103 godine prevoza u Novom Sadu

103 godine prevoza u Novom Sadu

U prostorijama JGSP Novi Sad danas je obeleženo 103 godine postojanja preduzeća.

Uz zaposlene u JGSP, skupu je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Skupštine grada Siniša Sević, članovi Gradskog veća, direktori javnih i javnih komunalnih preduzeća, inspekcija, policije i poslovni partneri.

IMG_1682

Obraćajući se okupljenima gradnočelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je JGSP danas ovde gde jeste i da je preživeo mnogo težak period zahvaljujući zaposlenima koji su održali firmu prethodnih decenija. „Nadam se da će gradsko saobraćajno preduzeće u narednom periodu uspeti da se izbori sa, ne malim, problemima, da će realno da se sagleda situacija, te da će akcenat da se stavi na komfor i bezbednost prevoza Novosađana i svih koji dođu u Novi Sad“, podvukao je gradonačelnik i dodao da ga raduje da će prilikom kupovine novih autobusa preduzeće imati uštedu od oko 30 hiljada evra po vozilu.

IMG_1693

Direktor JGSP „Novi Sad“ istakao je da su 103 godine veoma dug period i da bi trebalo mnogo vremena da se ispriča sve o bogatoj istoriji preduzeća. „Međutim, dužan sam da kažem da smo uprkos nezavidnoj situacji u protekla 103 dana, od kada sam na čelu gradskog saobraćajnog preduzeća, zajedno sa svojim timom, naravno uz bezrezervnu podršku Grada Novog Sada na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, pokrenuli i pomerili ka boljem puno toga i siguran sam da ćemo u narednom periodu, zajedničkim snagama, bezbednost i kvalitet prevoza podići na evropski nivo.“

Direktor Stanivuković je istakao da je velika pažnja posvećena razvoju i planovima za razvoj preduzeća, a samim tim i našeg Grada, kako bi se na pravi način odgovorilo potrebama svih sugrađana. „Bez obzira na sve opstrukcije, opiranja, nezadovoljstva i pritiske, rešeni smo da sprovedemo reforme. Reorganizacija preduzeća je u toku i svako će morati da radi i zaradi svoju platu. Za ovo kratko vreme smo uspeli da posle nekoliko godina obnavljamo vozni park i da kupimo pet novih autobusa koji će se na našim ulicama naći do kraja godine“, naveo je direktor i dodao da je uveden novi sistem rada kontrolora, što za rezultat ima povećanje naplate karata.

„Počeo je sa radom sms centar koji će uskoro prerasti u servisni centar Novog Sada i omogućiti svim Novosađanima trenutne informacije o stanju na našim ulicama.

Do novembra biće završena optimizacija mreže linija, a otvorićemo i novu liniju broj 13. Projekti vezani za uštedu goriva, kao i projekti vezani za bezbednost putnika i učesnika saobraćaja su u završnoj fazi, a vrlo brzo ćemo, nadam se, promeniti i način naplate karata“, rekao je direktor Stanivuković i dodao da je uprkos svim ekonomskim pokazateljima i savetima u preduzeću odlučeno da do daljeg ne bude poskupljenja prevoza, već da se uštedama i domaćinskim ophođenjem zadrže trenutno važeće cene. „Radimo, dajemo sve od sebe i verujemo da će u bliskoj budućnosti ovo preduzeće biti simbol napretka našeg grada“, zaključio je Stanivuković.

IMG_1671

KRATAK ISTORIJAT JGSP „NOVI SAD“

30. septembra 1911. godine u saobraćaj je pušten prvi tramvaj i to je bio događaj koji je Novi Sad jednim korakom približio velikim gradovima. Devetnaest godina kasnije, gradska uprava odgovorila na zahtev novog vremena i za potrebe javnog prevoza putnika kupljena su tri autobusa koja su prevozili građane od aerodroma na Sajlovu do periferije Petrovaradina. Tramvaji su ukinuti 1958. godine, pred kraj 1962. preduzeće je preseljeno na glavnu lokaciju na Futoškom putu, tri godine kasnije izgrađena je prigradska stanica na Ribljoj pijaci, a 1967. puštena je u rad međumesna autobuska stanica.

Preduzeće je raslo paralelno s razvojem grada, tako da danas, svakog dana, ulicama Novog Sada i prigradskih naselja saobraća više od 200 autobusa koji dnevno prevezu okp 300 hiljada putnika.
(Foto Saša Conić)

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica