Logo

Setra serije 500

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Re: Setra serije 500

Postod PEX » Uto Jul 04, 2017 11:14 pm

Ja uvek vozim na dyn :)
Meni temperatura ide na 99' u brda kroz Sloveniju, inace drzi na 91-93 uvek. Kazu iz Setre do 105 stepeni da ide bez problema, dok bi ne daj Boze 'prokuvala' tek na 110.
Danas na tehnickom, sve uredno :)
Image
Italija
Image
Hrvatska
Image
Loznica :)
Image
Image
Kad sam usamljen u busu :)
Image
PEX
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 1:37 am

Sponzor

Postod PEX » Uto Jul 04, 2017 11:43 pm

BAS :)
Image
Image
Lido di Jeselo
Image
Rimini
Image
Beograd
Image
Mali Zvornik
Image
Noc :)
Image
Polu noc :)
Image
ITD ITD :)
PEX
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 1:37 am

Postod Marko INN-NS » Sre Jul 05, 2017 1:26 am

Jedna Setra 515 HD. :D
Setra 515 HD.
Prevoznik: Gumdrop Ceska.
Image
Image
Image
Marko INN-NS
Član

Pridružio se: Pet Dec 09, 2016 6:30 pm

Postod Marko INN-NS » Sre Jul 05, 2017 1:36 am

Jedna bas lepa Setra 515 HD od Blagussa Slovacka , i evo jedna detaljnija slika novih ratkapni koje mi deluju sve lepse. :D
Mozda i ona zavrsi u Fudeksu kao i Setra 517 HD.
Setra 515 HD .
Prevoznik: Blaguss Slovacka.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Marko INN-NS
Član

Pridružio se: Pet Dec 09, 2016 6:30 pm

Postod Jovan » Sre Jul 05, 2017 12:51 pm

Kao prvo sve i da Setra ima neki problem, Evobus ima daleko najbolju i najbrzu mrezu servisa tako da...
Na dyn jeste ljepse voziti ali je veca potrosnja, u Setri preporucuju aut za voznju a dyn u vecim brdima. Ja sam mozda ipak malo vise za manuelni
Korisnikov avatar
Jovan
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 1:42 pm

Postod Goran sk » Uto Jul 11, 2017 10:00 pm

S 516 HD ...
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Postod Goran sk » Pet Jul 14, 2017 9:00 pm

S 516 HD...
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Sloba » Pon Jul 17, 2017 1:10 pm

Od mene S 515 HD. Firma Neptunbus jedina radi redovnu liniju od aerodroma u Malmeu do centra Kopenhagena i partneri su sa Wizzair-om. :)
ImageSetra S 515 HD by Slobodan Kostic, on Flickr
ImageSetra S 515 HD by Slobodan Kostic, on Flickr

Više o putovanju sa Neptunbusom u temi Volvo. ;)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Sloba » Sre Jul 19, 2017 11:07 am

Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Goran sk » Ned Jul 23, 2017 2:10 am

Slobo, ova zadnja ti je ispala za " kalendar"
Od mene dve setre iz Prag-a,jedna Madzarskog a druga Poljskog prevoznika
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Sloba » Ned Jul 23, 2017 10:32 am

Hvala majstore! :)

Seriju slika iz Kopenhagena ću završiti jednom malom recenzijom, jer smo (ćale i ja) putovali po prvi put Setrom serije 500. Iako biste rekli da sam najbolje ostavio za kraj, ja mislim da sam najbolje stavio na početak. :?

Prema tome, isti put smo prešli Volvom 9700H UG i Setrom S 517 HD. I sve što pišem, poredim između ova dva autobusa.

Osnovne razlike su u tome da je Volvo 9700H UG niži autobus (3.61 naspram 3.77) i, pošto je dvoosovinac, kraći je za malo manje od dva metra. Broj sedišta u Volvou je bio 53, dok troosovinska Setra ima samo jedan red više i broji 57 putničkih mesta. Što se tiče pogona, Volvoa je pogonio mali osmolitarski Volvo D8K motor koji u najjačoj izvedbi isporučuje 350 konjskih snaga, dok je Setrin najosnovniji motor Mercedes OM470 od 10.7 litara i kreće od 420 konjskih snaga pa nadalje. Menjač kod Volvoa je dvanaestobrzinski I-Shift iz njihove fabrike, dok je u Setri bio automatski osmobrzinac iz Mercedesa. Za Volvo sam uspeo da nađem podatak da je isporučen 2014. godine dok je Setra za godinu dana mlađa. ;)

Test ruta
Kopenhagen (železnička stanica) - Malme Sturup (aerodrom)

Gradska vožnja - 700 metara
Tempo 70/80 - 11 km
Tempo 100 - 52 km

Pre nego što smo ušli u autobus, vozač Neptunbusa (teget džemper) vrši check-in putnika. Putnici sami ostavljaju prtljag u bunkere. :)
ImageSetra S 517 HD by Slobodan Kostic, on Flickr

S obzirom da smo bili iscrpljeni šetnjom po ovom prelepom gradu, a i kiša nas je uhvatila, stigli smo na stajalište nekih 20-tak minuta pre polaska. Pre nas je u autobusu bilo svega desetak putnika pa je bilo prilike za koju sličicu unutar vozila. Mi smo sedeli dva-tri reda iza srednjih vrata, dakle verovatno tačno iznad pogonske osovine. :D

Prvi utisak je da su sedišta sa šašavim dezenom su vrlo udobna i redovi imaju solidan razmak. Boje su relativno tople što stvarno daje neki opuštajući osećaj pri ulasku u autobus. I sam izgled sedišta od nazad je vrlo moderan i na neki način oslikava i zadnju masku autobusa. Međutim, prva zamerka na autobus nastaje kad sam pogledao iznad sebe. Iako komande za ventilaciju i svetla za čitanje izgledaju moderno, okružene su nekom tvrdom plastikom koja pomalo odaje jeftin utisak. Jedino je deo između tih komandi i prolaza prekriven nekim platnom, ali ništa više od toga. Kod Volvoa je skoro sve mekano na dodir. Sliku Setrinih galerija nemam, ali sam pozajmio render sa stranice fabrike. :?
Image

Vozač ulazi u autobus ali čekamo još neke putnike da se pojave. Suma sumarum, napuštamo Kopenhagen sa 10 minuta zakašnjenja. Motor je uključen, usput je uključio i WiFi i utičnice za struju. Baterija mi se za nekih dvadesetak minuta napunila za trideset odsto. Struju u Volvou nisam probavao, ali ovo je sasvim dobro. :)

A onda - fijasko. :(

Sva mišljenja da je Setra najbolji autobus su ubrzo pala u vodu. Pošto smo zajedno putovali otac i ja, naknadno smo sumirali utiske i jednoglasno zaključili da je Volvo 9700H UG bolji. :)

Nije nam bilo potrebno dugo vremena da primetimo da je zvučna izolacija kod Volvoa za klasu bolja, te da kod Šveđana buka od motora ne dopire toliko lako u putnički prostor. Ne znam koliko dugo se pravi OM470, ali je Volvo D8K u ponudi svega nekoliko godina, tako da je možda i tu razlika.

Volvo I-Shift takođe važi za jedan od najboljih menjača u kamionskoj i autobuskoj industriji i stvarno je opravdao tu titulu. Nijedan trzaj prilikom promene brzine, bez obzira što je vozač negde jače pritiskao gas pri pokretu iz mesta, tako de je I-Shift u nekom slučaju preskakao i po 3-4 brzine komotno. Nije bilo nikakvih naglih prekida ubrzanja pri promeni brzine tako da je menjač radio svoj posao kao po loju. Mercedesov osmobrzinac, osim što ste ga pominjali ovde, napravio je dva puta ozbiljan cim prilikom ubrzanja. Ovo, doduše, može da se opravda vlažnim kolovozom, ali i dalje mislim da je nedopustivo za nov autobus. :(

Ono što smo primetili u vožnji je da dosta buke dolazi i od točkova. Moj senior pretpostavlja da su lošije izolovani bunkeri od blatobrana, te da zvuk rezonuje kroz prtljažni prostor. Ono oko čega smo se isto složili je da je Volvo delovao stabilnije na putu, što je i sasvim logično s obzirom na visinu. ;)

Da ipak ne bude da samo kudim Setru, moram da iznesim i par ozbiljnih prednosti. Setra je trend-seter u evropskoj industriji, i kao takva, S 517 HD je dizajnerski bez konkurencije. Ako pogledamo unutra, gde smo i proveli najviše vremena, Setra je daleko toplija. Iako sam izneo zamerke na galerije, pod u Volvou na primer nije imao tepihe. Oblik sedišta mi je bio bolji kod Volva, ali to ne umanjuje činjenicu da ono što putnik vidi ispred sebe (stočić i ručke) deluje pomalo demode. Takođe, naslon za ruku na preklop kod Setre izaziva daleko manje komplikacije prilikom ustajanja ili sedanja na svoje mesto. Toalet u Volvou nije ničim bio obložen izuzev plastike, dok je kod Setre taj oklop tapaciran. Uz to, Setrina dizajnerska prednost ovde su bunkeri, jer mi je takođe demode da se prtljažnici otvaraju na leptir. :?

Suma sumarum, Volvo nam je osvojio srce. :D
Nenametljiv i jednostavan spoljni dizajn koji Volvo poseduje više prija mom oku, a verovatno i prevozniku, u odnosu na brojne komplikacije koje Setra nameće. Iako unutra u većem delu izgleda siromašnije, Volvo je dosta udobniji od Setre i ne proizvodi toliki nivo buke u unutrašnjosti. Ukoliko pogledamo danske prevoznike, zaključak je jednostavan! Najbolji autobusi su Volvo i Setra. Prema onome što sam video, mislim da u coach segmentu sigurno uzimaju po nekih 30-40% udela.

Ipak, utisci koji su mi, na neki način, nametnuti u komunikaciji da je Setra najbolji autobus su pokvareni. Volvo igra svoju igru, i to radi vrlo ozbiljno. Ako ovako gledamo, možda možemo reći da Setru još uvek spašava stara slava i ime, dok je Volvo neko ko je domaćin ali pravi sve ozbiljnije proizvode, za koje verovatno niste ni verovali da mogu da pariraju nemačkoj Setri.

Da mi neko da pare da mu kupim autobus - ne bih ni sekunde razmišljao. ;)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Fipi 494 » Ned Jul 23, 2017 3:41 pm

Slobo imaju onu sivu 515 HD, belu 517 HD, taj Volvo i 3-4 kombi vozila. :)

Otprilike 15ak polazaka imaju, ali popodne ima neka rupa 2ipo sata, tako nesto. Pricao mi ćale kad je išao, valjda tad nema ni jedan let. :)
Setra S 431DT :)
Korisnikov avatar
Fipi 494
Otpravnik

Pridružio se: Čet Jul 18, 2013 1:37 pm

Postod Sloba » Ned Jul 23, 2017 3:54 pm

Usklađeni su sa Wizz-om. Kad sam bukirao karte, nisam morao ni da biram polaske nego sam samo ukucao odakle dolazim i njihov sistem nas je ubacio na te polaske. :)

Eno je gore S 515 HD. ;)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod BaNe_PO » Sre Avg 30, 2017 2:54 pm

Petica iz Sarajeva....
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
BaNe_PO
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Nov 29, 2011 8:59 pm

Postod Goran sk » Čet Sep 07, 2017 9:30 pm

Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki