Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod Marko » Sub Feb 28, 2015 2:42 pm

Uskoro predstavlja koji vremenski period dane ,mesece , godine , decenije ,vekove ?
U pitanju je 5 autobusa ugovor je potpisan u oktobru prošle godine da ne računamo period od Svetog Nikole do Svetog Jovana (slava ,nova godina ,badnje veče , božić , srpska nova godina, slava ) nisam računao kinesku novu godinu prošlo je 3 meseca mogli su da završe bar jedan autobus .
Ovi jgsp-a verovatno zaboravili na autobuse

Kada je zakazana predaja autobusa ? Jel uskoro :D
Gde su radnici na slikama ?
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Sponzor

Postod Mickey » Sub Feb 28, 2015 3:30 pm

Sigurno tu ima jos nekih faktora sa kojima mi nismo upoznati. Nema u IK automatizovane proizvodnje kao u autoindustriji, pa da se prave zalihe/ delovi u rezervi i da se na isporuku ceka kratko vreme, niti je IK veliki i jak proizvodjac (MB, MAN...) pa da sve ide lagano i glatko, jer nikad nisu ni imali zastoj u proizvodnji. Pitanje je da li je odmah po porudzbini bilo moguce krenuti u proizvodnju (iz mnogo razloga... praznici, materijal potreban za izradu autobusa, obrtna sredstva) ipak trebamo biti svesni kako stvari funkcionisu u Srbiji. Nije sve do jednog faktora (proizvodjac autobusa) neke stvari su kompleksnije nego sto se cini na prvi pogled.
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod Kassbohrer » Sub Feb 28, 2015 5:36 pm

Dobro si rekao Mickey, nedostatak kontinuiteta u proizvodnji uzrokovao je ogromne probleme, zalihe su odavno pojedene, sad se jede supstanca, sa obimom proizvodnje koji oni imaju vrlo teško (gotovo nemoguće) je održavati i prostu reprodukciju. u onakvoj situaciji u kakvoj je IK bio, suludo je bilo održavati veliki lager komponenti i rez. dijelova. Obrtna sredstva su takođe problem, oni vjerovatno cijelu operativu popunjavaju avansima od naručilaca, teško je tu uspostaviti čak i okvirne rokove isporuke.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod becks89 » Sub Feb 28, 2015 7:37 pm

Vidim da su napravili novi hit, dvodelnu sajbu a brisaci ostaju isti kao na jednodelnoj, dakle brisaci idu preko lajsne na sredini, bravo za 'strucnjaka' kojem je to palo na pamet.

Sto se tice turskih vrata, mozete da pricate sta hocete za Ikarbusova vrata, ali ona bar nisu pucala i raspadala se kao ova turska. Nijedna N serija nema sva krila menjana kao sto ima 95% Ik-218 serije. Drugo, vrata su brza, cvrsca, a ti glupavi sistemi za zaglavljivanje su tek specijalna prica. Pitam tebe profane posto si zagovornik modernih sistema, ukljucujuci i ovog, koliko bi sati trebalo da traje putovanje u spicu na bilo kojoj frekventnijoj liniji sa tim sistemom u Beogradu, da te podsetim kako radi u praksi, dovoljno je da neko drzi vrata za rukodrzac prilikom zatvaranja i ona ce se ponovo otvoriti, koliko bi trebalo vremena vozacu na svakoj stanici da otvori/zatvori vrata sa tim sistemom? Sve je to lepo i sve je to korisno, ali ne za beogradski sistem, kod nas je i dalje autobuski saobracaj najoptereceniji i najveci teret nosi, samim tim i vozila moraju biti prilagodjena tome. Ove zezancije sa blokadom vrata i cudima mogu da prodju u NS, Subotici ili tako negde, gde je manja frekvencija putnika i gde su retke guzve. Beogradu trebaju vozila koja sto manje zadrzavaju vec usporeni autobuski saobracaj, dakle kljucna stvar mora biti da vozac ima mogucnost da u svakom momentu sto vizuelno, sto putem sredstava signalizacije (svetla u dugmicima i prikaz na ekranu) bude siguran u to koja su vrata zatvorena. Imamo slucaj vec serijama da unutrasnji retrovizori sluze kao ukras, jer se ne vide ni druga, a pogotovo ne ona 'dalja' vrata, pa onda idiotska tonirana stakla kod vrata itd itd. Na tim stvarima treba poraditi, treba poraditi na nivelaciji visine, treba poraditi na sistemima releja da ne prijavljuju greske kad ih nema i tako to, naravno, ako hocemo da unapredimo proizvodnju. I kljucni momenat, zavrsna obrada, to ce veoma imati uticajno na zavrsnu ocenu proizvoda.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod FiuMAN » Sub Feb 28, 2015 7:55 pm

Kako znaš da neće bit uspravni brisači ?
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod Mickey » Sub Feb 28, 2015 8:39 pm

gledaj slike , sve se lepo vidi :D
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod Sloba » Sub Feb 28, 2015 11:05 pm

Kako volim da čitam sve ove komentare koji impliciraju da je Novi Sad pustinja u kojoj autobusi idu kao antibiotik a verovatno su bili dva puta u Novom Sadu, za vikend. :)

Drugo, čak i ako budu brisači na preklop, to nije ništa novo i već je viđeno.
Za primer, Jonckheere Transit iz Kopenhagena. Ja ovde vidim da je podeljen vetrobran ali je verovatno drugačiji sistem stavljanja vetrobrana na vozilo. :)
Image

Izvor: www.busglobe.com
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod becks89 » Sub Feb 28, 2015 11:51 pm

Slobice, linija 50 preveze u jednom krugu vise ljudi nego sve vase gradske za celu smenu, tako da mislim da kapiras na sta impliciram, bio sam u NSu, nisu takve guzve ili sam ja isao uvek u pogresno vreme ;)
Koliko vidim ovde je lajsna (fuga) iznutra, samo je nalepljena sajba na nju, cini mi se da ce u vasim IK biti razdelna kao kod ik-103, ili gresim? U svakom slucaju, estetski odvratno, barem za mene...
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod Sloba » Ned Mar 01, 2015 12:43 am

Ne sporim ja kapacitet i broj prevezenih putnika, samo hoću da kažem da u Novom Sadu uopšte nije bajno i sablasno kao što mislite :)

Vreme će nam pokazati kako će i šta biti ali mislim da bi najbolje bilo ugraditi vertikalne brisače. Ali otom potom... :wink:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Kassbohrer » Ned Mar 01, 2015 12:56 am

Becks fuga mora ići unutra ako su brisači na preklop tu nema dileme. Ružno jeste, ali i sam znaš da je jeftinija zamjena ako je staklena površina manja. Da li su se na ovo odlučili zbog lošeg stanja na putevima i ulicama ili zato što karoserija ''radi'' ne znam.
Kassbohrer
Član

Postod branik » Ned Mar 01, 2015 1:01 am

Cena stakla, montaze, prevoza, veca cvrstina stakla...
"Preklopni'' brisaci brisu vecu povrsinu. Eto razloga za kombinaciju.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod becks89 » Ned Mar 01, 2015 1:18 am

Sve je to lepo, jeftinije je je ok, ali je gadno za sve pare. Na ovo definitivno bolje pasu vertikalni brisaci, kao kod Ik-103. Nekako mi jednostavno ne ide ova fuga kod niskopodnih vozila, ne znam zasto, ali mi nekako 'bode' oci. Vise mi deluje da je ovo imrpovizacija kako bi se smanjio 'rad' karoserije, kao sto je pomenuo vec Kassbohrer :)
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod Kassbohrer » Ned Mar 01, 2015 2:03 am

Ovo je još i mila majka kako su gadni dvodijelna šoferka i vertikalni brisači kod Solarisa koji ionako ima asimetričnu prednju stijenu. Becks za ovo si u pravu, ako se već ide na jeftinoću, onda pukni klasičnu dvodijelnu šoferku i vertikalne pneumatske brisače i eto ga ;)
Da se razumijemo ja sam uvjek za napredak u tehnici, ali ne znam zašto se uopšte i insistira na nekim stvarima ako već nemamo odgovarajuću infrastrukturu za to. Mislim ljudski je i humano imati autobuse prilagođene ljudima sa posebnim potrebama, ali koliko je to realno iskoristivo ako im i stanice i ostala infrastruktura nisu prilagođeni? Forsiraju se niskopodni autobusi a ulice su najpodesnije za ''federaše'' sa lisnatim oprugama umjesto jastuka. Valjda bi trebalo da krenemo od početka od temelja, ovako dolazimo do pomalo apsurdne situacije koju je Becks opisao, da nam moderna tehnička pomagala u vozilima javnog prevoza, zbog drugih loših rješenja ne samo da ne pomažu već ponekad i smetaju...
Kassbohrer
Član

Postod FiuMAN » Ned Mar 01, 2015 9:56 am

Zašto se na starijim buseva rijetko ili nikad ne dešava da nekog stisneš vratima ? Zato jer sva vrata uvijek imaju barem jednu stepenicu, i nitko se ne zadržava na onoj "nultoj" da je neznam kolka gužva, uvijek ćeš se pogurat barem na prvu stepenicu, i više ti ni teoretski nemogu vrata uhvatit nogu. Kod niskopodnih ne postoji granica dokle se moraš maknut i onda se svašta dešava. Osim toga krcati su raznoraznim senzorima koji za svaku glupost vrata ponovno otvaraju. Strašno se usporava vrijeme vožnje sa tim glupostima jer nemožeš krenut dok sva vrata nisu zatvorena. Ko šta je neko već spomenuo, unutrašnja zrcala su unazad 10 godina katastrofa, brate mili koda voziš metro kad gledaš na njega. Tolko su zakrivljena da vidiš ko sjedi iza tebe na 1. sjedalo, a nevidiš ni obrise trećih vrata, kamoli četvrtih. Samo napamet stišćeš one dugmiće pa kad počne galama, aha čekaj još malo. Na starima si mogo barem krenut s otvorenim vratima pa bi se putnici onda stisnuli kad skuže da šole ne doživljava to što ne stanu. Odjednom onda ima mesta, a dok si stajao i krcao onda nisu mogli nikako uć.

Što se šajbe tiče, pa valjda imaju svi busevi kasko i šta te briga kolko košta kad se razbije, osiguranje plaća
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod cone » Ned Mar 01, 2015 12:52 pm

Rekao bih i ja koju reč kada se spominje kakvi su uslovi prevoza u beogradskim autobusima, a kako je "lako u drugim gradovima..."
Najgora gužva u autobusu koju sam ja doživeo nije bila u autobusu u Beogradu, ni u Novom Sadu, već u - Berlinu :!:
Ja nisam mogao da verujem! Do tada sam i ja verovao u onaj uvreženi stereotip kako u nemačkim autobusima nema gužve i kako skoro svi sede. Radi se o liniji TXL, jedinom načinu javnog prevoza do aerodorma, a skoro svi putnici u autobusu su sa koferima! Da stvar bude gora, tamo se sva vrata (osim prednjih) zatvaraju na senzor i sve dok se putnici ne pomere ka unutra, nema ništa od vožnje dalje! Moj put od aerodorma do hotela je trajao duže nego let do tamo! :shock:

Prema tome, nije Beograd etalon za gužve i opterećenje. Nemojte gledati opterećenje 1.000 autobusa, već opterećenje po jednom autobusu. I u BG i u NS se jedan autobus više-manje slično optereti, samo što tih autobusa u BG im mnogo više.

Što se vrata tiče, najverovatnije će biti turski Anlaškalip, Neobus je npr. ugrađivao Revar, takođe iz Turske. I jedna i druga su solidnog kvaliteta, čak mislim da je Anlaškalip bolji! Kod nas više niko ne pravi svoja vrata, jer se naša prateća industrija potpuno raspala i vi ne možete računati na to da ćete uspeti da nabavite vazdušne cilindre i ostale komponente neophodne za mehanizam. A, ako uspete, pitanje je da li će to biti po garantovanom kvalitetu i ceni. Danas ni jedan proizvođač autobusa u Evropi ne pravi svoja vrata, svi ih nabavljaju od specijalizovanih proizvođača. Da, možete ih naručiti od nemačkog proizvođača Webasto-Kiekert, švajcarskog FBT ili španskog Masats, ali će vas to koštati kao prva ljubav! Naručilac, naravno, ne želi da ga autobus izađe skupo na kraju.

Kako su mi rekli u Ikarbusu, brisači će biti horizontalni sa metlicama koje idu preko fuge između dva stakla. Oni su spomenuli Irizar kao fabriku koja je primenila isto rešenje. Doduše, razlog za to rešenje je nepovoljan rok isporuke mehanizma za veritkalne brisače koji bi prouzrokovao još veće kašnjenje isporuke autobusa. Kod autobusa za Arrivu će se staviti vertikalni brisači! Da, da, i autobusi za Arriva-Litas će biti sa podeljenom šoferkom! :wink:

Inače, vertikalni brisači odavno više nisu samo pneumatski. Gotovo na svim novim autobusima gde se ugrađuju su električni. :)
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski