Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod FiuMAN » Ned Mar 01, 2015 1:30 pm

Pa, iskreno, nisam htio komentirati, ali ja se ni ne sjećam kad sam zadnji puta vidio pneumatske brisače. Vozim autobus već ohoho godina, i navozio sam se Sanosa, TAM-ova, SG220, MB O317.... i svi redom su imali električne brisače. Reko, neću komentirat možda ima nešto novo , moderno pneumatsko pa ja nisam u toku. To je unutra ispod table najobičniji elektromotor sa polugama, "rogovi" izlaze van ispod šajbe i na njima su brisači. Na Sanosu S115/200 je bio poklopac na sredini table koji se mogo otvorit i tamo si naštelo brisače ako su počeli preskakat. Kad su se pojeli zubi nije bilo pomoći. Pozicija brisača se vidi po tome da li je rupa iznad fara, ili bliže simetrali šajbe. Ja sam najprije gledao Lastine Ikarbuse pa sam zato i postavio pitanje "kako znaš da neće bit uspravni", onda skhvatim da raspravljamo o novosadskima, a na njima se lijepo vidi da su rupe više prema kraju, znači da će sigurno bit polegnuti. Mislim da to neće bit dobra stvar. Na novome možda bude OK, al prvi puta kad promene jednu šajbu, poslije toga metlice će samo razvlačit onaj bostik i pola stakla će bit razmazano crno.
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Sponzor

Postod Kassbohrer » Ned Mar 01, 2015 1:55 pm

Pneumatski brisač sam i pomenuo namjerno kao anahronizam ;)
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod FiuMAN » Ned Mar 01, 2015 1:58 pm

E tako može !

Image

U JNA smo vozili Dajca sa pneumatskim brisačima. Svaki je vodio svoju politiku (posebno su se palili), a znali su odjednom i odletil
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod branik » Ned Mar 01, 2015 4:55 pm

Dobro, nemoj svaki pneumatski brisac porediti sa onim pneumomotorima na samoj probusenoj soferki na dajcevima i vozilima tih godina. To zaista jeste anahronizam i to skoro pola veka.
Image (sa GSP sajta iz neke javne nabavke)
Ikarbusi su u devedestim i kasnije imali "Petoletkine" pneumatske motore na mestu elektricnih sa sinhronizovanim paralelogram polugama i metlicama. Komanda za ukljucivanje bila je elektricna i nalazila se gde i kod vecine vozila - na rucici migavaca, a posebnim ventilom se regulisala brzina i interval, koji je mogao da bude i samo poluperiod. Stariji su imali samo taj ventil. navozio sam se i ja i jednih i drugih i trecih.
Image (sa naseg foruma)

FiuMAN, nemoj da si na kraj srca, nije sve sto dolazi iz Ik u startu lose i anahrono. Umeju oni da naprave sjajna vozila i u tehnickom i u kvalitativnom smislu (dokaz su njihovi autobusi u Rusiji i kod manjih prevoznika po Srbiji). Nevolja je sto o njima uglavnom sudimo po onim vozilima koja su u GSP koji je njihov najveci potrosac. Medjutim, tamo ginu i vozila veoma renomiranih proizvodjaca. Kad su uspeli da satru dve serije konekta i manova iz japanske donacije, sto ne bi i ipaknesto neznije ikarbuse?
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod becks89 » Ned Mar 01, 2015 8:28 pm

Kako umeju da naprave kad su nesposobni da za 11 godina otklone dva najveca problema? Za 11 godina nisu uspeli da rese pitanje visine i nivelacije visine samog vozila i pitanje sugave zavrsne obrade, jel toliko tesko zavrnuti sve panele kako treba jel toliko tesko da se tokom probe utvrde kriticna mesta koja skripe i lupaju i da se odmah nadju resenja, pre nego sto ta vozila dodju do kupca? To je tolika filozofija? Ovako kako rade uz vozilo treba da daju i stos novina da vozaci odmah po zaduzivanju imaju sa cim da popunjavaju rupe. To su smesne stvari i to mora da se resi, ako zele ozbiljno da se bave ovim cime se bave i ako hoce da prodaju nesto i van Bga i Srbije.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod branik » Ned Mar 01, 2015 8:35 pm

Prema kupcu i kvalitet.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod becks89 » Ned Mar 01, 2015 8:46 pm

Pa imamo i rezultate te politike, zato i prodaju tako puno vozila i zato i imaju tako puno posla...
Ako se tako odnosis prema najvecem kupcu, kakav utisak moze da stekne neki potencijalni kupac? Ako najvecem kupcu fusaris i uvaljujes, sta onda ocekivati pri kupovini manjih kolicina? Kako rade, tako i imaju rezultate prodaje ;)
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod Kassbohrer » Ned Mar 01, 2015 9:14 pm

Ne znam u čemu je problem sa visinom i nivelacijom vozila, ali pitanje završne obrade nije nimalo naivno. Završna obrada je ono što daje pečat vozilu i određuje mu finalnu cijenu. Ikarbus ima dva ogromna problema što se tiče završne obrade, prvi je nizak nivo automatizacije u proizvodnji, proizvodnju Ikarbusa bi, ako pošteno govorimo, morali nazvati manufakturnom. Dakle svi problemi završne obrade bi se morali rešavati ručno, što traži obučene, posvećene i dobro plaćene radnike, a i podiglo bi broj utrošenih radnih sati i dodatno usporilo i poskupilo proizvodnju. Drugi problem je sam kvalitet ugrađenih komponenti i materijala, zbog svima poznate situacije u fabrici i na tržištu Ikarbus je prinuđen da kupuje što jeftinije, tako da bi lako moglo da se desi da se sav trud utrošen na završnu obradu vrlo brzo prospe u eksploataciji.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod Autoprevoz GM » Ned Mar 01, 2015 10:35 pm

Koliko sam ja primetio, nivelacija ikarbusa je samo u GSP-u problem. Vozio sam 6god ik 103 i nikad nisam imao problem sa nivelacijom.... Kao ni 10ak ik u firmi..
Autoprevoz GM
Član

Pridružio se: Pon Sep 12, 2011 10:10 pm

Postod trosmenac » Ned Mar 01, 2015 10:52 pm

103ke nisu ni u GSPu imale problem sa visinom osim kad od tereta pukne jastuk.Visina je postala problem kad je uveden ECAS na novijim vozilima serije 112 i 218
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod becks89 » Ned Mar 01, 2015 10:58 pm

Ne pricam za IK-103, vec za niskopodnjake. Problem sa visinom je valjda do ventila, koji su koliko sam skapirao elektricni, vrlo brzo pobrljave i polude i pocnu da rade sami za sebe. Takodje izbacuje neke greske na centralnoj jedinici. Cesto se desava da su iskrivljeni na jednu stranu, da ne pricam o visini na odredjenoj osovini i slicno, takodje i pri skretanju takodje naginje u stranu. To recimo kod Ik218m nemamo, tu drzi visinu, tu je dosta stabilniji i precizniji u voznji, ako vec nismo sposobni sami da nadjemo resenje daj da prekopiramo necije i da imamo bar dobru osnovu.
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Pon Mar 02, 2015 1:34 pm

A propo brisača, ne budite toliko ograničeni sopstvanim iskustvom. Nigde ne piše da vertikalni moraju biti pneumtski. JGSP Novi Sad je TRAŽIO DA BUDE DVODELNA ŠOFERKA. Ako se to lepo uradi, mogu bez problema da se koriste horizontalni (preklopni brisači). Kao što vam je Sloba okačio :wink:

Što se tiče ECAS-a, ne mora biti da je do ventila, može biti i do upravljačke jedinice. Nema tu šta da se kopira od MAN-a, jer je to gotov proizvod, koji se samo ugradi i poveže sa ostalim sistemima. Naravno, bitno je lepo programirati upravljačku jedinicu.

Vezno za vrata, Becks, to što si pisao nema veze s vezom. Mehanizam pneumatskih vrata nema senzor opterećenja, pa da neće da se zatvore ako ih neko vuče na drugu stranu. To je moguće kod električnih mehanizama, jer se tu može meriti opterećenje elektromotora. No, kod svih naših autobusa je senzor u GUMI NA VRATIMA, i najverovatnije radi po principu promene pritiska u zatvorenojgumenoj cevi. Veruj mi, ručno sam otvarao Solarisa koji je hteo da krene bez mene :wink:

A što se tiče gužvi, zabole me. Ja sam mašinski inženjer, i pravim autobuse za ljude, a ne hladnjače za stoku. Time bi trebalo da se bave saobraćajni inženjeri, da naprave malo labavije redove vožnje, i ubace još par autobusa na linije. Postoje ECE pravilnici koji OBAVEZUJU PROIZVOĐAČA DA UGRADI SISTEME ZA SPREČAVANJE KRETANJA DOK SU VRATA OTVORENA. Ne znam kakav je naš ZOBS po tom pitanju, ali bi trebalo pisati kazne vozačima koji isključuju blokadu. Ipak ljudski život nema cenu, i ti obični smrtnici bez D kategorije imaju pravo na svoj mali bedni život u belom gradu i žutim autobusima :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod becks89 » Pon Mar 02, 2015 7:44 pm

Profesore, uz duzno postovanje, ali poceo si da filozofiras preterano. Pravis autobus za Beograd inzinjeru, ne za Solun, ne za London, ne za Berlin, dakle pravis vozila prema datim uslovima u kojim treba da saobracaju. Sta vas bre uce u tim skolama mila majko, treba praviti vozila kako vama inzinjerima padne na pamet koja nisu adekvatna za odredjeni grad, jel lakse prilagoditi autobus putnicima ili putnike autobusu? Preterano masinski brate razmisljas, ne zivis u Becu i nije ovde nista idealno, samim tim treba vozila da budu prilagodjeni takvoj situaciji kakva jeste, a ne situaciji kakva bi po tebi ili nekom drugom trebala da bude.
Sto se tice toga kako nemam veze sa vezom, druze inzinjeru, evo ja i ti cemo lepo da odemo, ti biraj koji ces M, idemo kod majstora da vidis kako funkcionisu vrata, izgleda ja sto provodim po par sati dnevno u tim busevima nisam tako dobro upoznat, pa ti treba da me poducis kako sta funkcionise.Solaris nema sistem protiv hvatanja putnika, cisto toliko da se razumemo ja i ti.
Da te priupitam nestoo, jel Sanosi, Rabe, Ik-201, ik202 imase te blokade? Jel prezivese jadni putnici sa njima? Nemoj da se pekmezimo i da glumatamo neke glupave standarde, tezeci da zivimo kao u Evropi, daleko smo mi i po standardu i po uslovima zivota i po svemu od Evrope, treba da tezimo da u datoj stiuaciji u dati uslovima zivimo sto bolje i kvalitetnije, a ne da se polomimo u pokusavanju da licimo na nesto sto nismo mi.
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Pon Mar 02, 2015 11:29 pm

Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?

Izvini, ali nismo na istim talasnim dužinama, i ne posmatramo problem na isti način. Ne znaš dovoljno, a pričaš mnogo. Lepo je što imaš veliko iskustvo u vožnji autobusom, i što gledaš kako je sa druge strane kabine, ali nije dobro za tebe samog to što jednostrano gledaš na stvari. Proširi vidike malo :wink:

Jedino što mi pada na pamet za vrata na M-u jeste da ima senzor koji govori da su vrata zatvorena (to mislim da imaju i stari IK201), i to je kraj priče. Solaris ima senzor u gumi. Vrata su bila potpuno zatvorena, ja sam samo stisnuo gumu, i vrata su se otvorila automatski. Imam mnogo načina da ti dokažem da to jeste tako, ali to nije za ovu temu i za ovaj podforum. :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod becks89 » Uto Mar 03, 2015 12:03 am

Lepo je sto si naucio da izbiflas par formula i ovih definicija kojima se kao nesto branis. Drago mi je da znas, eto ja ne znam sve te definicije i cuda, ali jako dobro znam da ti kazem sta ne valja i zbog cega ne valja, a ti kao buduci inzinjer treba da nadjes adekvatno resenje za taj problem.
Ne govorimo o istim talasnim duzinama samo iz razloga jer smatras da tvoje godine na masinskom fakultetu znace znanje, ne, ne znace, znanje stices iskustvom i prolaskom kroz razlicite situacije u zivotu. Lepo je sto imas tehnicku podlogu i sto si upoznat sa raznim sistemima, delovima i svim tim, lepo je sto branis Ikarbus iz poznatih razloga, samo nemoj da me nabedjujes u neke stvari sa argumentima, kako sam ja glupi klinac koji ne ume sam da smisli svoj stav, a ti si veliki znalac sa time sto ides na masinski fakultet i sto si saslusao par prica nekih strucnjaka. Da ti tvoji masinci, ikada saslusaju vozace, ne bi 20 godina otklanjali isti problem. Ali ne, lakse je biti nabedjen kako sve zna time sto je procitao knjige, a vozaci su zatucani koji ne znaju nista, tako nabedjeni ispod nivoa je da saslusate druge, pa onda na svoju ruku radite serije i serije vozila sa gomilom neupotrebljivih stvari i sa gomilom losih i neprakticnih resenja.
Batice, nema potrebe ti nista da dokazujes, dokazao si i pokazao sta znas i to je to, neka ja ostanem blago debi lan klinac, a ti ostani znalac i da se ne raspravljamo dalje...
Korisnikov avatar
becks89
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski