Ja sam malo propustio ovih dana od diskusije na Forumu, pa se tek sada priključujem diskusiji u ovoj temi.
Ekspanzija proizvodnje midi i mini autobusa je u toku i sve je više kupaca koji traže ovakve autobuse. U narednih mesec dana iz fabrike treba da izađe 15 midibusa tipa Mercury za izvoz u Saudijsku Arabiju. Ovi autobusi su doduše prilagođeni tamošnjim uslovima i zahtevima, pa autobusi imaju FAP šasiju sa FAMOS motorom, manuelnim menjačem i lisnatim gibnjevima. Tehnički gledano, isti je model kao onaj predstavljen na sajmu Beotruck 08. Opremljen Vogel sedištima na povećanom razmaku, pravo je zadovljstvo bilo sedeti u njemu. Ali samo dok stoji, pošto je vožnja u njemu krajnje neudobna!
Stella je, sa druge strane, malo veći autobus kojeg pogoni Cummins motor, ali i njega "krase" lisnati gibnjevi. Međutim, koliko sam čuo, vožnja u njemu je udobnija, a i dosta je startan i "prgav" na gasu.
Oba autobusa imaju relativno skroman prtljažni prostor (3 i 4 m3), što bi bilo dovoljno za prevoz radnika i manje izlete, ali za turizam i shopping ture svakako ne.
Prednost malih fabrika, kao što je Neobus, je svakako to što se svaki željeni model može prilagoditi kupcu, pa tako i ovi midibusevi.
Sedišta mogu biti i Vogel i Esteban, ali i Kiel, a može se i birati njihov broj. Sasvim sigurno bi se umesto 31 (37 za Stellu) sedišta moglo ugraditi upola manje sedišta, a zadnji deo ceo pretvoriti u prljažni prostor.
Što da ne?
Mislim da ugradnja drugih agregata za sada nije u opciji, obzirom da FAP dostavlja šasije, pa bi svako prilagođavanje bila skuplja varijanta.
Mislim da je za turističke ture ipak najbolja opcija model Ayats Platinum koji Neobus trenutno sprema u saradnji sa španskom fabrikom.
Taj model je dužine oko 9 metara, sa vazdušnim ogibljenjem i nezavisnim prednjim vešanjem i MAN sklopovima. Ovako će izgledati kad izađe iz Neobusove hale:
Ayats Platinum je napisao: