Rekao bih i ja koju reč kada se spominje kakvi su uslovi prevoza u beogradskim autobusima, a kako je "lako u drugim gradovima..."
Najgora gužva u autobusu koju sam ja doživeo nije bila u autobusu u Beogradu, ni u Novom Sadu, već u - Berlinu
Ja nisam mogao da verujem! Do tada sam i ja verovao u onaj uvreženi stereotip kako u nemačkim autobusima nema gužve i kako skoro svi sede. Radi se o liniji TXL, jedinom načinu javnog prevoza do aerodorma, a skoro svi putnici u autobusu su sa koferima! Da stvar bude gora, tamo se sva vrata (osim prednjih) zatvaraju na senzor i sve dok se putnici ne pomere ka unutra, nema ništa od vožnje dalje! Moj put od aerodorma do hotela je trajao duže nego let do tamo!
Prema tome, nije Beograd etalon za gužve i opterećenje. Nemojte gledati opterećenje 1.000 autobusa, već opterećenje po jednom autobusu. I u BG i u NS se jedan autobus više-manje slično optereti, samo što tih autobusa u BG im mnogo više.
Što se vrata tiče, najverovatnije će biti turski Anlaškalip, Neobus je npr. ugrađivao Revar, takođe iz Turske. I jedna i druga su solidnog kvaliteta, čak mislim da je Anlaškalip bolji! Kod nas više niko ne pravi svoja vrata, jer se naša prateća industrija potpuno raspala i vi ne možete računati na to da ćete uspeti da nabavite vazdušne cilindre i ostale komponente neophodne za mehanizam. A, ako uspete, pitanje je da li će to biti po garantovanom kvalitetu i ceni. Danas ni jedan proizvođač autobusa u Evropi ne pravi svoja vrata, svi ih nabavljaju od specijalizovanih proizvođača. Da, možete ih naručiti od nemačkog proizvođača Webasto-Kiekert, švajcarskog FBT ili španskog Masats, ali će vas to koštati kao prva ljubav! Naručilac, naravno, ne želi da ga autobus izađe skupo na kraju.
Kako su mi rekli u Ikarbusu, brisači će biti horizontalni sa metlicama koje idu preko fuge između dva stakla. Oni su spomenuli Irizar kao fabriku koja je primenila isto rešenje. Doduše, razlog za to rešenje je nepovoljan rok isporuke mehanizma za veritkalne brisače koji bi prouzrokovao još veće kašnjenje isporuke autobusa. Kod autobusa za Arrivu će se staviti vertikalni brisači! Da, da, i autobusi za Arriva-Litas će biti sa podeljenom šoferkom!
Inače, vertikalni brisači odavno više nisu samo pneumatski. Gotovo na svim novim autobusima gde se ugrađuju su električni.