Logo

Okretnice i stajališta linija GSP-a

Diskusije

Postod igibgd » Čet Feb 19, 2009 1:55 pm

Karlito,pošto vidim da se time baviš ( :) ) mogao bi da prokomentarišeš moju ideju za tramvajsku okretnicu na Banjici 2.Ona je jednokolosečna a to je veliki problem,jer se na istoj zaustavi po 10ak tramvaja,ponekad.I to uglavnom nekim nelogičnim redom (kako se uključe na Slaviji) :?
Moj predlog je da se napravi kontra kolosek i da na njemu okreću 10 i 14 a na starom 9ka.Taj novi kolosek-okretnica imao bi manji radijus od starog,pa bi tu mogle samo solo Katice :wink:
Inače drugo rešenje bilo bi apsurdno jer bi morali da naprave još uži poluprečnik,zbog stanice,tako da mislim da bi ovo rešenje bilo odgovarajuće :wink:

Image
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Sponzor

Postod barke » Čet Feb 19, 2009 10:24 pm

Da li bi mogla ona mala okretnica na Trosarini da posluzi za nesto, npr za oslobadjanje koloseka? Koliko je ona daleko od okretnice Banjica 2? Tamo sam ziveo kad sam imao 2 god tako da se ne secam :)
Korisnikov avatar
barke
Član

Pridružio se: Ned Feb 15, 2009 10:18 pm

Postod igibgd » Čet Feb 19, 2009 10:41 pm

Udaljena je 2 (od pre par meseca 3 stanice) ,tj. Bebelova ulica i pola Baštovanske se nalaze između te 2 okretnice :wink:
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Postod barke » Čet Feb 19, 2009 11:38 pm

Onda nista :(

Mozes da prosledis taj tvoj nacrt gradskim vlastima da vidis sta ce da kazu :wink:
Korisnikov avatar
barke
Član

Postod igibgd » Pet Feb 20, 2009 2:01 pm

Pa gradske vlasti nisu lenje,uradili bi ovo odavno :wink:
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Postod markotar » Pet Feb 20, 2009 2:31 pm

Jako fin nacrt, samo ima li dovoljno prostora unutar postojećeg kruga da se tu smesti još jedan kolosek... Nešto ne verujem, mislim da je suviše uzano. Jedino sa spoljašnje strane.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Karlito » Pet Feb 20, 2009 3:21 pm

На Вождовачком правцу сам вршио конкретна истраживања која су показала да је на деоници Бањица - Трошарина два пута веће средње одступање (67 секунди на 1300 метара) Бањица 2 - АК Застава, него на АК Застава - Ресторан Франш (37 секунди на 3500 метара). На трошарини постоји прелом токова путника, те скраћење једне од линија до Трошарине има оправданост. У овом случају, треба скратити линију 9. зато што има најмањи интервал (5-6минута), те би онај поремећај који направе она два семафора (Кружни Пут, Булевар ЈА) изостао. Такође, на 9 се користе трамвајски возови који су неприкладни за замене на линијама 10 и 14.

Када је у питању други колосек на Бањици, укрштаји колосека се не уграђују тамо где није неопходно, те је боље да се други колосек уграђује у истом смеру. Када је у питању уградња другог колосека, мислим да га је боље уградити на делу где се сада налази станични плато, како би се избегло смањење полупречника кривине. Када је у питању потребна корисна дужина, потребни су ми неки подаци помоћу којих би урадио прорачун. За то бих требао цео један дан да џоџим и бележим статистику.

Става сам да када се продужавао трамвај од Трошарине до Бањице, требало је продужити трамвај скроз до Лисичијег Потока(без окретнице на Бањици), односно спојити га са Раковичким. Коридор Бањица - Раковица је јако оптерећен, и у Борској су све веће и веће гужве. У том случају би било добро обновити окретницу у Раковици, додати још један колосек у Кнежевцу, а на Трошарини направити колосек за окретање из правца Раковице.

То је Руски принцип изградње трамвајских мрежа, са спајањем периферних крајева мреже. Пример ТРАМВАЈСКА МРЕЖА У САМАРИ. Оваква мрежа нам пружа велики број могућности, као што су линија на коридору Вождовац - Раковица (Кнежевац), Трошарина - Лисичији Поток - Сајам (можда кружна линија преко Славије), велике могућности у случају хаварија мреже, али и погодност изградње депоа на било ком делу мреже у кругу Славија - Сајам - Лисичији Поток - Бањица (где нам просторни и остали услови дозвољавају).

Пошто је форум АУТОБУСИ, по нешто да кажем и о аутобуским окретницама. Принцип прорачуна капацитета аутобуских окретница је сличан као код трамвајских окретница, са разликом да се код трамваја одређују типови и корисне дужине колосека, а код аутобуских терминала су потребни сложенији пројекти због безбедности и због заузимања већег простора при скретању возила. Најједноставније су и најмање простора заузимају окретнице двостраног трамаваја.
Karlito
Član

Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 10:51 pm

Postod igibgd » Pet Feb 20, 2009 8:42 pm

Ne znam da li ima dovoljno ljudi koji će koristiti tramvaj,ako bi išao preko lisičjeg potoka.Tu iskrsava i drugi problem - trolejbusi!Kako kroz Paunovu i jedno i drugo :wink: Za to postoji rešenje,a to je da se trolejbusi skrate i da okreću kružeći Kokanovoj,tj. Crnotravskom II delom (vidite na mapi grada),zatim Baštovanskom,pa Vračarskom i da se uključi kod Savremene administracije,tj. kod taxi stanice :wink:
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Postod barke » Pet Feb 20, 2009 10:29 pm

Jedna stvar, Karlito: ko bi prihvatio putnike tramvaja u Kneževcu? Jer, većina ljudi koja ide Borskom ide na Vidikovac, odnosno penje se uz Pilota Mihajla Petrovića. Ako bi tramvaj okretao u Kneževcu trebalo bi ili uvesti još jednu liniju ili pojačati 37.
Korisnikov avatar
barke
Član

Postod avramovicsasa » Pet Feb 20, 2009 11:19 pm

Cudi me kada je projektovana tramvajska okretnica na Banjici da nije
izgradjen slus,tesko je raditi bez njega,dogodi se da na okretnicu dodju
tri devetke,desetka i cetrnaestica,prva vozila nemaju gde da se sklone pa moraju da idu tako kako su i dosli.
Tamo postoji ogroman plac,ono bi trebalo sve sravniti i ispocetka napraviti ogroman tramvajski terminal.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod igibgd » Pet Feb 20, 2009 11:25 pm

Samo da znaš,nažalost,to je svakodnevnica.Često se dešava da se nakupi po 15ak tramvaja,i to jednom sam bio svedok,a i imam zapisano:

9.9.9.10.9.9.10.9.14.10.9.9.9.14 :shock: :x ( :lol: )
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Postod amm8990 » Pon Mar 09, 2009 6:40 pm

Evo pogled na sa okretnice Lešće :wink:

Image
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod barke » Pon Mar 09, 2009 8:34 pm

Uh što volim ovakve fotografije :) Svaka čast :wink:
I volan je na levoj strani!!

(parodija na čuveni JUL-ov izborni slogan: "I srce je na levoj strani" kao i levica)
Korisnikov avatar
barke
Član

Postod Stefan Bgd » Uto Mar 10, 2009 5:56 pm

Detalj sa okretnice Gl.žel.stanica:
Image
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod igibgd » Uto Mar 10, 2009 9:45 pm

Au,pa ovo nije ništa u odnosu na to kakva se gužva stvori.Trebalo bi je proširiti (...ukrasti malo od ‚‚pica‚‚ parka (tako sam čuo da se zove)...) , ili neke linije korigovati,tj. da ne okreću tu,jer sam više puta bio svedok da prikolica,npr. 511 ne uđe u okretnicu pa stvara probleme vozilima koja se tuda kreću,pogotovu u vršnom periodu :wink:

Isto jedan predlog:a to je da se stanica za linije 78 i 83 izmesti,iz istog razloga - stvaraju gužvu :wink:
Korisnikov avatar
igibgd
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije