Hvala Kesha!

Nažalost, već sam se vratio. Bio sam tri dana u Stokholmu i uživao u prelepoj arhitekturi, morskom vazduhu (po celom gradu miriši pesak, kao na nekoj plaži) a mislim da je i moj aparat uživao.

Ne znam otkud to da je MAN u ovolikoj meri isporučio autobuse glavnom gradu Švedske, ali moram reći da mi se ne sviđa. Pretpostavljam da im je to recipročna mera za stotine zglobnih Scania u Berlinu.

Kao što sam napomenuo, po pitanju javnog prevoza, ali i šire, su jako okrenuti čistim gorivima i ponose se time. Na primer, baš dosta kamiona sam video sa ogromnim nalepnicama kako isti radi na biodizel, biogas, HVO ili LNG. Situacija je i slična kod prevoznika Flygbussarna, koji nas je vozio od aerodroma Skavsta do centra grada. O njemu će više biti reči kad se dotaknem turističkih Volvoa.

U ovom postu - MAN autobusi na biogas.
MAN A23 Lion's City G CNG #7038Linija 69 je jedna od najjačih gradskih linija i saobraća na svakih pet minuta, sa mešavinom solo i zglobnih autobusa. Ovde se vidi zglobni MAN kako pravi krug u blizini glavne železničke stanice (Centralen) odlazeći na prvu stanicu. Verovali ili ne, ovo je prva slika koju sam napravio po dolasku u Stokholm.

MAN A23 Lion's City G CNG by
Slobodan Kostic, on Flickr
MAN A23 Lion's City G CNG #7159Uslikan na prelepom bulevaru Strandvagn, između čijih traka je napravljeno šetalište puno zelenila. Svojom trasom vodi ka Djurgardenu, dokle ide i jedina tramvajska linija u ovom gradu. U daljini se vidi oldtajmer, jedan od dva koje sam video tokom svog boravka.

MAN A23 Lion's City G CNG #7165Iz plave flote sam, osim onog prvog, uslikao još i ovaj MAN, oba na liniji 2. Autobus na slici skreće kod centralnog gradskog parka Kungstradgarden i ide ka terminusu Sofia. Zgrada kod koje sam stajao je bacila baš jaku senku na prikolicu pri jutarnjem suncu, pa sam se malo pomučio pri obradi.

MAN A21 Lion's City CNG #7464Nakon zamene vozača, solo autobus pravi krug oko bloka i železničke/autobuske stanice da započne vožnju na liniji 69. Ulaz u sve autobuse je na prednja vrata, uz obavezno čekiranje na kasi kod vozača, nebitno da li putnik ima pojedinačnu kartu (75 min), dnevnu ili mesečnu.
MAN A21 Lion's City CNG by
MAN A21 Lion's City CNG by
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.
"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa