Novi Sad gasnim autobusima ka Zelenoj prestonici Evrope

Novi Sad gasnim autobusima ka Zelenoj prestonici Evrope

Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad“ će u toku ove nedelje izvršiti primopredaju trinaest solo Mercedes-Benz Conecto NGT autobusa sa pogonom na prirodni gas. Ova isporuka je uvertira u veliku obnovu voznog parka novosadskog prevoznika, nakon koje će skoro dve trećine flote koristiti CNG kao gorivo.

Mada Novi Sad nije usamljen primer u Srbiji, svakako je postao dominantan. Flote drugih gradskih prevoznika u regionu, poput one u Mariboru, pokazuju da novosadski javni prevoznik nije pionir u eksploataciji komprimovanog prirodnog gasa za prevoz putnika. Svakako, velika obnova flote koja počinje krajem 2019. godine, a očekuje se da se nastavi tokom cele 2020. godine, znatno će osnažiti Novi Sad na ovoj mapi.

Novi Sad tokom 2019. godine sproveo tendere za 71 gasni autobus. © Saša Conić

Novi Sad tokom 2019. godine sproveo tendere za 71 gasni autobus. © Saša Conić

Iako je napravio nekoliko nabavki i bio prvi u Srbiji koji je koristio CNG za prevoz putnika 2006. godine, novosadski javni prevoznik je samo 2011. i 2012. godine nabavljao gasne autobuse, ukupno jedanaest solo autobusa i pet midibusa. Međutim, tokom ove godine su se stvari okrenule u korist gasnog pogona, kada je Novi Sad nabavio osam Feniksbusovih midibusa, a potom i trinaest solo Mercedes-Benz autobusa. Ubrzo po prvom tenderu za solo autobuse, usledila je nabavka još trideset solo i dvadeset zglobnih autobusa sa pogonom na gas.  Finansirano od strane Evropske banke za razvoj, očekuje se da će JGSP „Novi Sad“ do kraja godine sprovesti tender za još 25 solo i pet zglobnih autobusa.

Realizacijom nabavki iz 2019. godine, Novi Sad će u floti imati 101 novo gasno vozilo, što će sa 16 starijih vozila dovesti do toga da udeo gasnih vozila u voznom parku poraste do približno pedeset procenata. Međutim, gradske vlasti Novog Sada su navele da će tokom 2020. godine biti nabavljeno još trideset solo i dvadeset zglobnih autobusa na gas. Tom nabavkom bi se u voznom parku JGSP „Novi Sad“ našlo ukupno 167 vozila sa pogonom na CNG, što će činiti skoro dve trećine voznog parka koji će biti podmlađen do tog nivoa da će sva vozila koja ne ispunjavaju Euro 3, možda i Euro 4 normu biti rashodovana.

Realizacijom nabavki Novi Sad će imati flotu od 167 gasnih autobusa. © Saša Conić

Realizacijom nabavki Novi Sad će imati flotu od 167 gasnih autobusa. © Saša Conić

Na nedavno održanom Regionalnom forumu mladih lidera u Novom Sadu, gradonačelnik Miloš Vučević je izrazio želju da Novi Sad postane Zelena prestonica Evrope. Podršku u toj ideji mu je dao gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, prenosi Radio 021. Prestonica Slovenije je odnela ovu ekološku titulu 2016. godine, nakon velikih reformi u svom gradu. Osim širenja pešačkih zona i zelenih površina, ljubljanski gradski prevoz je pretrpeo važne promene i nametnuo se kao bitan faktor u ovoj kampanji.

Ljubljanski potniški promet, skraćeno LPP, poseduje dve stotine gradskih autobusa. Od tog broja, gradski prevoznik u svom voznom parku poseduje 87 autobusa sa pogonom na prirodni gas, od čega je sedamnaest sa hibridnim pogonom. Nakon najavljene kandidature za Zelenu prestonicu Evrope, Ljubljana je za gradski prevoz nabavljala najviše gasnih autobusa, ali se kampanja promocije javnog prevoza kao ekološki čiste mobilnosti nije završila na nabavci novih vozila. U okviru proslave titule tokom cele 2016. godine, jedan mesec je tematski bio posvećen urbanoj mobilnosti,

Posebno brendirani gasni MAN autobusi deo kampanje o ekološki čistom prevozu.

Posebno brendirani gasni MAN autobusi deo kampanje o ekološki čistom prevozu.

Ljubljanski javni prevoznik je aktivno promovisao nabavku ekološki čistih autobusa za svoj vozni park. Poslednji put 2014. godine su promovisani MAN-ovi zglobni autobusi u centru grada, koji je u kampanji za titulu postao zabranjena zona za privatne automobile. Međutim, građani su najbolje reagovali na pretres starih linija javnog prevoza u skladu sa novim potrebama građana. Nakon skoro šezdeset izvedenih izmena, na jednoj od linija je zabeležen petostruko veći broj putnika.

U nastojanju da smanji gužve u saobraćaju, a samim tim i zagađenje, Ljubljana je stavila u funkciju Park & Ride sistem, gde je korisnicima prevoza iz okolnih mesta omogućeno da kolima dođu do periferija grada, a potom da brzom autobuskom vezom dođu do samog centra. Ovaj sistem je profunkcionisao onda kada je svakodnevnim korisnicima to postalo najisplativije, za šta se pobrinuo novi tarifni sistem. Dodatna poboljšanja u vidu praćenja vozila i lakog planiranja putovanja su potvrdila da Ljubljana shvata da će javni prevoz biti okosnica u rešenju saobraćajnih problema.

Gasni hibridni Mercedes-Benz Citaro kupljeni 2019. godine. © Nik Rovan

Gasni hibridni Mercedes-Benz Citaro kupljeni 2019. godine. © Nik Rovan

Novi Sad to ne čini. Trenutno gradski prevoz ima izuzetno neefikasan sistem naplate karata, ulaskom na prednja vrata kod vozača, čime se vozila nepotrebno zadržavaju u stajalištima a efikasnost vozila pada. Većina linija javnog prevoza je uspostavljena pre više od dvadeset leta, a užurbani razvoj grada je neke od njih obesmislio. Ni u jednom dugoročnom planu grada se ne pominje izgradnja Park & Ride terminala, već naprotiv – planiraju se velike garaže u samom centru grada. Javni prevoz u lokalnim medijima se, osim u slučaju komunalnih informacija, pominje isključivo u negativnom kontekstu. Loš marketing i nepouzdanost su doveli do toga da sve više Novosađana koristi privatna vozila i guši saobraćaj.

Novosadski javni prevoznik bi morao ozbiljno da poradi na svom marketingu, za početak zbog promocije nabavke ekološki čistih autobusa. U tome bi gradska vlast mogla da nađe svoje prve korake u kampanji za Zelenu prestonicu Evrope. Dok je Ljubljana svoje gasne autobuse ukrasila dekalima koje obeležavaju gasni autobus, Novi Sad je na svoje gasne autobuse zalepio zelenu pravougaonu CNG nalepnicu, zakonom obaveznu. Poslednji put je promocija autobusa građanima održana početkom 2016. godine, pred lokalne izbore, kada je isporučeno pet solo Ikarbusa. Pre toga, javno predstavljanje novih autobusa je održano 1998. godine u centru grada. Nabavka ovoliko velikog broja vozila je savršena prilika da vlast predstavi novi smer u kome će javni prevoz ići.

Može li Novi Sad svojim novim autobusima da ode po titulu Zelene prestonice Evrope? © Miloš Smiljkić

Može li Novi Sad svojim novim autobusima da ode po titulu Zelene prestonice Evrope? © Miloš Smiljkić

Poslednji put u ovoliko kratkom vremenskom intervalu, Novi Sad je nabavio 1969. godine kupovinom sedamdeset Ikarus IK-4 autobusa na Volvo šasiji, kada je imao više od duplo manje stanovnika nego danas. Ukoliko realizuje svoje planove za 2020. godinu, Novi Sad će za dve godine dobiti 151 novih gasni autobus i smanjiti prosečnu starost voznog parka na manje od deset godina. Uz najavljenu nabavku električnih autobusa 2021. godine, javlja se odlična prilika da se uspostavi inicijativa koja će pretresti aktuelni javni prevoz i učiniti ga okosnicom saobraćaja u gradu, ali i kampanje za Zelenu prestonicu Evrope.

Slobodan Kostić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica