EKSKLUZIVNO: Novi Ikarbus-Mercedesi za Lastru

EKSKLUZIVNO: Novi Ikarbus-Mercedesi za Lastru

U Ikarbusu predstavljena tri low entry autobusa IK112LE na Mercedesovoj šasiji za Lastru iz Lazarevca.

Saobraćajnom preduzeću Lastra iz Lazarevca su danas predstavljena 3 nova autobusa od zemunskog Ikarbusa. To je ujedno prva serija novog modela IK112LE na Mercedesovoj šasiji MB OC500LE. Autobusi su klimatizovani, zadovoljavaju Euro 5 normu izduvne emisije, i prilagođeni su lakom ulasku starih i slabo pokretnih osoba.LASTRA112LE-F1LASTRA112LE-S1Šasije su opremljene elektronskim sistemom kontrole pneumatskog oslanjanja ECAS, što obezbeđuje mogućnost naginjanja autobusa na stranu radi lakšeg ulaska/izlaska putnika. Što se tiče bezbednosti, tu je i elektronski sistem upravljanja kočnicama, EBS koji obezbeđuje brži odziv kočnog sistema, bolju distribuciju sile kočenja, a u sebi integriše i sisteme protiv proklizavanja, ABS i ASR.LASTRA112LE-ZG1Što se tiče tehnologije izrade karoserije, ona se ne razlikuje previše od IK112, o kojem smo pisali do sada. Kao i kod ostalih modela iz Ikarbusovog proizvodnog programa, vrata su opremljena senzorima za detekciju prepreka i zaglavljivanja putnika, kao i automatskom staničnom kočnicom.

Kupac se opredelio za prigradsku konfiguraciju, tako da autobus ima dvoje vrata i poseduje 45 mesta za sedenje, bez posebnog prostora za stajanje. Dodatni ugođaj putnicima pružaju zatamnjena stakla, klima uređaj sa opcijom krovnog grejanja, tapacirana sedišta i audio sistem. Tu su takođe i displeji za informisanje putnika domaćeg proizvođača Novatronic. Sistem za grejanje je izveden pomoću tri kalorifera i jednog radijatora, a za hladna jutra je tu i predgrejač sa pumpom za cirkulaciju.LASTRA112LE-ENT1LASTRA112LE-RMV1Dvanaestolitarski motor OM 457 hLA, poznat po dugom veku trajanja, uparen je sa šestostepenim automatskim menjačem ZF EcoLife. Motor poseduje klasičan sistem ubrizgavanja pumpa-vod-brizgač sa distributor pumpom (u narodu poznata kao „Boš pumpa“), i može da isporuči snagu od 220 kW (299 KS), a postiže najveći moment od 1250 Nm. Euro 5 norma se postiže upotrebom mercedesove BlueTec tehnologije koja kao reagens koristi aditiv AdBlue i katalizator sa SCR tehnologijom.

LASTRA112LE-F2 LASTRA112LE-FS1 LASTRA112LE-ZG2 LASTRA112LE-Z1

Trenutno je u toku i proizvodnja 30 IK112LE za GSP Beograd, u gradskoj konfiguraciji sa troje vrata, a nakon toga bi trebalo da počne i proizvodnja 12 IK112LE za ATP Pančevo.LASTRA112LE-GSP

Detaljnu foto reportažu Lastrinih IK112LE možete videti OVDE.

(Tekst i foto Aleksandar Dragutinović – Autobusi.NET)

2 comments

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica