Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod profa_chb » Pon Apr 06, 2015 7:59 pm

EKSKLUZIVNO ZA AUTOBUSI.NET: Novi Ikarbusi za Novi Sad
Image

Danas sam imao priliku da prisustvujem otpremanju pet novih IK112 za JGSP Novi Sad! O samim autobusima će biti više reči kasnije, a za sada vam predstavljam fotografije kontigenta pred isporuku (klik za slike u većoj rezoluciji) :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod Шоми303 » Pon Apr 06, 2015 8:49 pm

Одлично изгледају, свиђа ми се што су пазили на ситнице и детаље, само рукодржаче и даље не капирам :D
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod cone » Pon Apr 06, 2015 9:04 pm

Odlične fotke, bravo! :D
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod patrik » Pon Apr 06, 2015 9:05 pm

Bravooo profooo odličan 5 :D
Izgleda boja rukodržača na vratima najveći problem sunce ti poljubim ...
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod profa_chb » Pon Apr 06, 2015 9:10 pm

Hvala! :)

Pitao sam, i rekli su mi da rukodržači mogu da se naruče samo u crvenoj i žutoj boji, pa su birali manje zlo, da se barem uklope sa podom kod vrata :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Шоми303 » Pon Apr 06, 2015 9:17 pm

Каква глупост, па што нису све остало у жуто? Увек су ме нервирале ситнице, а сад ми је у неку руку драго што ми је оваква ситница главна замерка :D
Слике су одличне наравно ;)
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod vuckomv » Pon Apr 06, 2015 9:37 pm

A onda na auto-putu između Banovaca i Batajnice, prvo 3 komada stoje u zaustavnoj traci, na trećem otvoren poklopac motora ili šta već i pola čoveka viri iz njega. Par stotina metara dalje ista slika, samo su 2 komada u pitanju. Sve se to dešava oko 15:30.
Korisnikov avatar
vuckomv
Član

Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:51 pm

Postod becks89 » Pon Apr 06, 2015 10:20 pm

Hahahahahahahahahahaaha, jel su pre otisli ili su pre vraceni? :D
Sou program, profo pohvale za slike.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod profa_chb » Pon Apr 06, 2015 11:21 pm

Hvala! :wink:

Ja sam svoju smenu danas počeo u 8, a u Ikarbusu već uveliko radilo. Svih pet autobusa sam zatekao na odeljenju za kozmetiku, a u jedan autobus je bio uperen reflektor koji je pomagao čistačicama i farbarima u poslu. Šta da kažem, kada sam video da se jedna od njih izula pri ulasku, da ne bi prljala tek očišćen podolit! Posle nisam smeo da uđem u autobus da slikam :)

Image

Image

Image

Malo kasnije (kad je svanulo :mrgreen: ), dok su ostali autobusi bili na odeljenju za kozmetiku, majstor je isterao ispred fabrike prvi koji je bio kompletiran. Veoma fin čovek, parkirao ga je tako da mogu da uhvatim kadrove sa svih strana :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Takođe mi je izašao u susret, i pomogao mi da snimim kratak video koji se bavi prednjom svetlosnom grupom :)
https://www.youtube.com/watch?v=YKPDh4w3S8c (video ima caption-e na srpskom :wink: )
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod cone » Pon Apr 06, 2015 11:47 pm

Profo, hraniš nas na kašičicu... :mrgreen:

Odlične slike i interesantan video! :)
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Goran sk » Pon Apr 06, 2015 11:50 pm

Profo lepe fotke i lep bus !
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Postod Nemke92 » Uto Apr 07, 2015 1:07 am

Profo, fenomenalne slike! :shock: Svaka čast i hvala! :D Meni se mnogo sviđaju, čak mnogo više u ovoj šemi nego u Luijevoj...
Nadam se da to sa mehanikom nije bilo ništa strašno... :?
Korisnikov avatar
Nemke92
Član

Pridružio se: Pet Avg 23, 2013 2:12 am

Postod gibanica » Uto Apr 07, 2015 1:51 am

prvo za slike svaka cast.

drugo, bus je blago receno kriminalan. Dizajn me uzasno podseca na neku lose izradjenu maketu kineske proizvodnje. koliko nekreativan moras biti pa napraviti ovako praznu prednju masku. kao sto sam nekom pomeno izgleda kao plava muva zunzara. na zutu sam se jos i navikao al ova je robija.

pokusao je na ovako primitivan dizajn prednje maske da ubaci Space element ovom sivom plastikom.
u poredjenju sa karoserijom 501g-a ovaj izgleda kao decija igracka.

cak i to sto ne kosta nista (kreativnost) nismo mogli da uradimo kako valja.

niko ne moze da kaze da nisam u pravu jer je to sve stvar ukusa..siguran sam da se vecini svidja samo zato sto je novo, ali u poredjenju dizajna sa konkurentima u klasi je na dnu.
gibanica
Član

Pridružio se: Uto Apr 30, 2013 8:00 pm

Postod conte » Uto Apr 07, 2015 10:09 am

Да кажеми ја нешто паметно. Одавно нисам.
:)
Мислим да су коначно пристојни аутобуси изашли из Икарбуса.
Нисам видео унутрашњост ових рађених за Нови Сад па се плашим колико су вертикални рукодржачи високо од пода, јер било је случајева да ја са мојих 180 цм морам да се пропнем на прсте да бих могао да се држим и чему онда то, ипак није сваки наш путник Владе Дивац.
И интересује ме како је унутра решен задњи део око трећих врата и мотора?
Да ли је остао *тунел* као из претходне серије и колико добро дихтује зид око мотора?
Да ли ћемо опет да гледамо трагове чађи по местима где не дихтује добро зид око мотора и плафон?

Наравно сматрам да је решење које је Икарбус до сада примењивао за простор трећих врата (или четвртих када је зглобни аутобус у питању) боље него Соларисово на пример, али је у сваком случају било недовољно добро за моје схватање путовања.
Имам сам утисак да људи који раде нека идејна решења у аутобусима никада нису путовали аутобусом. При том не мислим само на Икарбусе, него и на многе реномираније произвођаче. (Сећам се нископодних МАН-ова донације из Берлина неке 2000-те године. Када уђем на средња врата следећа два метра напред немам где да се држим, празан простор можеш кошарку да играш; рукодржача нигде, ни усправних ни хоризонталних; као да нису предвидели да у том аутобусу неко треба да стоји или да хоће да пређе напред током путовања. При том морам да нагласим да сам се у том аутобусу возио одмах након доласка тако да сигурно нико није поломио или скинуо фабрички постављене).

Али да се вратим на Икарбусе направљене за Нови Сад. Мислим да по први пут из Икарбуса излази аутобус са печатом фабрике; попут Необуса када су направили Цитту СЛФ или Луну; Коначно да направе аутобус а да није дизајн који се без промена ради 30 година са једином иновацијом променом врата из четворокрилних у двокрилна и измене возачког прозора (111, 161...), а који и није настао у Икарбусу, или да нови аутобус који није абортус неког другог старијег (два прототипа рађена крајем осамдесетих и почетком деведесетих или модели Ик101 и Ик201 и Ик 301 и још пар модела који су њихова еволуција код којих је на силу модификован дизајн каросерије без идеје колико је то практично и који је следећи корак у дизајну). Аутобус који нема ништа набуџено (као они рађени са БредаМенариниБус са накалемљеном предњом маском као да са кацигом за бокс).

Свиђа ми се минимализам предње стене и украсна сива боја (мада нисам љубитељ улепшавања аутобуса фабричким фарбањем, али ако то могу да раде МАН и Темса, што не би могао и Икарбус). Мене сива крива потсећа на Икарова крила по ком фабрика и носи име. Наравно свиђа ни се и минимализам остатка аутобуса. Сведене праве линије без вишка, без непотребних детаља. Једноставно занимљив аутобус, вероватно би могао да буде још лепши, али нека задрже овај дизајн и направе још бољи.

Замислите послодавца који купује аутобус?
Колико времена и новца може да уштеди смањеним временом поправке на лимарским радовима, без превише кривина и лајсни.

Надам се успешној завршној обради и квалитетним одржавањем у Новом Саду и ако тако буде мислим да ђе још пуно ових Икарбуса видети друмове.

Наравно постоје и замерке, али о њима не сада. Не желим да цепидлачим већ да похвалим напор људи који раде у једној фабрици и не желе да се предају у овој нашој несрећној ситуацији.

Поздрав и срећно
conte
Član

Pridružio se: Sub Feb 09, 2013 5:47 am

Postod profa_chb » Uto Apr 07, 2015 11:44 am

Hvala svima! :)

Da pređemo na enterijer. Nažalost, zaboravio sam da zamolim vozača da upali svetla u salonu, ali je osvetljenje bilo ok u tom trenutku :)

Image

Image

Image

Motorski prostor izgleda kao na dosasašnjim autobusima, a kako će se pokazati, videćemo :)

Image

Image

Image

Tu je i prostor za kabaste stvari

Image

Ovo mesto između I i II reda je dušu dalo za pp aparat i klocne, ali nešto nemaju poverenja u radoznale putnike, pa pp stoji kod vozača

Image
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski