Logo

Tramvaj u Novom Sadu, da li je izvodljivo?

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Novom Sadu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod deni » Uto Mar 10, 2009 11:10 pm

Studija opravdanosti uvođenja LRTa je davno urađena kako za gradski tako i za prigradski saobraćaj...
Ja imam obe studije kod kuće i jako su zanimljive samo nemam vremena da ih okačim,jer je to velik posao,a i ja sam jako lenj ...
Uvodjenje LRTa je napomiljem OPRAVDANO i nema nikakve sumlje u to.I između ostalog i elektrifikacija pruge NS Petrovaradin Beočin
Do 2021 autobuski sistem će uspeti da zadovolji potrebe NS i njemu gravitirajućih područja.
deni
Član

Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 12:19 am

Sponzor

Postod markotar » Sre Mar 11, 2009 12:56 am

Naravno. Tramvaj je investicija za budućnost! Možda trenutno nema potrebe za njime ali ako će je u budućnosti biti (čitaj u sledećih 10 godina) onda on mora da počne da se razvija sada.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Iosis » Sre Mar 11, 2009 4:25 pm

Hmmm, ne razumjiem. Ako se poveca broj autobusa i linija, zar ne bi trebao da zadovolji potrebe prevoza putnika u gradskom saobracaju?
Iosis
Član

Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 2:37 pm

Postod markotar » Sre Mar 11, 2009 5:10 pm

Stvar je u tome što ti ne možeš neograničeno da povećavaš broj autobusa i linija, njihov kapacitet je ograničen i znatno je manji od kapaciteta šinskog sistema, a dugoročno gledano zbog povećane gužve na ulicama to ne bi imalo nikakvog efekta.
markotar
Član

Postod brzi » Sre Mar 11, 2009 7:58 pm

markotar je napisao:Stvar je u tome što ti ne možeš neograničeno da povećavaš broj autobusa i linija, njihov kapacitet je ograničen i znatno je manji od kapaciteta šinskog sistema, a dugoročno gledano zbog povećane gužve na ulicama to ne bi imalo nikakvog efekta.

I ne samo to, tramvaji imaju trajni vek bar tri puta duže od autobusa. Zato je ulaganje u tramvaj više nego isplativo, pogotovo na duge staze.
Iosis je napisao:A drugo resenje koje bi bilo lakse izvodljivo, ekoloski vise prihvatljivo nego vozila sa SUS motorima je trolejbus.

Kad je Novi Sad odlučio da ukine tramvaj, u štampi se javila ideja da se umesto njega uvede trolejbus, ali i to je brzo napušteno.
deni je napisao:Studija opravdanosti uvođenja LRTa je davno urađena kako za gradski tako i za prigradski saobraćaj...
Ja imam obe studije kod kuće i jako su zanimljive samo nemam vremena da ih okačim,jer je to velik posao,a i ja sam jako lenj ...

Nemoj biti lenj :D please. Verujem da bi mnogi članovi ovog foruma želeli da ih vide. Bili bi ti jako zahvalni.
brzi
Član

Pridružio se: Sre Okt 15, 2008 2:30 pm

Postod cone » Čet Mar 12, 2009 9:56 am

Iosis je napisao:A drugo resenje koje bi bilo lakse izvodljivo, ekoloski vise prihvatljivo nego vozila sa SUS motorima je trolejbus. Lakse je samo postavit instalacije iznad ulice i koristiti postojece ulice za kretanje trolejbusa, nego kopat ulice i zauzimat ih sa sinama.

Ulaganje u uvođenje trolejbuskog sistema bi sada bilo najmanje isplativo. To ne podrazumeva samo "kačenje žica iznad ulica", već projektovanje i izgradnju kompletne infrastrukture koja podrazumeva izgradnju i elektrifikaciju posebnog depoa za trolejbuse, zapošljavanje i obuka stručnog i servisnog osoblja za takav tip prevoznog sredstva itd. Gotovo isto što i za tramvaj, osim šina.

Kao rezultat se dobija prevoz koji je istog kapaciteta kao autobus, čija je jedina prednost nulto zagađenje. Ako nam je cilj ekologija, onda je daleko isplativije ulaganje u autobuse sa alternativnim gorivima koji će koristiti postojeću infrastrukturu. Dodatno ulaganje u infrastrukturu bi jedino bile pumpne stanice za tu drugu vrstu goriva.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod markotar » Čet Mar 12, 2009 1:48 pm

Naravno, čak ni ostale prednosti trolejbusa, kao što su bolji rad u "brdovitim" uslovima, ne mogu doći do izražaja u Novom Sadu. Tako da je njegovo uvođenje potpuno besmisleno. Jednostavno, tramvaj se nameće kao jedino logično rešenje.
markotar
Član

Postod zak » Ned Sep 06, 2009 1:42 am

Nemoj me ubijes ali sliku sam skinuo sa drugog foruma..zato je velika, a i bolje se vidi.

http://img10.imageshack.us/img10/5527/thenetwork3.jpg
zak
Član

Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 11:49 pm

Postod zak » Ned Sep 06, 2009 1:44 am

zak
Član

Postod zak » Ned Sep 06, 2009 1:45 am

Image
Image
Image
zak
Član

Postod leif aka paparazzo » Ned Sep 06, 2009 3:24 am

zak je napisao:Nemoj me ubijes ali sliku sam skinuo sa drugog foruma..zato je velika, a i bolje se vidi.

s kog foruma je slika, posto mi ovo deluje kao SF koji bih ipak voleo da se ostvari
Korisnikov avatar
leif aka paparazzo
Član

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 2:58 am

Postod zak » Pon Sep 07, 2009 12:41 am

ma neki o arhitekturi i urbanizmu "SkyscraperCity"...koliko sam svatio iz teksta..to je lik radio projekat mogucnosti uvodjenja metroa, tramvaja i lakog sinskog prevoza u ns...mislim i sam autor rekao da je to sve samo SF i da neveruje da ce ista biti ostvareno
zak
Član

Postod deni » Pet Sep 11, 2009 12:22 pm

imam ja kući projekte za uvođenje šinskog sistema u NS kao prioriteta u masovnom prevozu putnika...
Pošaljite mi karte Novog Sada i Novog Sada sa prigradskim naseljima pa ću ucrtati linije koje su predvidjene ovim projektima...

mail na koji možete poslati: denikrevesic@nadanu.com
deni
Član

Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 12:19 am

Postod zak » Pet Sep 11, 2009 6:18 pm

deni je napisao:imam ja kući projekte za uvođenje šinskog sistema u NS kao prioriteta u masovnom prevozu putnika...
Pošaljite mi karte Novog Sada i Novog Sada sa prigradskim naseljima pa ću ucrtati linije koje su predvidjene ovim projektima...

mail na koji možete poslati: denikrevesic@nadanu.com

cek ne shvatam kako imas projekat,a nemas kartu? pa zar u projektu nebi trebalo da bude neka skica...

a za mapu..pamislim da ti je najlakse da ides na google, zig-a ili neki od tih sajtova pa skini slliku NS pa ucrtaj
zak
Član

Postod cone » Čet Jan 06, 2011 9:35 am

Novi Sad ponovo dobija tramvaje

Image

Novosađani bi za četiri godine mogli ponovo da se voze tramvajima.

Studija izvodljivosti biće završena ove godine, dok bi radovi na tramvajskoj mreži trebalo da počnu 2012, piše "Blic". U Gradskoj kući tvrde da bi tramvaji rešili problem saobraćajnog haosa u gradu.

Tramvaji bi na novosadskim ulicama trebalo da se nađu do 2015. godine.

Nije još poznato koliko bi tačno koštao ovaj projekat, ali se vrednost investicije sigurno meri u desetinama miliona evra.

Tramvaji su poslednji put bili na ulicama Novog Sada pre pedeset godina.

Izvor: 021
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Novom Sadu