Logo

MAN

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: MAN

Postod Kesha » Pon Maj 21, 2018 3:05 pm

Čitam danas u časopisu o novom Lion's city-ju. Moj prethodni post sadrži jednu dezinformaciju nažalost :oops: Izvinjavam se. Naime, po onome što sam više puta mogao da pročitam u prethodnih godinu dana recimo, između MAN-a i SCANIA-e je trebalo da dođe do razmene motora, logično zbog pozamašnih troškova neophodnih za razvoj novih agregata, a pritom su i obe kompanije u vlasništvu Folksvagena. MAN je trebalo da zameni vremešni D08 za znatno moderniji SCANIA-jin DC9, a suprotno tome, SCANIA bi dala njen čuveni V8 (DC16) za MAN-ov D38. Novi D1556 ipak nema veze sa šveđanima, kao redni šestak (DC9 ima "samo" 5 cilindara), već je potpuno novi MAN-ov agregat, koji će zameniti D20 izgleda. Ne mogu reći da mi nije drago što je MAN ipak samostalno razvio novu generaciju motora, ali me čudi da menjaju odlični D20. Pretpostavljam da su nastupajuće strože norme o izduvnim gasovima razlog tome.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Sponzor

Postod Sloba » Sre Maj 30, 2018 9:00 am

U Stokholmu sve i jedan gradski autobus nosi MAN oznaku, Scania je prisutna samo na perifernim linijama. :?
ImageMAN A23 Lion's City G by Slobodan Kostic, on Flickr
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Sloba » Sre Maj 30, 2018 4:50 pm

Gradski autobusi u Stokholmu su većinski crvene boje sa belom štraftom koja se proteže po bokovima autobusa. Međutim, sa druge strane se vidi prethodna slika, tako da postoji deo flote koji nosi plavo-belu kolor šemu. ;)

Razlika između plavih i crvenih autobusa leži u tome što su plavi autobusi na najprometnijim gradskim linijama, te svojom kolor šemom obeležavaju linije koje saobraćaju najčešće od 5 ujutro do jednog sata iza ponoći. :)

Takođe, svi autobusi imaju nalepnicu iznad prednjih točkova gde piše koje gorivo troše. Skoro ceo vozni park radi na biodizel ili biogas, a tu su i hibridni autobusi na biodizel. :)

MAN A23 Lion's City G - #4087
Na liniji 67 do muzeja Skansen, najvećeg švedskog muzeja na otvorenom. Prelazi Djurgardsbron i odlazi na ostvo Djurgarden, poznato po mnoštvu muzeja. 8)

Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Kesha » Sre Maj 30, 2018 6:52 pm

Odlično Slobo 8) Znaju Šveđani šta valja :) Šalim se naravno. Čudo stvarno da u Stokholmu dominiraju MAN-ovi pored VOLVO-a i SCANIA-ije, tim pre što dva velika švedska proizvođača odavno imaju u ponudi gradske autobuse na razna alternativna goriva. SCANIA je skoro baš predstavila i kamion sa pogonom na LNG. Odavno imaju i autobuse i kamione sa pogonom na bio gas i bio dizel, a VOLVO kao što i sam znaš je skoro pa pionir hibridne tehnologije. Ali, zato ih povelik broj vozi po Nemačkoj odakle dolazi MAN, a sa druge strane, u jednom Minhenu vozi dosta Solarisa :) Lepo se dopunjuju kad pogledaš. Lep provod ako si još tamo :D
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod roadcrasher » Sre Maj 30, 2018 8:00 pm

Ljudi nemojte ni na to gledati vise tako, Sribja ima Fijata koji se proizvodi u Srbiji, al sto je najtuznije, u SADu, skoro pa sva tri velika proizvodjaca auta da nemaju fabriku koja radi u potpunosti, 80 osto GMova, Fordova, Krajslera se pravi u Meksiku i u Kini (od komponenti do sklapanja). Imas na parkingu 10 Americkih marki, 10 "uvoznika", pogledas prvu sifru VINa i na "domacim" Americkim autima cete vidjeti 2 (Kanada retko danas), 3 (Meksiko u vecini slucajeva), 8 ili 9 (nisam siguran, koja je Brazil) i K (Korea). Dok ces na 10 "stranih" auta videti prvo mjesto zauzimaju 4 ili 5 (Oba oznacavaju SAD samo sto 4 ili 5 koriste VW, BMW, Audi, MB, Toyota, Honda, Nisan itd.). Ja mislim da je tako sad i u svedskoj, MAN i SCANIA su prakticno ista kompanija, aj ga znaj koji je autobus proizveden u Svedskoj koji u Njemackoj.
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Sloba » Sre Maj 30, 2018 8:04 pm

Hvala Kesha! :)

Nažalost, već sam se vratio. Bio sam tri dana u Stokholmu i uživao u prelepoj arhitekturi, morskom vazduhu (po celom gradu miriši pesak, kao na nekoj plaži) a mislim da je i moj aparat uživao. :D

Ne znam otkud to da je MAN u ovolikoj meri isporučio autobuse glavnom gradu Švedske, ali moram reći da mi se ne sviđa. Pretpostavljam da im je to recipročna mera za stotine zglobnih Scania u Berlinu. :?

Kao što sam napomenuo, po pitanju javnog prevoza, ali i šire, su jako okrenuti čistim gorivima i ponose se time. Na primer, baš dosta kamiona sam video sa ogromnim nalepnicama kako isti radi na biodizel, biogas, HVO ili LNG. Situacija je i slična kod prevoznika Flygbussarna, koji nas je vozio od aerodroma Skavsta do centra grada. O njemu će više biti reči kad se dotaknem turističkih Volvoa. ;)

U ovom postu - MAN autobusi na biogas. :)

MAN A23 Lion's City G CNG #7038
Linija 69 je jedna od najjačih gradskih linija i saobraća na svakih pet minuta, sa mešavinom solo i zglobnih autobusa. Ovde se vidi zglobni MAN kako pravi krug u blizini glavne železničke stanice (Centralen) odlazeći na prvu stanicu. Verovali ili ne, ovo je prva slika koju sam napravio po dolasku u Stokholm. :)
ImageMAN A23 Lion's City G CNG by Slobodan Kostic, on Flickr

MAN A23 Lion's City G CNG #7159
Uslikan na prelepom bulevaru Strandvagn, između čijih traka je napravljeno šetalište puno zelenila. Svojom trasom vodi ka Djurgardenu, dokle ide i jedina tramvajska linija u ovom gradu. U daljini se vidi oldtajmer, jedan od dva koje sam video tokom svog boravka. :)

MAN A23 Lion's City G CNG #7165
Iz plave flote sam, osim onog prvog, uslikao još i ovaj MAN, oba na liniji 2. Autobus na slici skreće kod centralnog gradskog parka Kungstradgarden i ide ka terminusu Sofia. Zgrada kod koje sam stajao je bacila baš jaku senku na prikolicu pri jutarnjem suncu, pa sam se malo pomučio pri obradi. :?

MAN A21 Lion's City CNG #7464
Nakon zamene vozača, solo autobus pravi krug oko bloka i železničke/autobuske stanice da započne vožnju na liniji 69. Ulaz u sve autobuse je na prednja vrata, uz obavezno čekiranje na kasi kod vozača, nebitno da li putnik ima pojedinačnu kartu (75 min), dnevnu ili mesečnu.
ImageMAN A21 Lion's City CNG by Slobodan Kostic, on Flickr
ImageMAN A21 Lion's City CNG by Slobodan Kostic, on Flickr

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Se7en » Sre Maj 30, 2018 8:50 pm

Nije te odavno bilo, fantastične slike! :D
Stvarno zanimljivo da pored giganta kao što su Volvo i Scania, glavni grad Švedske kupuje MAN-ove.
Verovatno da ima neke veze taj "dil" sa Berlinom. Jel nema nijedan Volvo u njihovom voznom parku?
Image
Korisnikov avatar
Se7en
Član

Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 10:41 am

Postod Sloba » Čet Maj 31, 2018 2:29 pm

Hvala Se7en! Došlo je do određenih izmena pa sam postao manje aktivan u pogledu autobusa. Naravno, to ne znači da sam izgubio ljubav prema autobusima i javnom prevozu, koja tinja od malih nogu. 8)

Kao što je slučaj sa Scania autobusima, tako je i sa Volvo, s tim što sam Volva video još manje nego Scania. U susednom gradiću (nek bude iznenađenje :D) video sam jedva pet Volvo 8900 LE. Tu je i poneki 8500 LE i 8500 LEA (na šasiji B9S, sa kratkom prikolicom), ali su oni dosta stari za njihov pojam, pa su u saobraćaju najviše kao zamena za voz. :?

Na jednoj slici javnog prevoza u Stokholmu sam video Volvo 7700A, i to novijeg datuma, u plavoj boji na liniji 2, ali tome ni traga ni glasa. :(

Elem, da zaokružim priču sa MAN autobusima - biodizel hibridi.

MAN A37 Lion's City Hybrid - #4816
Njih ima samo u solo izvedbi i samo na određenim linijama. Ako me Phototrans ne vara, trebalo bi da ih ima pedesetak u floti Keolisa, jednog od tri glavna prevoznika u Stokholmu. Drugi koji poseduje autobuse jeste Arriva, dok su tramvaj i metro u posedu firme AB Storstockholms Lokaltrafik.
ImageMAN A37 Lion's City Hybrid by Slobodan Kostic, on Flickr

Na slici se vidi kako autobus pravi devijaciju sa redovne trase linije 54 kod železničke stanice Centralen. Ulica je zatvorena zbog produženja tramvajske linije 7 od Kungstradgardena do T-Centralen, čime će se trasa tramvaja produžiti za 800 metara, ali će se time ostvariti veza sa svim metro linijama i prigradskom železnicom. U susret mu ide #4834. 8)

MAN A37 Lion's City Hybrid - #4840
Na istom mestu gde sam uslikao gasnog solaša slikam i ovog hibrida. Za razliku od njega, hibrid saobraća na liniji 65 i nastavlja svojim putem kroz Vasagatan, jedan od najzagušenijih bulevara Stokholma. Iako mu radi motor, on sasvim tiho skreće u susret Suncu, koje je malkice napravilo problem, ali sam se potrudio da ga ispravim u obradi. ;)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Goran sk » Ned Jun 24, 2018 9:36 pm

Jedna fotka iz Tübingena...
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Postod pavle1502 » Sre Jul 04, 2018 11:58 pm

Slobo, samo da dodam da plava boja označava sve linije koje idu do glavnih račvišta, odnosto većih Tunnelebana stanica :D Planira se podužavanje tramvajske mreže do samog centra, onosno Drottninggatan ulice, čime će se u potpunosti Stari grad i centralno ostrvo zatvoriti za saobraćaj. Izvinjavam se za OT, ali samo prenosim informacije od jednog vozača u SL :lol:
pavle1502
Član

Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 1:38 pm

Postod Aleks_BGD » Ned Jul 29, 2018 1:58 pm

Dubrovnik Palace
Image
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod gibanica » Pon Avg 13, 2018 2:33 pm

ne znam koji je ovo, ali bio je bas pogodan za slikanje.

Image
gibanica
Član

Pridružio se: Uto Apr 30, 2013 8:00 pm

Postod gospodin dzo » Sre Sep 05, 2018 4:27 pm

Zna li ko vlasnika..?
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod MILE » Sre Sep 05, 2018 4:57 pm

Arriva BG.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod momir » Sre Sep 05, 2018 7:50 pm

Lp