Logo

Neobus

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Postod sanos_a » Uto Mar 25, 2008 11:41 am

DA ke platite carina (kaj nas e 1% za novi vozila) i danok koj podocna bidejki firma go kupuva avtobusot podocna drzavata ke go vrati danokot koj e platen za toj avtobus. Znaci dodatni troskovi pogolemi nemate.
Image
Prof. Dr. Sanos Avtobusovski redoven profesor na univerzitetot AUTOBUSI.NET
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Sponzor

Postod cone » Uto Mar 25, 2008 11:50 am

Bogami, kod nas je carina visoka, jedino se PDV vraća.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod sanos_a » Uto Mar 25, 2008 11:56 am

cone je napisao:Bogami, kod nas je carina visoka, jedino se PDV vraжa.

Kaj nas 1% za novi vozila a za polovni e mnogu poveke okolu 13-15%.
Image
sanos_a
Član

Postod Kassbohrer » Uto Mar 25, 2008 2:40 pm

cone je napisao:Slike "Vranjanaca" koji bi naknadno trebalo da dobiju nalepnice kao čačanski Merkavim Apollo.

Image

Image

Image

Dobar bus. Meni je ljepsi od sanosa ipak je ovo kakav takav orignal. Malo je cockpit kao za krace relacije ali sad sta je tu je. Jedino sto mi smeta na ovom busu je onaj prozor na zadnjim vratima, pitam se stvarno zar nije moglo da se izvede nista drugo.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod cone » Uto Mar 25, 2008 3:41 pm

Ni meni se ne sviđa taj prozor na drugim vratima. Ja bih tu stavio ravno staklo u visini lajsne i "ćao"!
:lol:
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod sanos_a » Uto Mar 25, 2008 4:03 pm

bus e dobar ama ne znam dali vredi za parite. so se odnesuva za prozorot na zadnata vrata mozelo da ima so prava linija da ne bide vakov kako sto e
Image
sanos_a
Član

Postod negas » Uto Mar 25, 2008 6:06 pm

s215hdh je napisao:Dobar je Volvo u brdu, ne Mebojim se ja sa njim bubanj potoka, ostavio bi Mecku od 330 KS sigurno.. 310 od Volva je bolje za brdo nego 330 od Mecke, ja bar mislim

Pa znas i sam da mnogo zavisi i od prenosa na glavnom prenosniku, kako vozaci kazu, brz i spor diferencijal! I zavisi kakav ovaj Neobus ima, te znamo onda gde je jak!

Ovaj Neobus je OK, za te pare, jer ipak ima srce Volvoa i krvotok! I sigurno ta mehanika ce biti pouzdana, te posle sitnih kvarova na pocetku, posle mesec dva (kad se prelezu boginje) bus je ok! E sada pitanje je i koliko je skupo odrzavanje, ipak tu ima i racunara i slicno! To znaju oni koji ih odrzavaju! Cesto sam bio u prilici kada firme se lisavaju novih buseva-novije generacije, bas zbog skupog odrzavanja-ovo kazem jer sam razgovarao sa ljudima koji vode vozne parkove, direktori su
odrzavanja i rekli su mi, bus je ok, ali jedan deo za njega je mnogo skup, tako da smo ga prodali i kupili jeftinije, klasicne sa starim motorima, i to im u ovom trenutku jeste mnogo jeftinije ako ga eksploastisu u domacem saobracaju! Ali, nemojte da me pogresno shvatite to neiskljucuje sada ove nove buseve! Naprotiv, ali nasa preduzeca su trenutno u takvoj poziciji!
Kazem opet, bus je odbar, jedino mi se ne svidja, prednja stena, (ispod vetrobrana), i taj prozor na vratima, te i one lajsne o kojima smo pricali! Te Vas molim Vi koji ste cesto u Neobusu zasto im to ne kazete, jer pazite, zamislite da se to odradi na bolji nacin, onda dobijam stvarno spolja, jednu karoseriju bez mane!

Cone, mogao si ove slike da stavis i na temi Jedinstvo, jer je bus vec brendiran njihovim natpisom!
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod negas » Uto Mar 25, 2008 6:18 pm

cone je napisao:Ni meni se ne sviđa taj prozor na drugim vratima. Ja bih tu stavio ravno staklo u visini lajsne i "ćao"!

E to je ok, ali pazi nekad i netreba ici bas samo u estetiku, jer znas i sam onaj sto sedi preko puta i gleda u vrata, mnogo mu znaci taj prozor, da je "otvoren", odnosno da je i ispod lajsne!
Jes da je malo ruznije, al nema veze, kad se vozis uopste te ne zanima kako je napolju, cak i tad kazes (koliko put sam sebe tako uhvatio), ma nek je ruzan koliko oces, al kad se vozis je ok!
Tako sam se jednom vozio u Ik-103p, ono ruzan spolja, jao, al kad sam se vozio, ona sedista uzdignuta i ima prelep pogled, ka napolju, i iznenadi sam se kako je prijatno voziti se njime! I reko, ma nek je ruzan, al ti je prijatno voziti se njime!
negas

Postod s215hdh » Uto Mar 25, 2008 6:57 pm

To su sve detelji koji se blagim redizajnom resavaju. Nije nemoguce... Meni se licno ni na Setri 400 serije ne dopada kako su zadnja vrata ukomponovana, onih santimetar.dva sto ulazi u staklo... Ne znam sto se to radi. Po meni samo jos jedna vise mogucnost (govorim sada za Terru) da se raybije i slicno. A to sto ce putnik gledati kroz prozor, Negase, to macku o rep, ima prozor sa leve strane da ne da gleda kroz vrata.

Ja ne kazem da je bus bez mane, ima da se poradi nesto sitnica na njemu, ali za pocetak posle dugog nista je odlican.

Sto se odrzavanja tice, to je najbolje pitati JAT i JP Vrbas, oni su iskusili Terru...
s215hdh
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm

Postod Kassbohrer » Sre Mar 26, 2008 1:00 am

Tacno tako nek gleda kroz lijevi prozor, jer taj prozor na vratima djeluje jako neozbiljno i vizuelno snizava ukupnu visinu busa, kad bi bio do visine lajsne bus bi licio na HD model. Inace ovom busu fali samo par detalja. Recimo ona sipka za otvaranje vrata koja ide cijelom visinom vrata, ako bi moglo da se primjeni neko drugo resenje, pa instrument tabla (kakva ce biti kod visoko-turistickog?), mozda malo i zadnja svjetlosna grupa, lajsne, i naravno prozor na zadnjim vratima i to bi bilo to.I sada je to vrlo dobar intercity bus, a kad bi se jos malo proadilo na tih par detalja........ B
Kassbohrer
Član

Postod cone » Sre Mar 26, 2008 10:30 am

negas je napisao:E to je ok, ali pazi nekad i netreba ici bas samo u estetiku, jer znas i sam onaj sto sedi preko puta i gleda u vrata, mnogo mu znaci taj prozor, da je "otvoren", odnosno da je i ispod lajsne!

Pa, ja sam i mislio na lajsnu u visini prtljažnika, ne u visini prozora! TO u visini prozora bi bilo extra ružno. Izvinjavam se što nisam bio određeniji.

negas je napisao:Cone, mogao si ove slike da stavis i na temi Jedinstvo, jer je bus vec brendiran njihovim natpisom!

Ja sam ove slike postavio na sajt u galeriju, pa nisam baš puno hteo da se ponavljam. :D
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Postod negas » Sre Mar 26, 2008 6:28 pm

s215hdh je napisao:To su sve detelji koji se blagim redizajnom resavaju. Nije nemoguce... Meni se licno ni na Setri 400 serije ne dopada kako su zadnja vrata ukomponovana, onih santimetar.dva sto ulazi u staklo... Ne znam sto se to radi. Po meni samo jos jedna vise mogucnost (govorim sada za Terru) da se raybije i slicno. A to sto ce putnik gledati kroz prozor, Negase, to macku o rep, ima prozor sa leve strane da ne da gleda kroz vrata.

Kassbohrer je napisao:Tacno tako nek gleda kroz lijevi prozor, jer taj prozor na vratima djeluje jako neozbiljno i vizuelno snizava ukupnu visinu busa, kad bi bio do visine lajsne bus bi licio na HD model.

Obojica isto razmisljate za taj prozor, tako sam razmisljao i ja ali, evo i zbog cega setra "ulazi" sa vratima u prozor (mislim da na to mislis s215hdh), i za ono sto kaze kassbohrer, da bi time da se upari s lajsnom bio poput HD!

Problem je u tome sto zakonske regulative tacno propisuju pri projektovanji i izradi busa koliko sme minimalno da budu siroka vrata i minimalna visina! Te zbog toga se desava da Setra radi to sto radi, te Neobus, te Nibus na modelu 400.41!
E sada, mozda i nisu vodili o tome racuna mada neverujem! Pa treba skrenuti paznju konstruktorima za to, te ako im vrata kao takva bez prozora budu u zakonskim regulativama, onda to mogu vrlo lako da realizuju! Mada sad se motri na to, zbog ino homologacija!
To Vam nece biti tesko da pitate kad ste u Neobusu!

Sto se tice toga, da gleda levo, da, ali ovaj do prozora, a ovaj do hodnika moze da gleda i desno! I mnogo je bolje kada ima prozora (vozih se tako 100 puta) te imam iskustvo kao putnik, a on najbolje vidi sta mu treba! Ili jednostavno kad imate prilike sednite prekoputa vrata, pa zamisli da nemas prozor, nego buljis u lim -sta ti je bolje!?!

cone je napisao:Ja sam ove slike postavio na sajt u galeriju, pa nisam baš puno hteo da se ponavljam. :D

Cone nije bitno to uopste, neka budu i na toj temi, samo ako imas vremena da ih postavis...
negas

Postod Kassbohrer » Sre Mar 26, 2008 8:48 pm

Sto se mene tice mislim da bi prozor trebao da bude pravougaoni, a do koje visine to je manje bitno :wink: Dobro je to kad smo mi na citavom busu zapeli da se raspravljamo oko prozora na zadnjim vratima :D
Kassbohrer
Član

Postod sasa-74 » Sre Mar 26, 2008 8:57 pm

ajd sad da se raspravljamo sto nema pozadi 5 lampe a ne 4. Ja mislim da treba ta peta lampa da bude posebno od pozicije . Verovatno je pozicija i svetlo za maglu zajedno ovde i zato ja mislim da bi bilo bolje da svetli i pozicija i svetlo za maglu naravno kad je magla :roll: :wink:
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Postod cone » Čet Mar 27, 2008 10:05 am

Ma, samo ubaciti još srednje štop svetlo!
:)
Korisnikov avatar
cone
Gazda

PrethodniSledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki