SMARTPHONE APLIKACIJA GOVORI SLEPIMA KADA DOLAZI AUTOBUS

U Sao Karlosu u Brazilu, slepim osobama je omogućeno da pomoću smartphone aplikacije „Busalert“ budu obavešteni kada autobus stiže na stanicu.

Slepim osobama u Sao Karlosu, gradu blizu Sao Paola u Brazilu, upravo je olakšan život kada treba da se kreću kroz grad. Gradske vlasti su se povezale sa firmom Grupo Criar, specijalizovanom za saobraćajne sisteme, sa molbom da razvije aplikaciju „Busalert“ kako bi gradski prevoz bio ekonomičniji i brži.

Slično kao i sistem „OnTheBus“ u Barseloni, sistem „Busalert“ je jedinstven u Brazilu i pokriva celokupni vozni park Sao Karlosa. Putnik pošalje SMS i prima link za aplikaciju koja se potom instalira na njegov smartphone. Na stanici, ili čak pre izlaska iz kuće, putnik ukucava broj linije i naziv stanice na kojoj će čekati autobus. Snimljen glas daje informacije o distanci, dužini čekanja i koliko stanica autobus treba da pređe. Kada uđe u autobus, putnik unese stanicu gde treba da izađe. Softver će uzvratiti informacije o udaljenosti i koliko je vremena ostalo do izlaska iz autobusa.

Oko 200 slepih i slabovidih ljudi se registrovalo u gradu za status osoba sa posebnim potrebama. Mreža linija za sada ima 40 autobuskih stanica koje su opremljene Brajevim pismom. Stanice su odabrane na osnovu toga koje najviše koristi ta grupa građana i to je najčešće blizu škola, bolnica i trgovniskih centara. Postoje planovi da se ta mreža proširi, tako da svaki putnik ima korist od ovog sistema i smanji vreme čekanja na autobuskim stanicama.

Prema informacijama iz Grupo Criar, softver je razvijen na molbu lokalnih vlasti u aprilu, kada je Brazil dobio budžet da poboljša pristup gradskom prevozu, naročito ljudima sa posebnim potrebama. Firma očekuje da će stvoriti novo tržište za svoj proizvod i već je započela ispitivanja i u drugim brazilskim gradovima kao što su Riberiao Preto, Santos i Kuritiba. „Busalert“ je baziran na Javi, a primenljiv je na Andoridu i Windows ME.

Sistem „OnTheBus“ u Barseloni:

Izvor: Gizmag, Prefeitura de São Carlos

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica