Logo

Priče iz GSPa

Diskusije

Postod avramovicsasa » Pon Apr 27, 2009 10:10 pm

Dobro mnogi vozači ne žele da komuniciraju sa putnicima,većina ljudi te
konkretno pita dokle ide autobus jer ko će bolje da mu objasni od vozača
zar ne,poželjno je da vozač ili otpravnik znaju osnovna objašnjenja o linijama na kojima rade i samo ako su objašnjenja brza i jednostavna,
normalno nemamo mi vremena da objašnjavamo pola sata.
Ja obično kada ne znam za neku ulicu putnike uputim na broj Centra GSP
ili prema TAXI stanici jer kolege znaju sigurno da objasne.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod miki222 » Pon Apr 27, 2009 10:15 pm

@ ivan264:
skroz si u pravu, vidi se da smo kolege-vozači, isto razmišljamo
potpuno se slažem sa tobom za sve što si rekao

i zabranio bi da vozači više prodaju karte, sećam se dok sam vozio
tramvaj, jednom mi je došla baba sa 1000 din za jednu kartu
e za 2 stanice sam joj vraćao kusur, nedo bog da sam tad vozio bus 8)
miki222
Član

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:46 pm

Postod avramovicsasa » Pon Apr 27, 2009 10:30 pm

To sa kartama je relativna stvar,slažem se sa vama da Vozači ne treba da
prodaju karte a opet ukoliko postaneš Vozač-Kondukter veći ti je rizik ali
i veći koeficijent a samim tim i plata našta GSP,Lasta i Privatnici nikada neće pristati.
Direkcija treba da utiče na zaboravne putnike da svoje karte kupuju na vreme pre ulaska u vozilo pa kada ih uhvati kontrola mogu samo da plate
doplatnu kartu a ne svi u poslednjem momentu da kupuju kod vozača.
Poslednjim poskupljenjem prevoza čujem da se potražnja karata kod vozača smanjila ali da bi se praksa zaboravnih putnika ukinula,karta kod
vozača bi trebala da košta 420 dinara,znači 10 puta više nego na trafikama,jedino tada će ulaziti sa kartom u vozilo,vidim da su Lasta i ŽTP
razlikama u ceni rešili taj problem.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod miki222 » Pon Apr 27, 2009 10:34 pm

e pa to, jedino da poskupi preko 150 din, možda tad neće više kupovati
kod vozača, a možda i hoće otkud znaš :roll: :wink:
miki222
Član

Postod avramovicsasa » Pon Apr 27, 2009 10:38 pm

Teško vam je to stoji,taj koji vam je karte natovario na vrat nikada nije radio vaš posao ili nije imao veze sa njim jer je volan predviđen da se drži sa obe ruke,prisustvovao sam jednom kada je vozač prodavao kartu
desnom a volan držao levom,u tom momentu točkovi udariše u slivnik i
poče da mu šeta po putu jedva ga savlada sreća da je bila noć pa nije bilo kola u blizini.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod miki222 » Pon Apr 27, 2009 10:49 pm

eto vidiš, baš tako, samo za volan i putnike smo zaduženi
i da pazimo gde vozimo, da svi putnici dođu živi i zdravi gde su pošli
za to treba koncentracija, a ne da prodajem karte :twisted:
miki222
Član

Postod CKD-KT4 » Pon Apr 27, 2009 10:52 pm

Ček, pa zar vozači smeju da prodaju karte jedino na stanicama (tj. dok stoje), tako je pisalo na nekoliko zglobnih "belkomunmaša"? :?
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod miki222 » Pon Apr 27, 2009 10:57 pm

pa jeste tako, a najbolje da ja stojim u stanici po minut-dva
pa da ispadam iz vremena i turaže, o tome se priča :wink:
miki222
Član

Postod avramovicsasa » Pon Apr 27, 2009 11:01 pm

Kad bi se poštovalo to pravilo,osnovni uzrok gužvi u Beogradu bi bila vozila JGP-a,siroti Saobraćajci bi osedeli.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod miki222 » Pon Apr 27, 2009 11:05 pm

e baš tako, najviše bi pravili zastoja bzvz :wink:
miki222
Član

Postod markotar » Uto Apr 28, 2009 12:14 am

avramovicsasa je napisao:Teško vam je to stoji,taj koji vam je karte natovario na vrat nikada nije radio vaš posao ili nije imao veze sa njim jer je volan predviđen da se drži sa obe ruke,prisustvovao sam jednom kada je vozač prodavao kartu
desnom a volan držao levom,u tom momentu točkovi udariše u slivnik i
poče da mu šeta po putu jedva ga savlada sreća da je bila noć pa nije bilo kola u blizini.

Ja sam prošle godine prisustvovao sličnom slučaju ali tada je, opet mlađi, vozač na liniji 17 jednom rukom držao volan, a drugom mobilni telefon (pričao je sa svojom devojkom/ženon, šta već, mogli su to da čuju svi koji su sedeli u prva 3 reda jer se baš drao), opalio je ivičnjak u punoj brzini na skretanju sa auto-puta kod Arene samo tako da se bus prilično nagnuo! Pri tome menjač je bio manuelni... pa sad vi vidite...

Inače, slažem se da ne treba ukidati prodaju karata u vozilima ali da bi trebalo povećati njenu cenu čime bi se destimulisala prodaja, ne baš na 400 ali na 150 bi bilo OK. Takođe ta cena bi obavezno trebala da bude "okrugla", da se vozači ne smaraju mnogo sa kusurom. U većini gradova čak postoji i obaveza za putnike da se karta kupljena u vozilu plaća u tačnom iznosu, čime se eliminiše potreba za kusurom.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod ivan264 » Uto Apr 28, 2009 12:08 pm

Kad sam bio u Dubrovniku 2004 god, karta kod vozaca je bila 5 puta skuplja nego na trafici, pa ko voli nek izvoli... a uporedite guzve u Dubrovniku i u Beogradu. Trebalo bi da bude okruglo 200din, tako bi se vec jednom naucili da kupuju kartu na trafici, ili markicu...
Kako stranci kad dodju, mogu da kupe kartu tamo gde treba, sve je to do kulture...
Pricao mi je jedan putnik u busu kada je video da je gospodja dala 500 din za kartu, i iznenadila se odgovorom da ja nemam sitno za kusur, da u Americi (ne znam u kom gradu konkretno) vozaci uopste ne vracaju kusur... Karta kosta recimo 1,20 USD, ako das 2 USD dobijes kartu a ne dobijes kusur i to ti je. Ako das i 10 USD takodje ne dobijes kusur, pa ne moras da spremis sitan novac, a ne mozes da udjes u bus ako ne platis kartu.
ivan264
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 1:41 pm

Postod markotar » Uto Apr 28, 2009 12:50 pm

Daleko je Amerika. :-) Imaš to i u mnogim gradovima u Evropi! Jednostavno kusura nema, pa ti vidi!

A to što pojedini putnici daju 500 ili 1000 dinara je namerna fora jer predpostavljaju da vozač nema da im vrati kusur i posle kad dođe kontrola kažu: "Ja davao pare, on nema da mi vrati" - i po zakonu o Zaštiti potršača, po kome su svi prodavci DUŽNI da vraćaju kusur, vozač, tj. GSP kao firma čiji je on službenik ispadne kriva i putnik ima svo pravo da se vozi džabe. Iz tog ali i iz praktičnog razloga ja sam za to da se u vozilima u gradksom saobraćaju karta plaća u celom iznosu.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod avramovicsasa » Uto Apr 28, 2009 5:27 pm

Joj Ivane,ovde kad im ne bi vratio Kusur ili bi dobio batine ili bi zvali Policiju daleko je to od naše kulture,u pravu je markotar što kaže meni se
često dešava da mi na šalter dođu stranci ili naši i kulturno kažu da nisu iz
Beograda i pitaju gde mogu da kupe kartu.

Inače u jednom filmu sam gledao,kod vozača stoji tabla da se mora pripremiti tačan iznos od 1$,pošto je bila neka bežanija hteli su da mu plate i više od toga da samo krene ali vozač ih je zamolio da izađu iz vozila ili plate tačan iznos,morali su da izađu i požure da rasitne jer su imali par minuta do polaska a opet nisu mogli da rasitne ni u prodavnici dok nisu nešto kupili.
ima istine u tome-kultura ne bi bilo teško to ni ovde samo kada bi imali
pravog vođu,setite se intervjua od pre neki dan gde je Ante Marković sve
objasnio u dve reči.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Sub Maj 02, 2009 10:05 pm

Da vam ispričam jednu ne svakidašnju priču koju sam čuo od Koleginice
vozača tramvaja(Miline-Mice)koja je stara oko 25 godina:

Citiram:

Vozim tramvaj na liniji 12 pun putnika(Zadušnice)pored Hipodroma i u jednom trenutku ide stampedo konja koje je čuvar terao na ispašu,u momentu strah šta će biti ako udare u tramvaj ima da nas prevrnu,
pošto je tramvaj bio u pokretu uključim zvono i oni počeše da beže kad jedan udari u bočni deo tramvaja,ja sam se uplašila i videh kako on pada
i noge gore,od straha konj se odvukao sa šina sa strane,putnici u strahu i
neverici,ja dodam gas i polako nastavim ka Tašmajdanu.
avramovicsasa
Otpravnik

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije