Novi Solaris Urbino prevozi putnike u Bavarskoj

Novi Solaris Urbino prevozi putnike u Bavarskoj

Nakon što je nova generacija Solarisovog prepoznatljivog gradskog autobusa Urbino predstavljena na sajmu IAA u Hanoveru jeseni 2014. godine, koji je Autobusi.NET pomno ispratio, novi model je pušten u serijsku proizvodnju 2015. godine. Počele su isporuke najnovije generacije Solarisovog Urbina i uskoro će se naći na ulicama širom Evrope, a prvi isporučeni iz nove generacije, pušten je u saobraćaj u Bavarskoj, gde su ključevi predati firmi Josef Ettenhuber Gmbh.

Nedavno predstavljeni Solaris Urbino 12, perjanica jedne od najvećih evropskih fabrika autobusa i tramvaja, predstavlja okosnicu novog dizajna gradskog autobusa koji podrazumeva robusnost, ali i manju težinu vozila. Nova konstrukcija ovog autobusa podrazumeva smanjenje troškova eksploatisanja i prepoznatljiv izgled na ulici. Visok nivo komfora za putnike je postignut dizajniranjem prostranog i svetlog enterijera, upadljivog, ali i funkcionalnog, što značajno doprinosi prvom utisku putnika.

andreas_strecker_and_josef_ettenhuber_jr_big

Prostor za agregat ovog gradskog autobusa je smanjen i pripremljen za ugradnju manjih i lakših motora. Solaris Urbino 12 za firmu Josef Ettenhuber Gmbh je opremljen efikasnim i ekološkim Cummins ISB6.7 motorom koji ispunjava Euro 6 normu i koji je uparen sa automatskim menjačem ZF Ecolife. Ugradnjom ovih komponenti, autobus je lakši za 1200 kilograma od Urbina prethodne generacije koje ova firma poseduje. Komforu u ovom vozilu ne doprinosi samo uklanjanje određenih podesta, već i klima-uređaj za celo vozilo uz poseban uređaj namenjen za klimatizaciju vozačke kabine. Novi Urbino je takođe opremljen LED diodama, kako u unutrašnjem, tako i u spoljašnjem osvetljenju. Nisu putnici jedini koji će osetiti pogodnosti novog vozila; novom „skin-on-skin“ tehnologijom izrade, zamena delova oplate će puno olakšati rad serviserima, kao i činjenica da se svi poklopci sada otvaraju za 170 stepeni, značajno više nego na vozilima prethodne generacije.

new_solaris_urbino_12_photo_mvv_txt

Josef Ettenhuber se uzda u Solaris već jedanaest godina. Ovaj autobus je 76. isporučeni Solaris za bavarskog prevoznika. Uskoro, nova generacija prepoznatljivog autobusa će krasiti i ulice Austrije, Nemačke, Norveške, Poljske i Italije. Posebno interesovanje ističu nemački prevoznici, najviše među njima BOGESTRA, preduzeće koje obavlja gradski prevoz u Bohumu, Gelzenkirhenu i Vitenu u Rurskoj oblasti, koja je naručila 14 zglobnih autobusa. Takođe, gradski prevoznik üstra iz Hanovera je naručio tri električna autobusa sa pantografskim punjenjem. U Austriji, prvi kupac su železnice, ÖBB Postbus, koje su naručile šest solo autobusa. U domovini, Solaris će se uskoro voziti u Vejherovu, Gruđađu i Ploku. Sunčana Italija će videti svoje prve primerke Urbina u Novari, a potom i u Đenovi. Od skandinavskih zemalja, za sada je samo norveški prevoznik Norgesbuss AS iz Osla poručio dva solo autobusa.

Solaris veruje da novim modelom otvara sebi nova vrata na utabano evropsko tržište autobusa i trolejbusa. Glavna namena ovih autobusa, prema rečima dizajnera, jeste da, kroz avangardni dizajn eksterijera i enterijera i povećanu udobnost, popularizuje gradski prevoz kao čistiji i ekonomičniji način prevoza.

(Foto: Solaris Bus & Coach)

 

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica