profa_chb je napisao:becks89 je napisao:neka je i 100.000, on je za 60.000 jeftiniji od naših proizvoda, koji pritom pojedu ko zna koliko još para na dorađivanje propusta iz fabrike
Da ne širimo neznanje:
IK112 - oko 125000€
IK112LE - oko 135000€ (MERCEDES ŠASIJA)
IK112M - nisam siguran, neka bude do 140000€ (MAN ŠASIJA)
Propusti se sređuju na raun Ikarbusa, jer su autobusi pod garancijom. Ako neko to sređuje na svoju ruku, bože moj. Tu je jedini trošak izostajanje sa linija (što nije malo).
Gde su gubitci tog vozila dok ide na sve te servise u Ikarbus? Nije problem u tome ko pokriva te troškove, već je problem što taj auto leži par dana dok se ne reše problemi koji su očigledni propusti u proizvodnji.
Što se cene tiče, koliko se sećam busevi za NS su bili oko 160.000 po komadu, solaći, ali to je verovatno cena sa delovima i ko zna čim još, no nebitno. Svejedno je Akia jeftinije rešenje.
Sloba je napisao:@becks89
Slažem se, Ikarbus je isto daleko od savršenog. Ali, Ikarbus napravi autobus za svoju relativno nisku cenu i ima daleko kompletniji dizajn. Ako pogledaš zgužvane rukohvate na krivini, seti se, u kom si Ikarbusu to video? IK-161? IK-201? Jesi video u IK-112 ili IK-218? Kad vidiš takve propuste u enterijeru, šta misliš kakvi su tek propusti u konstrukciji?
Međutim, opet svi slepo gledate na jednu činjenicu. Na svakom vozilu može da se pojavi fabrička greška. Uopšte nije bitno da li se taj autobus zove Ikarbus, Akia, Solaris, Mercedes. Ako je pod garancijom, proizvođač je dužan da to otkloni ali nisam siguran da li mora da plati za to što je vozilo van saobraćaja. Naravno, ne branim ja Ikarbus ovde; oni svakako moraju da se pozabave završnom obradom, boljkom svih srpskih proizvođača.
I Neobusi za Novi Sad su imali dečje bolesti i vraćali se u fabriku, pa su danas neki istukli milion kilometara. Naglasak je ovde na šasiji; zato kažem da će ovi autobusi na MAN-ovoj i Mercedesovoj šasiji izdržati daleko više nego na samonosećoj rešetki. (NS je nedavno rashodovao Volvo iz 1981 i Ikarbus iz 2000)
A šta se desi ako Akia ima neku falinku? Dolaze Iranci da ih popravljaju?
Da zaokružim priču; nije ni Ikarbus savršen i svakako bih imao štošta da uslikam i kod njih, ali i dalje smatram da je daleko kompletniji proizvod i da opravdava svoju cenu. U slučaju kvarova, fabrika je na dohvat ruke i sve je pod garancijom tako da prevoznik ne bi smeo da se brine i opravdavam silovanje fabrike dok se ne otklone sve greške.
Video sam u mnogim IK103, IK201, ali to je opet nebitan detalj, no svakako nešto što bode oči na novom vozilu. Ono o čemu drobimo kada se pominje Ikarbus, to se ne može svrstati pod pojam fabrička greška, već pod nemar, nerad ili neintresovanje za posao koji te btw. hrani. Dakle, nemoj mi reći da lepak mora svuda da viri, nemoj mi reći da autobus ne može bar da se prebriše pre nego što se preda kupcu, nemoj mi reći da možeš prodati bus i uz njega dostaviti spisak nedostataka na istom, to nije fabrička greška.
Da ti prenesem to kroz moj posao, vozim kombi sa 8 paleta, kako bi izgledalo da ja na istovaru dostavim robu koja je prevrnuta, koja je poispadala po komori, ili slične stvari? To bi mogao uraditi jednom, drugi put bi se zahvalili na saradnji i završili priču. Niko ne može da optuži Ikarbus za crkavanje menjača na 850km, jer niti su ga izumeli, niti su ga sklapali, ali ogrebotine po instrument tabli, opiljcima gde god je nešto sečeno, neuklopljenim delovima, na tome da izlaze iz fabrike sa instalacijama koje nisu spojene, koje cure, prozorima koji prokišnjavaju, tu svakako proizvođač treba da snosi veliku odgovornost.
Da se ne cela priča ne pretvori u pljuvačinu Ikarbusa, Akia je svakako pionir na tržištu proizvođača, ni Solaris nije imao savršen prvi model, već su ga dugo usavršavali, sa moje tačke gledišta, ova vozila su uzeta zbog toga što su dobijena za smešne pare, cenim da su 4 Akie plaćene koliko i 2 Ikarbusa, samo u tome vidim razlog njihove nabavke. Akia je daleko i od Cobre, a po meni lično, nešto malo je iza Ikarbusa.
Pristojan proizvod iz Turske, u vidu niskopodnih Cobra autobusa, košta približno kao Ikarbus, po meni sjajno vozilo za naše uslove saobraćaja i za naš način održavanja, iako moram priznati nisam fan starih visokopodnih vozila kakvih smo se nagledali u Dumecu i kod drugih PP u Beogradu.
Elem, za zaključak cele priče, ljudi iz Ikarbusa imaju idealnu priliku da poentiraju i da za sledeći tender kroz par godina spremno dočekaju privatne prevoznike i pre svega kvalitetom i prihvatljivom cenom privuku nove kupce, nije puno teško nadmašiti Akiu.