KINEZI ZBACILI DAIMLERA SA PRVOG MESTA SVETSKIH PROIZVOĐAČA

Na svetskom tržištu autobusa, 2012. godine prvi put dva kineska proizvođača dominiraju globalnim tržištem autobusa i potiskuju dugogodišnjeg lidera – Daimlera.

Ovo je rezultat aktuelne studije „Autobusi – trendovi na globalnom tržištu“ koju su uradili eksperti konulstantske firme „SCI Verkehr“. Na prvo mesto se popeo Yutong sa 47.474 proizvedena autobusa, a na drugom mestu je King Long sa 33.924 vozila. Daimler je 2012. godinu završio sa 32.088 jedinica. Potražnja za autobusima na globalnom tržištu nastavlja da raste, ali smanjenim intenzitetom. U sledećih pet godina se očekuje globalno povećanje proizvodnje sa godišnjom stopom od 5%. Ovaj trend se očekuje najviše zahvaljujući pozitivnoj dinamici u Kini i Indiji. Kao posledica, azijski proizvođači autobusa, a naročito kinseki, će zauzeti veći deo tržišnog kolača na račun zapadnih proizvođača.

Krenuvši sa niske pozicije u 2010. godini, globalno tržište autobusa se oporavilo u sledećem periodu i to sa 14% ili oko 500.000 prodatih vozila više. Ovaj porast je zabeležen najviše zahvaljujući kineskim proizvođačima. Evropa i Severna Amerika su pretrpele tešku ekonomsku situaciju uz prestanak mera za stimulaciju, dok je Brazil, kao najveće tržište u Latinskoj Americi, pretrpeo veliki pad u potražnji zbog očekivanog uvođenja novih ekoloških standarda za vozila u 2012. godini. Najveća potražnja za autobusima zabeležena je na azijskom tržištu i ona se objašnjava najviše rastućom urbanizacijom i pratećim razvojem sistema gradskog prevoza.

Naročito je Kina zabaležila ogroman porast u broju novih autobusa. Prošle godine je Kina bila tržište za skoro 30% svetske proizvodnje autobusa, a uz to i tržište sa najvećim rastom prodaje autobusa na svetu. Čaki i u Indiji prodaja autobusa iznosi 10% svetskog tržišta. Stalna urbanizacija, razvoj infrastrukture, povećana mobilnost u ruralnim predelima i povećanje zahteva za kvalitetom će stimulisati potražnju za novim autobusima u narednom periodu do 2017. godine sa 5,2% godišnje, predviđa „SCI Verkehr“.

Među prvih deset svetskih proizvođača se nalaze tri kineska: Yutong (1), King Long (2) i Ankai (9). Indijski Tata Motors i Ashok Leyland se nalaze na 4. i 5. mestu. Azijski proizvođači su do pre nekoliko godina bili ograničeni samo na lokalno tržište. U međuvremenu su se pojavili ineteresi za proizvodnju i prodaju u drugim regijama kao što su Afrika, Bliski Istok, Evropa i Severna Amerika. Čak i na domaćim tržištima se zapadni proizođači osećaju sve ugroženije. Nedostatak finansijskih sredstava npr. nemačke prevoznike čini osetljivijim po pitanju cena, pa se isti sve više okreću jeftinijim markama uvezenim iz Poljske ili Turske.

Foto: Slobodan Kostić, Saša Conić, Dušan Ustić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica