Logo

Turski proizvođači autobusa

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Turski proizvođači autobusa

Postod blokovi » Sre Mar 23, 2016 7:22 pm

Marko je napisao:A kada bi mu domaći proizvođač isporučio vozila verovatno sa sledeći tender 2025 godine .
I pivare koje spominješ samo su dve u našem vlasništvu .

Ovo prvo je pogodilo metu. Opet kazem, ovih 15ak autobusa, sto su se pojavili je samo proba trzista da ljudi vide barem na Balkanu gde su. Opet kazem, napravili su autobus, pokusavaju da se svojom ponudom nametnu na fer i korektan nacin. Banbus i LDM ih poseduju, treba im dati sansu, kada Ikarbus moze da milione rokova probija, da im se namesti tender, zasto ne bi i ovaj model autobusa? Slobo, ja znam da ti mene hoces da uvuces u nesto sto je nerealno, ali ces tesko to uraditi! Srpsko pivo je srpsko pivo, autobus je nesto totalno drugacije ;). Ako vi mislite, da je "Ikarbus koliko para, toliko muzike", grdno se varate, jer politika je ta koja stiti Ikarbus, ali nema veze, trpecemo mi skartove jos dugo dugo...
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Sponzor

Postod Sloba » Sre Mar 23, 2016 7:50 pm

Ja nigde ne pominjem politiku. Samo hoću da tebi i istomišljenicima naglasim da je Ikarbus daleko kompletniji autobus od ove veš mašine. ;)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod blokovi » Sre Mar 23, 2016 7:58 pm

Ves masine makar rade, ne vidjam ih da se iskljucju za garazu pre vremena. Doduse, mogu jedino da priznam da o "obucenosti majstora" za rad sa elektronikom je smesna, jer tesko da ce se ikad isti pomaknuti sa mrtve tacke, jer su navikli na srafciger, i ostala cuda koja su se mogla 90ih koristiti na starim Ikarusima. Politika treba sto dalje da ide od svega, opet kazem, ne treba siliti nekog da kupuje nesto sto mu u ovom trenutku ne odgovara! Treba dati jednake sanse svima, pa ce se nakon tih 10.godina, koliko je DJP sada propisala maksimalnu starost vozila videti gde je koji proizvodjac... Za dalje cemo videti, nije sve samo u Ikarbusu. Opet, ne treba ni vozace uzimati kao validne i relevantne izvore, ali ako je istina da ova jelte "ves masina" vredi 74.000E, treba onda i vozaci da se pitaju, da vide kako funkcionise rad autobusa u odredjenim uslovima i vandrednim situacijama! Nazalost, mislim da cak i ovo cudo iz Irana, moze da ponudi vise od ovog predvidjenog :)
blokovi
Član

Postod Sloba » Sre Mar 23, 2016 8:05 pm

Možda vredi 74 hiljada, ali košta sigurno više. Sam motor Mercedes-Benz OM936LA i ZF menjač sigurno koštaju bar 50 hiljada, osim ako je Mercedesov motor "sumnjivog" porekla, iz Brazila ili tome slično. Međutim, ako je Euro 6, teško da taj autobus može toliko malo da košta.

Ne znam kako država utiče na privatnike da kupuju nešto što im ne odgovara? Pa vidiš da su privatnici pokupovali autobuse od Akia i Gyuleruz...

Ako ćemo realno da govorimo, posle tog perioda od deset godina najbolje će se držati vozila na tuđim šasijama, odnosno IK-112M, IK-112LE i IK-218M. Uz njih, verujem da će Solarisi dosta izdržati. Živi bili pa videli. ;)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Mare66 » Sre Mar 23, 2016 8:53 pm

Da li su plasticne vezice\stezaljke koje pridrzavaju ove oplate domace ili su tako stigli iz Pakistana ili odakle vec..
Mare66
Član

Pridružio se: Uto Dec 01, 2015 7:02 pm

Postod blokovi » Sre Mar 23, 2016 8:54 pm

Ja sam za to, da se prevoznicima treba davati siroke ruke sto se tice kupovine, ne mora da znaci da ako nesto sto je domace i jeftino, da je "kvalitetno". Jer marku autobusa, automobila i kamiona cini serijska proizvodnja istih :)... Zar ne? :P
blokovi
Član

Postod Sloba » Sre Mar 23, 2016 9:28 pm

Ja sam za to da se prevoznicima da opcija da kupuju autobuse ali ne jeftinije od Ikarbusovih. Samim tim bi se podstakla domaća proizvodnja a ukoliko neko ne bi hteo Ikarbus, na izboru mu stoji SOR, Solaris i ekipa.

Ova kupovina prejeftinih autobusa samo kvari utisak o javnom prevozu a dozvoljava privatnicima da se bahate. Postoji razlog zašto jedan Solaris košta tri puta više od ove Akije, nije sve u imenu.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod SGB » Sre Mar 23, 2016 9:37 pm

@трол из блокова: чекај сад, по свакој живој теми давиш с тиме како Икарбусу не треба дозволити да експериментише у Београду, а Турцима и Персијанцима треба дозволити да се у наредних 10 година уче на нама? Треба озбиљно да се запиташ шта теби фали.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod becks89 » Sre Mar 23, 2016 11:01 pm

AU šta sve one ne može da se pročita, prvo Slobo, ako bi krenuo sa detaljisanjem proizvoda iz Ikarbusa imao bi isto toliko nebuloznih rešenja.
Što se tiče Akia, ima tu dosta toga što ne valja, ideja o tri sedišta pored motora nebuloza nad nebulozama, toplotna izolacija motora nikakva, vozač na vetrometini, kabina nema, tabla je malo diskutabilna, rešenje sa displejima, jednostavno ljudi nije za nas. Da, imamo ih na trolama, ali po meni nit je praktično, niti je funkcionalno, zašto komplikovati već jednostavne stvari?
Dragana, zaista ne bih komentarisao i davao mu povoda za diskusiju, ali Slobo, ozbiljan si dečko, budi malo i realan, da uđeš u neki nov autobus iz Ikarbusa, ako ne sretneš bar toliko defekata koliko i ovde, ako ne i više, ništa nisi uradio.
Ovaj bus je pre svega jeftin, neka je i 100.000, on je za 60.000 jeftiniji od naših proizvoda, koji pritom pojedu ko zna koliko još para na dorađivanje propusta iz fabrike. Daleko je od savršenog, ali što se kaže služi svrsi, a pritom nije Liaz :D
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod profa_chb » Čet Mar 24, 2016 12:34 am

Ajd sad i sa "stručne" strane...

Ta tri sedišta su iznuđeno rešenje. Oprema motora je sve veća i veća (što je veća Euro norma...). Ovaj lik iz Banbusa je otvarao poklopce pa sam zagledao. Ceo motor je morao da se pomera bliže sredini, jer mu je sa leve strane usisna cev. Izduvni lonac je podignut u plafon, jer ga realno nisu imali gde drugde. Hladnjak je ogroman, ali je upakovan kako-tako. Za izolaciju ne znam.

Grejanje je izvedeno preko radijatora sa leve strane, jednog manjeg grejača/kalorifera naspram III vrata (smeta nogama jer je podužno postavljen uz zid), i putem klime (krovno grejanje). Ne znam kako se sa time pokazao. Da je lepo rešen prostor za stajanje, jeste. Tresu se stakla u vožnji (kao i kod Megabusa), a od jednog majstora sam čuo i da su im pucala stakla.

Vezano za kabinu... Mislim da je to najmanje bitna stvar, sve se to da srediti SPECIFIKACIJOM OD STRANE KUPCA. Tabla mi se ne dopada. Vuče na turistički bus, ima zazore... Realno, bolje bi bilo da su stavili VDO Siemens kao i svi normalni proizvođači. Kamere su isti đavo kao one koje je Arriva ugradila u poslednje IK112 (a to sad ne pljujemo?).

@Sloba ono iznad vrata crveno je lampica a ne taster. Upali se kad putnik stisne STOP (a čuje se i glasan iritirajući zvuk kao kod interfona). Sam ventil je postavljen horizontalno na poduđnoj gredi iznad vrata. Vezice pridržavaju nesrećnu instalaciju za BusPlus. (Baj d vej, Ikarbus to uradi mnogo bolje kada ugrađuje validatore, provereno).

Poenta mog izlaganja je da je to autobus koji ima prednosti i mana. Isto kao i IK112, MAZ 203, Cobra, itd. Dragane, za tebe nisam tu.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod profa_chb » Čet Mar 24, 2016 12:37 am

becks89 je napisao:neka je i 100.000, on je za 60.000 jeftiniji od naših proizvoda, koji pritom pojedu ko zna koliko još para na dorađivanje propusta iz fabrike

Da ne širimo neznanje:
IK112 - oko 125000€
IK112LE - oko 135000€ (MERCEDES ŠASIJA)
IK112M - nisam siguran, neka bude do 140000€ (MAN ŠASIJA)

Propusti se sređuju na raun Ikarbusa, jer su autobusi pod garancijom. Ako neko to sređuje na svoju ruku, bože moj. Tu je jedini trošak izostajanje sa linija (što nije malo).
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Шоми303 » Čet Mar 24, 2016 1:42 am

ИК 112М је 155.000 евра без пдв-а
http://www.gsp.rs/pdf_jnvv/2015/VND-331.15__388_13.pdf
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod Sloba » Čet Mar 24, 2016 9:50 am

@becks89

Slažem se, Ikarbus je isto daleko od savršenog. Ali, Ikarbus napravi autobus za svoju relativno nisku cenu i ima daleko kompletniji dizajn. Ako pogledaš zgužvane rukohvate na krivini, seti se, u kom si Ikarbusu to video? IK-161? IK-201? Jesi video u IK-112 ili IK-218? Kad vidiš takve propuste u enterijeru, šta misliš kakvi su tek propusti u konstrukciji?

Međutim, opet svi slepo gledate na jednu činjenicu. Na svakom vozilu može da se pojavi fabrička greška. Uopšte nije bitno da li se taj autobus zove Ikarbus, Akia, Solaris, Mercedes. Ako je pod garancijom, proizvođač je dužan da to otkloni ali nisam siguran da li mora da plati za to što je vozilo van saobraćaja. Naravno, ne branim ja Ikarbus ovde; oni svakako moraju da se pozabave završnom obradom, boljkom svih srpskih proizvođača.

I Neobusi za Novi Sad su imali dečje bolesti i vraćali se u fabriku, pa su danas neki istukli milion kilometara. Naglasak je ovde na šasiji; zato kažem da će ovi autobusi na MAN-ovoj i Mercedesovoj šasiji izdržati daleko više nego na samonosećoj rešetki. (NS je nedavno rashodovao Volvo iz 1981 i Ikarbus iz 2000)

A šta se desi ako Akia ima neku falinku? Dolaze Iranci da ih popravljaju?

Da zaokružim priču; nije ni Ikarbus savršen i svakako bih imao štošta da uslikam i kod njih, ali i dalje smatram da je daleko kompletniji proizvod i da opravdava svoju cenu. U slučaju kvarova, fabrika je na dohvat ruke i sve je pod garancijom tako da prevoznik ne bi smeo da se brine i opravdavam silovanje fabrike dok se ne otklone sve greške.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod becks89 » Čet Mar 24, 2016 9:22 pm

profa_chb je napisao:
becks89 je napisao:neka je i 100.000, on je za 60.000 jeftiniji od naših proizvoda, koji pritom pojedu ko zna koliko još para na dorađivanje propusta iz fabrike

Da ne širimo neznanje:
IK112 - oko 125000€
IK112LE - oko 135000€ (MERCEDES ŠASIJA)
IK112M - nisam siguran, neka bude do 140000€ (MAN ŠASIJA)

Propusti se sređuju na raun Ikarbusa, jer su autobusi pod garancijom. Ako neko to sređuje na svoju ruku, bože moj. Tu je jedini trošak izostajanje sa linija (što nije malo).

Gde su gubitci tog vozila dok ide na sve te servise u Ikarbus? Nije problem u tome ko pokriva te troškove, već je problem što taj auto leži par dana dok se ne reše problemi koji su očigledni propusti u proizvodnji.

Što se cene tiče, koliko se sećam busevi za NS su bili oko 160.000 po komadu, solaći, ali to je verovatno cena sa delovima i ko zna čim još, no nebitno. Svejedno je Akia jeftinije rešenje.

Sloba je napisao:@becks89
Slažem se, Ikarbus je isto daleko od savršenog. Ali, Ikarbus napravi autobus za svoju relativno nisku cenu i ima daleko kompletniji dizajn. Ako pogledaš zgužvane rukohvate na krivini, seti se, u kom si Ikarbusu to video? IK-161? IK-201? Jesi video u IK-112 ili IK-218? Kad vidiš takve propuste u enterijeru, šta misliš kakvi su tek propusti u konstrukciji?

Međutim, opet svi slepo gledate na jednu činjenicu. Na svakom vozilu može da se pojavi fabrička greška. Uopšte nije bitno da li se taj autobus zove Ikarbus, Akia, Solaris, Mercedes. Ako je pod garancijom, proizvođač je dužan da to otkloni ali nisam siguran da li mora da plati za to što je vozilo van saobraćaja. Naravno, ne branim ja Ikarbus ovde; oni svakako moraju da se pozabave završnom obradom, boljkom svih srpskih proizvođača.

I Neobusi za Novi Sad su imali dečje bolesti i vraćali se u fabriku, pa su danas neki istukli milion kilometara. Naglasak je ovde na šasiji; zato kažem da će ovi autobusi na MAN-ovoj i Mercedesovoj šasiji izdržati daleko više nego na samonosećoj rešetki. (NS je nedavno rashodovao Volvo iz 1981 i Ikarbus iz 2000)

A šta se desi ako Akia ima neku falinku? Dolaze Iranci da ih popravljaju?

Da zaokružim priču; nije ni Ikarbus savršen i svakako bih imao štošta da uslikam i kod njih, ali i dalje smatram da je daleko kompletniji proizvod i da opravdava svoju cenu. U slučaju kvarova, fabrika je na dohvat ruke i sve je pod garancijom tako da prevoznik ne bi smeo da se brine i opravdavam silovanje fabrike dok se ne otklone sve greške.

Video sam u mnogim IK103, IK201, ali to je opet nebitan detalj, no svakako nešto što bode oči na novom vozilu. Ono o čemu drobimo kada se pominje Ikarbus, to se ne može svrstati pod pojam fabrička greška, već pod nemar, nerad ili neintresovanje za posao koji te btw. hrani. Dakle, nemoj mi reći da lepak mora svuda da viri, nemoj mi reći da autobus ne može bar da se prebriše pre nego što se preda kupcu, nemoj mi reći da možeš prodati bus i uz njega dostaviti spisak nedostataka na istom, to nije fabrička greška.
Da ti prenesem to kroz moj posao, vozim kombi sa 8 paleta, kako bi izgledalo da ja na istovaru dostavim robu koja je prevrnuta, koja je poispadala po komori, ili slične stvari? To bi mogao uraditi jednom, drugi put bi se zahvalili na saradnji i završili priču. Niko ne može da optuži Ikarbus za crkavanje menjača na 850km, jer niti su ga izumeli, niti su ga sklapali, ali ogrebotine po instrument tabli, opiljcima gde god je nešto sečeno, neuklopljenim delovima, na tome da izlaze iz fabrike sa instalacijama koje nisu spojene, koje cure, prozorima koji prokišnjavaju, tu svakako proizvođač treba da snosi veliku odgovornost.
Da se ne cela priča ne pretvori u pljuvačinu Ikarbusa, Akia je svakako pionir na tržištu proizvođača, ni Solaris nije imao savršen prvi model, već su ga dugo usavršavali, sa moje tačke gledišta, ova vozila su uzeta zbog toga što su dobijena za smešne pare, cenim da su 4 Akie plaćene koliko i 2 Ikarbusa, samo u tome vidim razlog njihove nabavke. Akia je daleko i od Cobre, a po meni lično, nešto malo je iza Ikarbusa.
Pristojan proizvod iz Turske, u vidu niskopodnih Cobra autobusa, košta približno kao Ikarbus, po meni sjajno vozilo za naše uslove saobraćaja i za naš način održavanja, iako moram priznati nisam fan starih visokopodnih vozila kakvih smo se nagledali u Dumecu i kod drugih PP u Beogradu.
Elem, za zaključak cele priče, ljudi iz Ikarbusa imaju idealnu priliku da poentiraju i da za sledeći tender kroz par godina spremno dočekaju privatne prevoznike i pre svega kvalitetom i prihvatljivom cenom privuku nove kupce, nije puno teško nadmašiti Akiu.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod branik » Čet Mar 24, 2016 10:01 pm

Moze li neko da izlista specifikaciju akie. Bilo bi zanimljivo uporediti je sa IK, mada ne verujem da ima pedigriranu osnovu poput LE ili jos bolje M. Tek onda bi bili uporedivi.

Послато са Lenovo A369i уз помоћ Тапатока
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski