A propo brisača, ne budite toliko ograničeni sopstvanim iskustvom. Nigde ne piše da vertikalni moraju biti pneumtski. JGSP Novi Sad je TRAŽIO DA BUDE DVODELNA ŠOFERKA. Ako se to lepo uradi, mogu bez problema da se koriste horizontalni (preklopni brisači). Kao što vam je Sloba okačio
Što se tiče ECAS-a, ne mora biti da je do ventila, može biti i do upravljačke jedinice. Nema tu šta da se kopira od MAN-a, jer je to gotov proizvod, koji se samo ugradi i poveže sa ostalim sistemima. Naravno, bitno je lepo programirati upravljačku jedinicu.
Vezno za vrata, Becks, to što si pisao nema veze s vezom. Mehanizam pneumatskih vrata nema senzor opterećenja, pa da neće da se zatvore ako ih neko vuče na drugu stranu. To je moguće kod električnih mehanizama, jer se tu može meriti opterećenje elektromotora. No, kod svih naših autobusa je senzor u GUMI NA VRATIMA, i najverovatnije radi po principu promene pritiska u zatvorenojgumenoj cevi. Veruj mi, ručno sam otvarao Solarisa koji je hteo da krene bez mene
A što se tiče gužvi, zabole me. Ja sam mašinski inženjer, i pravim autobuse za ljude, a ne hladnjače za stoku. Time bi trebalo da se bave saobraćajni inženjeri, da naprave malo labavije redove vožnje, i ubace još par autobusa na linije. Postoje ECE pravilnici koji OBAVEZUJU PROIZVOĐAČA DA UGRADI SISTEME ZA SPREČAVANJE KRETANJA DOK SU VRATA OTVORENA. Ne znam kakav je naš ZOBS po tom pitanju, ali bi trebalo pisati kazne vozačima koji isključuju blokadu. Ipak ljudski život nema cenu, i ti obični smrtnici bez D kategorije imaju pravo na svoj mali bedni život u belom gradu i žutim autobusima