Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod becks89 » Uto Mar 03, 2015 10:10 pm

Nije ispala iz vozila u pokretu, a recicu ti odmah zasto je uhvatio vratima, zato sto gospoda cekaju limun da se smisle gde ce da izadju, pa onda krene da iskace iz vozila. Narocito sada kada kontrolori hvataju sa komunalcima, iskacu na sve strane, samo sto kroz prozor ne izlaze, nemoj imenjace mesati babe i zabe.
Slobo, u redu moze da se desi, ali koliko moras biti odsutan da na retrovizoru ne primetis da ti nesto stoji zatvoreno u vratima?
Profane za sve ti imas izgovor...
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Sponzor

Postod branik » Uto Mar 03, 2015 11:29 pm

Ispade da je idealno vozilo za BGD onaj dedica lejland.
Pa zar bi trebalo da sva IK vozila i dalje budu kao 110/111?
Postoji nesto sto se zove PROGRES i podrazumeva unapredjenje tehnologije. Ni jedan doamci proizvodjac vozila, ruku na srce, nije progres pratio kao sto je to radio IK. Ljudi su se, u jako teskim uslovima , dovijali i pravili autobuse bez obrtnih sredstava, bez kontinuiteta koji bi pojeftinio proizvod.
Koliko godina FAp nije smogao snage da promeni makar kabinu, sta je bilo sa 101 i jugom tokom decenija, ako ne racunamo lajsne i imena?
NEko rece da je sporan Beograd. Slazem se, i Beograd i GSP Beograd. Ne postoji vozilo koje bi izdrzalo to sto se sanjima radi radi. Ni jedan proizvodjac nije napravio vozilo koje moze bez odrzavanja, bez rezervnih delova u uslovima u kojima se deo putnika i deo vozaca prosto utrkuje ko ce bolje i brze da razvali vozilo. Kao da ono ne treba ni jednima ni drugima!
Inzenjeri rade svoj posao i koliko je moguce, unapredjuju. Davno sam otisao iz GSP, dotrajava jos po neki moj savremenik, ali danasnja vozila su svemirski brodovi u odnosu na ono na cemu sam radio. Problem je sto taj progres ne prati GSP u svesti i u odrzavanju. A ne zaboravite, kad se narucuje vozilo, pojedinacno se ugovaraju mnogi sistemi. Rekoh ja negde ranije, vozilo prema kupcu. Koji sistem zastite vrata trazis, taj ces i dobiti, stanicnu... Ali kad ti neko drugi kupuje (finansira) onda ne mozes mnogo ni da zakeras. I kad su pominjani sanosi: beogradska specifikacija sanosa i onog koga su kupovala preduzeca po Srbiji imala je samo karoseriju i instrument tablu (a ni tu nije bilo sve isto) zajednicko. E, tako se pravio autobus koji je mogao da podnese i Beograd i ono sto je usledilo nekoliko godina po nabavci te serije S115, a onda su i oni unapredjivani sa svakom sledecom narudzbinom na osnovu prakse. (Tu su bila bitna i misljenja vozaca, mehanicara i inzenjera)
Vozilo mora da dodje na probu, pa tek da se donese odluka. Nevolja jwe sto IK nema ni vremena ni para za prototipove i ispitivanja, a ni GSp za proveru vozila u praksi. Pa da li je M serija zapravo 30 prototipova? Sta je LE?
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod becks89 » Uto Mar 03, 2015 11:36 pm

Le je srecom, jedan nesrecni prototip i nadam se da ce na tome ostati :D
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod branik » Uto Mar 03, 2015 11:41 pm

Li i taj protoptip je otisao u firmu da radi bez ijednog kilometra rada u realnim uslovima. Da je N serija vozena godinu dana pre serije, bilo bi mnogo bolje. Da su koliko bilo negovani, bili bi tskodje mnogo bolji. To je ipak prvo sofisiticiranbije vozilo koje su napravili i naravno da GSP odrzavanje nije ispratilo njihov napredak. Dok su se snasli, vozila su vec popadala.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod SGB » Sre Mar 04, 2015 2:25 am

Први проблем, мајка свих проблема који су овде поменути је у томе што се у Београду покушава одржавање неодрживог система. Не може се јавни превоз 1.2 милиона људи у граду, и још 500 хиљада из околине, довека одржавати аутобусима, јер аутобуски систем има тачку засићења и када се она достигне, Икарбус може правити технички савршена, физички максимално издржљива и економски не знам како исплатива возила, али џаба све. Недостатак метроа је узрок стварања комуналног хаоса, у коме су одлични услови за лов у мутном и скидање кајмака преко половичних "решења", а Београд се константно држи у том режиму јер је "златна кока" за сваку власт која га зајаше и зашто решавати проблеме, када свака гарнитура на Београду може зарадити за безбрижан живот себи и потомцима. Што се самог Икарбуса тиче, кад "проговори" тржиште, цифре су неумољиве, не могу они постићи производњу ни за позитивну нулу, а за озбиљан развојни програм, сулудо је и помињати колики товар пара је потребан. Икарбус је ту да се у Београду нешто котрља, тако да је свака расправа о детаљима залудно трошење времена и живаца.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod Kassbohrer » Sre Mar 04, 2015 11:09 am

Bez obzira na to što se u BG održava autobuski sistem, kakvo je inače tržište autobusa u Srbiji? Koliko se novih gradskih i prigradskih autobusa proda godišnje u Srbiji? Zna li neko makar približan broj?
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod sremacns » Sre Mar 04, 2015 3:04 pm

Image
Image
Korisnikov avatar
sremacns
Član

Pridružio se: Čet Nov 17, 2011 8:01 pm

Postod Sloba » Sre Mar 04, 2015 3:27 pm

Fine slike :)

Taman me je sremac podsetio na nesreću koja se desila pre nekih 5 godina u Novom Sadu a među glavnim akterima je bio IK-218n. Naime, na stanici koja je u levoj krivini, vozač je zatvarao vrata dok je izlazila devojka od 18/19 godina. Nije video treća vrata i ona je, zaglavljena na vratima, pala pod točkove i bila pregažena.

Dakle, blokada pod obavezno! Mada bi tu najviše pomogle kamere.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Шоми303 » Sre Mar 04, 2015 4:16 pm

Да ли је екипа форума у обиласку фабрике видела овај леш? Требало би да се налази на ремонту тамо.
ImageАутобус оштећен у пожару у оквиру СП Земун ГСП Београд by Somi303, on Flickr
ImageАутобус оштећен у пожару у оквиру СП Земун ГСП Београд by Somi303, on Flickr
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod Sloba » Sre Mar 04, 2015 4:22 pm

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cXNH0IbqSq8[/youtube]
2:13, možda?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod MILE » Sre Mar 04, 2015 4:27 pm

Da, 386 je na 2:13 i trebalo bi da je i 1385 negde na sređivanju...
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Шоми303 » Sre Mar 04, 2015 4:28 pm

Колико могу да видим задњи гаражни број му је 5, тако да не би требало да је то он.
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Postod Шоми303 » Sre Mar 04, 2015 4:55 pm

Сигуран сам да ово није #386
Image
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Postod becks89 » Sre Mar 04, 2015 5:31 pm

Ovo je 385.
Onaj 'les' bi trebalo da je tamo gde si ga slikao, u zici.

@Sloba, nemoj mi pricati kako nije video treca vrata, u tu pricu moze da poveruje samo neko ko nikad nije seo u autobus, kakve veze ima leva krivina? Zna se kako se staje u takvu stanicu, a to je namotavanjem udesno kako bi imao preglednost svih vrata. Spoljasnje ogledalo ima odlicnu preglednost, vrlo lako mozes da ocenis i cetvrta vrata i vrata vozila iza tebe, jer se toliko vidi, cak i ja umem da ralikujem, kao de bil i totalni nepoznavalac vozila. A to nije je video kako je izlazila, vec sam pominjao, ljudi su smuseni i skontaju da treba izaci kasno, kad vozac krene da zatvara, krecu da iskacu, ukoliko ne obratis paznju vrlo lako se desi da ti podleti pod tockove kao sto se tu desilo. Evo konkretan primer pre neki dan, poluprazan bus, staje vozac na stanicu, u tome kontrolori prelaze ulicu i ulaze na prva vrata, svi su izasli i usli i devojka kad je videla kontrolu krece da iskoci u momentu kad su vrata krenula da se zatvaraju, vrata je hvataju na pola, medjutim ona nekako uspeva da iskoci i umalo da udari u stajalisni stub jer se zanela. I sad da je vozac bio u zurbi, da je dao gas cim je stisnuo dugme, verovatno bi i ona tako prosla. Nema potrebe za elektronskim sistemima, propisi firme su sledeci, tacno je propisano sta podrazimeva stajanje u stajalistu, povucena rucna kocnica (ili stanicna), kretanje tek kada se bude siguran da su se vrata zatvorila, jasno je propisano, samo to treba ispostovati i nema problema. E sad, problem je sto vecina vozaca ima stav kako je najpametniji i onda propisuje neke svoje zakone, otvaranje vrata u pokretu, davanje gasa pa zatvaranje vrata i slicno, a to je vec drugi problem i debeli OT. Da zavrsim, protivnik sam svih tih sistema zbog nemogucnosti odrzavanja istih i vise nedostataka tih sistema, smatram da je jednostavnije lupiti par vozaca po usima i naterati ih da se postuju propisi, nego da se budzi dodatna elektronika na vozila, kad imamo stanje na terenu da se najobicniji osiguraci ne mogu zameniti, jer ih nema, a kamoli da se resavaju neki komplikovaniji elektronski sklopovi...
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod dusanman » Sre Mar 04, 2015 8:26 pm

Kod nas su turili u sve zglobne gradske buseve kamere. Ne zahtevaju ništa posebno, niti kakvo specijalno održavanje. :wink:
Napred kod vozača mali TFT monitor, podeljena slika, kamera hvata čitav prostor oko vrata i šire, usput hvata i švercere, a i RTS. :mrgreen:

Vozači prezadovoljni, olakšan im posao, svima dobro. Jedina adekvatna alternativa za blokadu. :wink:
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski