Električni autobusi Solaris Urbino 12 electric promovisani u Novom Sadu

Električni autobusi Solaris Urbino 12 electric promovisani u Novom Sadu

Električni autobusi koje je JGSP „Novi Sad“ kupio od poljskog Solarisa, predstavljeni su danas javnosti u krugu preduzeća.

Prošlo je tačno dvanaest godina od kako su prvi autobusi poljske fabrike Solaris Bus & Coach stigli u JGSP „Novi Sad“. Šest autobusa tipa Urbino 12 CNG su inače bili i prvi autobusi marke Solaris u Srbiji. Dve godine kasnije GSP „Beograd“ postaje bogatiji za 203 zglobna autobusa Urbino 18 sa pogonom na dizel koji i danas čine uzdanicu javnog prevoza u glavnom gradu.

Električni autobusi

Prvi autobusi poljskog Solarisa stigli su u Novi Sad 2011. godine. Foto Saša Conić

Osim što je bio prvi kupac Solarisa u Srbiji, JGSP „Novi Sad“ je i prvi kupac četvrte generacije modela Urbino, pa još i u električnoj varijanti. Da vas podsetimo, Autobusi.NET je prisustvovao svetskoj premijeri četvrte, „nove generacije“ u Hanoveru 2014. godine, potom predstavljanju električne verzije godinu dana kasnije na sajmu Busworld u Kortrajku. Zvanično predstavljanje modela Urbino 12 electric u Srbiji smo ispratili u jesen 2017. godine u Beogradu posredstvom zastupnika, firme SDT Group DOO.

Električni autobusi iz Poljske za Novi Sad

Iako smo tada očeklivali da će se ovaj model ubrzo naći na ulicama srpskih gradova, trebalo da je da prođe još pet godina i da Solaris dobije posao na tenderu EBRD-a koji je gradu Novom Sadu obezbedio kredit za ovu namenu. Vrednost ovih autobusa iznosi 6,2 miliona evra bez PDV-a, a rok isporuke je iznosio 13 meseci. Međutim, već posle 10 meseci, početkom februara 2023. godine, prvi električni Urbino stiže u Srbiju na homologaciju. Do kraja aprila su i presotalih devet autobusa stigli na kamionima do uvoznika SDT u Dobanovcima.  Tamo su vozila potom registrovana i pripremljena za isporuku. Isporuka do Novog Sada je obavljena u dva dana. Vozila su iz Dobanovaca 1. juna sopstvenim pogonom dovezena do Kovilja gde su se dopunila strujom preko noći. Sledećeg dana, vozači JGSP-a su iz Kovilja dovezli autobuse do garaže JGSP-a, njihove nove kuće.

Električni autobusi

Novosadski električni Solarisi su u Dobanovcima kod uvoznika SDT Group registrovani i pripremani za isporuku. Foto SDT Group

Moglo bi se reći da će nova vozila imati specijalni tretman u odnosu na ostale autobuse u voznom parku, jer će biti garažirana u posebno izgrađenim natkrivenim „kućicama“ na kojima postoji rezervacija za svaki garažni broj ponaosob. Na tim mestima se nalaze i spori „plug-in“ punjači snage 50 kW sa duplim „outputom“ za punjenje autobusa preko noći. Brzi „Siemens“ punjači snage 600 kW kojima će se e-busevi dopunjavati preko pantografa na krovu su instalirani na okretnici na Novom naselju i na „potkovici“ ispred železničke stanice. 

Električni autobusi i ekološki značaj za grad

Danas su svečano u krugu JGSP „Novi Sad“ promovisani novi električni autobusi. Pored direktora preduzeća kao domaćina i gradonačelnika, prisustvovali su i predstavnici Solarisa, uvoznika SDT Group, kao i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Nakon iskazanog zadovoljstva svih učesnika kupovinom novih električnih autobusa i istaknutog izuzetnog značaja za grad Novi Sad kada je ekologija u pitanju, upriličena je probna vožnja.

Saveremena tehnologija za Novi Sad

Solaris Urbino 12 electric je u poslednjih par godina jedan od najpopularnijih i najprodavanijih električnih autobusa u Evropi. Kako je istakao Dejan Trifunović, direktor SDT Group, „Solaris je isporučio preko 3.000 električnih autobusa kupcima širom Evrope. Za Solaris je značajno i to da se u proizvodnju ovih autobusa uključuju i domaći kooperanti, jer to dodatno podstiče lokalnu privredu“.

Koje karakteristike ima model namenjen Novom Sadu? Autobusi imaju Solaris High Power baterije 91,2 kWh i vazdušno hlađeni centralni motor TSA TMF 35-28-4 snage 160 kW. Pantograf na krovu vozila pomoću kojeg se priključuje na brzi punjač je marke Schunk. Novi električni Urbino za Novi Sad nema klasične retrovizore, već sistem MirrorEye koji ih zamenjuje pomoću spoljašnjih kamera i monitora. Još jedna tehnološka novina tiče se bezbednosti pešaka i biciklista, po kojima je Novi Sad poznat.

Električni autobusi za Novi Sad su opremljeni savremenim sistemom za informisanje putnika. Kako nam je objasnio Nemanja Bijelić iz novosadske firme Novatronic, „on se sastoji od displeja u beloj boji, sa visinom od 19 piksela. Novina su i unutrašnji monitori u tzv „stretch size“ formatu, dijagonale 29 inča. Ovi LCD ekrani nude velike mogućnosti komunikacije i prikaza različitih sadržaja kao što su najave narednog stajališta, ispis marketing materijala i drugih informacija od značaja za putnike.“

Ne treba posebno naglašavati da su vozila potpuno niskopodna i da su klimatizovana, ali ćemo navesti da ima prostora za 80 putnika.

Dodatna oprema za JGSP „Novi Sad“ koja nije zahtevana

Pored tehničke opreme koja je tražena tenderom, Solaris je Novom Sadu isporučio i pregršt savremenih tehničkih inovacija, ali i korisnih i interesantih estetskih detalja.

Sistem Mobileye Shield+ je sistem asistencije koji upozorava vozača ukoliko se neko nalazi u tzv. slepom uglu. Ovaj sistem ima senzore koji sa zadnje ivice vozila „nadgledaju“ šta se dešava sa leve i desne strane. Vozač dobija žuti svetlosni signal o prisustvu pešaka i biciklista. Ukoliko se oni nađu na kritičnom putu, do vozača stiže crveni svetlosni signal i zvučno upozorenje.

Solarisi za Novi Sad imaju specijalno indirektno osvetljenje plafona i poseban dizajn samog plafona. Osam uzvišenih putničkih sedišta ima utkan logo grada Novog Sada, karakterističnu golubicu. Kada su uključena kratka svetla, pali se spoljašnje osvetljenje ispod vrata kada se ona otvore. Putnicima su na raspolaganju i dezinfektori za ruke unutar vozila, kao i USB utičnice za punjenje mobilnih uređaja. Ugrađen je i radio uređaj za vozača ili celo vozilo, a sam vozač mora pre pokretanja vozila da odradi alko test preko Alcolock sistema. Od ostale dodatne opreme ćemo navesti i automatsko podmazivanje prednje osovine i TPMS – monitoring pritiska u pneumaticima.

Novi električni autobusi su dobili garažne brojeve #1090 do #1099 i izlaze na ulice Novog Sada sledeće nedelje. Pogledajte u nastavku fotografije sa današnje promocije.

Urednik
Saša CONIĆ, dipl.ing.

 

One comment

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica