od branik » Čet Nov 02, 2017 12:40 pm
Ne mozes porediti sa saobracajem. Prvo, nasilje nije resenje. Na verbalno se ne sme odgovoriti fizickim, posevno kad nisu ravnopravni. Sta, po tome bi svaki vozac kada ga neko opsuje, trebalo da ustane i da bije. Taj verbalni napad mu sad samo moze biti izvesna olaksavajuca okolnost pred sudijom jer moze da se brani da je bio izazvan i da su mu uvrede smanjile rasudjivanje. Zasto pre ikakve akcije nije objasnio da mora da ceka vreme, da nije odgovoran za prethodnu "rupu", da nema odobrenje da krene ranije... Njena kultura i obraz se jasno vide, ali nije smeo tako da reaguje. Sta vise, izlaskom i pijenjem kafe, jos vise je raspalio bes. " Moze mi se, ,, ko vas j...!"
Mnogo ce vremena proci dok mi shvatimo da su svi poslovi jednako vazni, ali i da postuje.o svakoga u lancu usluga. Vozac je tu da putnicima pruzi uslugu. Ako njih nema, nema ni njega. Od njih zivi (direktno i indirektno: prima platu, ali i prevozi mozda uciteljicu svog deteta, lekara svoje majke, prodavacicu iz prodavnice na cosku, majstora iz EPS koji ce mu popraviti kabl na banderi....)
Postoje uvek oni vozaci koji putnike tretiraju kao stoku. Kakvi god da su putnici ( a tome bi se moglo diskutovati, prilicno) on je morao da ostane u skladu sa onim sto propisi nalazu! Takvima nije mesto u prevozu. Bio sam vozac u tom istom prevozu i vise puta to osetio na kozi sopstvenoj kako izgleda bes i frustracija niza putnika, medju kojima ima poprilicno i psihijatrijskih bolesnika, lecenih i nelecenih.
A da sam u pravu za sve ovo, dokaz je skolski program vozaca motornog vozila, koji, iako treceg stepena, ima opsteobrazovne predmete na nivou cetvrtog obrazovnog stepena i jos saobracajnu psihologiju u kojoj je jedan deo posvecen i ophodjenju sa ljudima / putnicima. A sto je danas svako vozac ( i ne samo vozac), mnogo je ozbiljno pitanje i nije za ovaj forum.