MAGIČNO OKO ČUVA PUTNIKE U AUTOBUSIMA IRIZAR

Španski Irizar isporučio prve turističke autobuse opremljene tehnologijom „MagicEye“, sistemom koji bukvalno prati oči vozača i upozorava na ugrožavanje bezbednosti.

Sistem MagicEye („Magično oko“), koji je razvila kompanija Datik, filijala Irizar grupe, vodeći je u među naprednim tehnološkim sistemima koji obezbeđuju asistenciju, informacije i kontrolu održavanja bezbednosti u vožnji. MagicEye minimalizuje rizik da vozaču odluta pažnja i pomaže u sprečavanju sudara prepoznavanjem i predviđanjem situacija korišćenjem tehnologije veštačkog vida.

Sistem detektuje pešake, bicikliste, vozila koja se kreću i koja stoje, prepreke na putu i saobraćajne znake. Sistem takođe proračunava sigurno odstojanje od vozila ispred i alarmira vozača kada prekorači brzinu, slučajno napusti svoju saobraćajnu traku i kada detektuje njegov umor ili nepažnju.

Najbitnija karakteristika ovog u odnosu na druge sisteme je upravo otkrivanje umora vozača i njegove nepažnje. MagicEye prati pokrete očiju vozača i istovremeno prati kretanje vozila kako bi detektovao nepravilne radnje koje mogu da dovedu do opasnosti. Ukoliko se opasnost prepozna, oglašava se zvučni alarm.

Sistem se sastoji od kamere, digitalnog procesora i sistema za upozoravanje koji može biti zvučni, vizuleni ili oba. Trenutno se razvijaju i drugačiji oblici alarmiranja, kao što je vibracija sedišta. Na taj način se izbegava uznemiravanje putnika kada se alarm oglasi.

Ceo sistem je dobro prilagođen potrebama prevoznika jer se vrlo jednostavno ugrađuje i integriše u informacioni sistem na komandnoj tabli vozača, kao i u sistem upravljanja voznim parkom.

Takođe, za razliku od ostalih sličnih sistema koji se fokusiraju samo na upozoravanje vozača, ovaj sistem beleži fotografije, evidentira upozorenja i događaje i prosleđuje ih putem interneta do centralne jedinice. Centralna jedinica prikuplja i obrađuje informacije na osnovu kojih izvlači zaključke o mogućim nepravilnostima u radu vozača. Pored ovoga, MagicEye planira najsigurnije rute za putovanje i optimizuje navike vozača.

Ove karakteristike čine MagicEye kompletnim rešenjem za upravljanje voznim parkom, poboljšanje ekonomičnosti i pouzdaniju, sigurniju i efikasnu vožnju.

Foto: Saša Conić, Datik

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica