima.

Ali se ne iživljavam nad kontrolorima. Kontam da ih ima raznih, ali ne u toj meri, i da malo preterujete. Sistem vas je do te mere utucao, da vi napadate sirotinju raju koja radi u kontroli (i ona napada vas), a ne zapitate se oko čega i zbog koga. Klasičan "zavadi pa vladaj"..
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod blokovi » Pon Okt 06, 2014 6:46 pm

Pre svega vidim sebe kao normalnog, zdravog i pravog coveka. Placao sam prevoz 7 godina, nisam video "napredak", cak stavise video sam nazadak, a ne "napredak" u smislu "pojacanja" ili "promena trasa autobuskih linija"... Autobus mora da ima osnovne uslove da izadje na ulicu, da je cist, da ne smrdi na ko zna kojekakva cuda, da moze da ide, da ne izbija kamen u bubregu, da ima grejanje, za klimu me zabole uvo, jer grejanje je potrebnije, klima je tu da zamaze oci, tolike godine se bez klime vozio, vala moci cu jos. Koliko puta me kontrolor ubedjivao da je "normalno cekati 30 do 45 minuta autobus", pa umesto da ga odvalim necim u glavu, ja cutao, 7 godina tako, e sad nece da moze, kad se vrati naplata karata GSPu, tada cu poceti da placam kartu, a ne da punim privatne dzepove nekom drugom, a da taj drugi dize sve i svasta... 3300 ili 3600 koliko je markica za prevoz, je 8 dana zivota... Zalosno ali istinito...
blokovi
Član

Postod Kassbohrer » Pon Okt 06, 2014 7:51 pm

Za prvi dio posta si potpuno u pravu. Normalno je da ti kao putnik kad platiš kartu očekuješ da i prevoznik i onaj ko organizuje prevoz ispune do kraja svoj dio obaveze.
Za drugi nisi, i ti i ja i svi mi plaćamo privatnim firmama svašta nešto i često dobijemo bolju uslugu nego kod ekvivalentnih državnih firmi. Dakle nije problem u tome da li je nešto državno ili privatno, nego ispunjava li svoje obaveze i radi li svoj posao kako treba ili ne.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije