Autobuska stajališta sa zelenim krovom za pčele u Utrehtu

Autobuska stajališta sa zelenim krovom za pčele u Utrehtu

Holandski grad Utreht započeo projekat postavljanja 300 autobuskih stajališta sa ozelenjenim krovovima kao „bee-friendly“ mestima za ugrožene vrste.

Veće grada Utreht, u saradnji sa agecijom za oglašavanje Clear Channel, transformisalo je 35 autobuskih stajališta širom grada u “pčelinje stanice”. Adaptacija uključuje instalaciju zelenih krovova na autobuskim stajalištima, stvarajući „bee-friendly“ mesta za ugrožene vrste.

Utrecht_bee-friendy_station_01

Utrecht_bee-friendy_station_04

Projekat vode firme RBL Outdoor i Clear Channel, one isporučuju i upravljaju autobuskim stajalištima, a imaju za cilj da stvore zdravo okruženje za sve. Zeleni krovovi mogu da pomognu u hvatanju finih čestica prašine, upijanju kišnice i pružanju hladovine. Oni takođe obezbeđuju biodiverzitet u gradu, dodatni sadržaj za insekte kao što su pčele.

Utrecht_bee-friendy_station_03

Utrecht_bee-friendy_station_06

S obzirom da su pčele ugrožena vrsta u Holandiji i u mohim mestima širom Evrope, projekat prepoznaje njihove vrednosti u ekositemu države. Pored 316 autobuskih stajališta sa zelenim krovovima, njih 96 ima solarne panele, a sva stajališta poseduju LED rasvetu i sedišta od bambusa.

Projekat je deo cilja grada Utrehta da postane kompletno ekološki zaokružen grad do 2050. godine. Na kraju ove godine, biće instaliran „bee-friendly“ reklamni jarbol sa najvećim hotelom za pčele na svetu.

Izvor: Utrecht.nl, Archdaily.com

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica