od Kesha » Sre Maj 24, 2017 10:27 pm
Pa što se finansijskog aspekta tiče, u njega i nije mnogo novca uloženo, jer tako jeftinu radnu snagu kakvu imamo u GSP-u, teško da ćeš igde naći. Da ga je održavao neki servis, priča bi bila sasvim drugačija i to me zato što su oni kvarljivi, već što su prešli boga oca, pa je i normalno da je potrebno da se mehaničari više bakću oko njih. Takođe, izostanci nisu svojstveni toj seriji generalno gledano, jer su to ipak jednostavna vozila, što je ujedno znači da nije komplikovan ni za održavanje. Problem kod njih nije u mehanici, već u kosturu, koji je sigurno rađen više puta. Šasija je poprilično izdržljiva, ali je i ona sklona koroziji. Nije problem u tome da li će se AKIA ili MAZ isplatiti, jer sigurno da hoće, već je problem u činjenici da i mi u Beogradu treba da dobijemo priliku da se vozimo nečim što nije sklepano u tamo nekoj majstrorskoj radionici. AKIA još i ima nekog potencijala, ali je još daleko od da kažem pristojnog proizvoda, a o MAZ-u sam već napisao šta sam imao. Pritom, nebi oni bili tako povoljni da nude onu mehaniku koju nudi Ikarbus. Preciznije, za 112-icu na sopstvenoj šasiji, Ikarbus nudi D08, što je možda i lošije od OM936 u AKIA-i, a i tu su negde cenom, s tim što je 112-ica ipak kompletniji proizvod koji je imao priliku i da se pokaže. 112M je već skuplji, ali sa ponuđenom mehanikom i mora biti. Poenta je da i Ikarbus daje sasvim dobar odnos uloženog i dobijenog, a pravo da ti kažem, ako već moramo voziti autobuse sa nešto slabijom završnom obradom, onda bolje da to bude i taj Ikarbus, nego da trpimo svakakve sklepotine na beogradskim ulicama, koje su u celom regionu samo u Srbiji mogu naći. Ta slabija završna obrada kod Ikarbusa i nije toliko slaba kad se uporedi sa gore pomenutim konkurentima, naročito MAZ-om.
Nažalost, Ikarbus i nebi mogao postići dovoljan obim proizvodnje čak i kad bi se većina privatnih prevoznika odlučilo za njega. Fabrika je desetkovana po pitanju radne snage. S druge strane, smatram da je Grad mogao da uslovi prevoznike da ipak ne mogu baš pazariti šta im padne na pamet. Ima dosta niskobudžetnih proizvođača autobusa, među kojima je i turski Gilerjiz, čiji su autobusi sasvim solidni, ali i malo skuplji naravno. Znam da je tako nešto teško izvodljivo, pa smo s toga osuđeni na milost i nemilost privatnih prevoznika.