Davidovic je napisao:Zasto bi iko menjao logo firme???
Poštovani Davidoviću,
dosta zanimljivo pitanje, i sam sam se pitao kada je sektor marketinga doneo odluku da se FUDEKSu menja logo i primetio da su najveće svetske kompanije u periodu od 30-40 godina i po nekoliko puta menjale logo NPR:
Google (1997,1999,2010)
Microsoft (1975,1976,1987)
Apple (1976,1977,1998)
Samsung, Ebay, Yahoo, Coca Cola... nemam tačne podatke...
Razlozi za menjane logoa meni i dalje ostaju nepoznati, ali siguran sam da ima veze sa "Brand Awarenes"-om i nekim marketinškim elementima za koje je ipak potrebno završiti kurseve ili čak više škole i fakultete kako bi diskutovali na tu temu.
Ono što je činjenica je da je FUDEKS novi logo dizajnirala kompanija iz Amerike u saradnji sa marketing sektorom FUDEKSa i da su nakon prikupljanja podataka o samoj kompaniji, vidom usluge koji pruža, starim obeležjima napravili nove simbole koji će biti aktuelni do neke nove promene... Pravila za promenu logoa prema tim stručnjačima su vrlo jednostavna ali ne i striktna: komplikovano se pojednostavljuje, upečatljivi simbol se ostavlja ili modernizuje... Obzirom da je upečatljiv simbol FUDEKSa bilo sunce iz kojeg izlaze svetlo plave ili "rezedo" (rezedo je boja izmedju zelene i plave za koju iskreno nisam čuo dok nisam upoznao svoju suprugu) linije, za koji složićete se i nije bio baš prepoznatljiv logo FUDEKSa , verovatno je odlučeno na radikalnu promenu komplet logoa i fonta... Zašto ta "odvratna" zelena boja takodje nama "nemarketinškim" stručnjacima ostaje nepoznanica , ali znam da se boja birala izmedju 7 nijansi zelene(verovatno su neke žene imale nazive za sve nijanse) i da je boja birana i po delatnosti kojom se preduzeće bavi jer je po nekim istraživanjima postoje boje koje asociraju ljude na sigurnost, brzinu, glad, avanturu...
verujem da sam već udavio sa komentarom (koji btw uopšte ne daje odgovor na pitanje:)) ali makar objašnjava kojim se parametrima FUDEKS vodio prilikom promene tako bitne stvari kao što je logo...
Lep pozdrav