IKARBUS IK-312MB USKORO NA PUTUDanas smo, nakon nešto veće pauze, posetili Ikarbus gde smo svedočili završnim radovima na prototipu autobusa IK-312MB na šasiji Mercedes-Benz OC500RF. Završetak proizvodnje i provere pre isporuke (PDI) u Star Importu će se odigrati sledeće nedelje, dok je isporuka zakazana za nedelju posle te. Tada očekujemo i da vam donesemo mnoštvo kadrova celog autobusa do detalja.

Roj majstora se skupio oko autobusa i stalno cirkulišu. Mi smo iskoristili njihovu pauzu za doručak da na miru uslikamo autobus.

Ovako trenutno izgleda prototip prvog Euro 6 Ikarbusa.

Ikarbus IK-312MB by
Slobodan Kostic, on Flickr
Ovako izgleda prednji deo kad se sastavi. Na sredini maske (crno) se nalazi senzor koji meri odstojanje od vozila ispred i zaustavlja vozilo po potrebi, a u donjem delu vetrobrana je sistem protiv silaska iz saobraćajne trake.

Ikarbus IK-312MB by
Rešetke na levoj strani vozila prate konturu zadnjih farova, a isto to rade i ćoškovi zadnjeg branika.
Ikarbus IK-312MB by
Rešetke na zadnjoj steni skrivaju Mercedes-Benz OM936LA zapremine 7.7 litara koji isporučuje 299 konjskih snaga. Prenos snage se vrši šestostepenim manuelnim menjačem iz iste fabrike.
Ikarbus IK-312MB by
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.
"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa