od mix5201 » Uto Nov 08, 2016 7:40 pm
Ukoliko autobus homologovan, prevoznik ispunio svoje obaveze pri uvozu i uspešno registrovao autobus i prošao pregled od strane Direkcije i dobio oznaku, ja ne vidim nikakav problem. I ja bih voleo da vozim dvozglobni autobus, da imamo više "čistijih" autobusa u glavnom gradu. No, jedno su želje, drugo su mogućnosti u ovim teškom vremenu.
Sramota je da jedan gradski prevznik (GSP) lažira izveštaje, pušta poluispravan autobus na sat-dva zbog brojnog stanja. Kada bi se poredio transportni rad privatnika i GSP-a i procenat obavljenih polazaka "gradskog" i privatnika (da se vodi ozbiljnija evidencija) po kvartalima, siguran sam da korist ide na stranu konzircijuma privatnih prevoznika.
Sramota je takođe da privatnik ima produktivniji, ispravniji i bolje klimatizovan (grejanje i hlađenje) zglobni autobus (SU 18) sa oko 900,000 km za razliku od pojedinih GSP-ovih primeraka devet godina mlađih "solarisa". Sramota je da osobe sa invaliditetom otežano mogu da pristupe većini stajališta po lepom vremenu usled loše rešene pešačke infrastrulture, a između ostalog sramota da se ne podstiče više nabavka niskopodnih autobusa.
Sa sruge strane, kao neko ko je u ovom polju godinama prisutan, donekle razumem Gradski sekretarijat i Direkciju za javni prevoz. Kakva je svrha da se raspiše tender (javna nabavka) ako nema ko da se javi i dostavi ponudu? Opet, radi se o prevoznicima koji sa gradskim starešinama imaju decenijsku saradnju (čak i dužu od decenije!), "uigrana" je ekipa i tu se i pre tendera znaju buduća "pravila igre" (siguran sam u to). Jer u slučaju poslovanja sa privatnicima, veoma je bitna dobra koordinacija i komunikacija na relaciji Grad - prevoznici. Mogu da razumem da nisu mogli da zahtevaju niskopodna vozila, opet radi se o mikro preduzećima (čini mi se njih 15 da učestvuje ukupno plus "Lasta" i "Lastra"), nisu im pogodni ni uslovi na tržištu, ima tu niz poteškoća. Ono što je pozitivno jeste da se broj niskopodnih autobusa iz godine u godinu povećava, većina prevoznika se okreće nabavci niskopodnih autobusa polako, veći je broj u odnosu na period od pre tri godine npr.
Još jedna stvar na koju bih hteo da sugerišem - nijedan privatnik (u bilo kojoj sferi) ne radi protiv svoje koristi (na svoju štetu). Voleo bih da se ova tema ne pretvori u naziv "koji biste autobus voleli da vidite/fotografišete/vozite se", treba biti realan. Da postoji prostor za unapređenje uslova budućih tendera i nabavke boljih vozila - to je definitivno i voleo bih da se u budućem periodu radi sa ekološki podobnijim autobusima. Za sad je prioritet da se posao realizuje u što većem obimu.
Poslednji put menjao
mix5201 dana Uto Nov 08, 2016 7:44 pm, izmenjena samo jedanput