VIDEO: Električni Solaris predstavljen u Beogradu

VIDEO: Električni Solaris predstavljen u Beogradu

Preduzeće SDT Group d.o.o., zastupnik i uvoznik poljske fabrike Solaris Bus & Coach za Srbiju i region, u petak 29. septembra, održalo je prezentaciju autobusa 2017. godine.

Na prezentaciji, na kojoj je osim naše redakcije, bio prisutan poljski ambasador u Srbiji, predstavnici organizacija za zaštitu životne sredine i stručna javnost, prvobitno se obratio Dejan Trifunović, direktor kompanije SDT Group d.o.o. gde je uputio prisutne u rad firme. SDT Group, osim u Srbiji, zastupa Solaris u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj i ukupan broj prodatih vozila broji više od 1000 autobusa.

Reč je potom preuzeo Adam Zielinski, direktor Solarisovog odeljenja za izvoz za istok i Srednji istok. On je, govoreći o poslovnim rezultatima i širokoj gami autobusa koje nudi poljski proizvođač, skrenuo pažnju na klimatske promene i misiju Evropske unije da smanji emisiju štetnih gasova najmanje za 60% u odnosu na 1990. godinu. To se ogleda i u proizvodnji fabrike koju on predstavlja. Tako je, u odnosu na 2015. godinu, kada je isporučio 170 električnih autobusa, Solaris u toku 2016. godine isporučio čak 302 elektro vozila, što predstavlja porast potražnje od 70 procenata.

Prezentacja stručnoj javnosti održana u Zemunu. © Slobodan Kostić

Prezentacja stručnoj javnosti održana u Zemunu. © Slobodan Kostić

Zvezda večeri, naravno, bio je Solaris Urbino 12 electric, nosilac nagrade Bus of the Year za 2017. godinu i prvi autobus sa ovom titulom koji nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Na svom proputovanju kroz Evropu već je posetio Rumuniju i Bugarsku. Dolazeći iz Sofije, tokom prethodne nedelje, autobus je prevozio putnike na linijama u Nišu i Jagodini, odakle je dovezen u Beograd na promociju.

Ove nedelje autobus će biti na liniji Obrenovac - Beograd a zatim će obići Novi Sad. © Slobodan Kostić

Ove nedelje autobus će biti na liniji Obrenovac – Beograd a zatim će obići Novi Sad. © Slobodan Kostić

Tokom ove nedelje, autobus će prevoziti putnike na linijama od Obrenovca do Beograda, a u sredu će posetiti Novi Sad, čiji javni prevoznik neće testirati vozilo u redovnom saobraćaju zbog dugačke procedure pribavljanja potrebnih dozvola. Iz Novog Sada, električni Solaris će nastaviti put Slovenije, gde će nastaviti dokazivanje svojih performansi.

Tač skrin tabla još uvek slabo primenjena. © Slobodan Kostić

Tač skrin tabla još uvek slabo primenjena. © Slobodan Kostić

Inače, Solarisov električni autobus može biti isporučen u četiri različite izvedbe, kategorisano po načinu punjenja. Najjeftiniji način punjenja je plug-in sistem, gde se vozilo prikači na utičnicu dok je u garaži. Sleduje ga najprimenjeniji pantografski sistem, gde se vozilo brzo puni na punjačima na trasi ili terminusima. Najskuplji od ovih sistema su sistem induktivnog, odnosno beskontaktnog punjenja, kao i pogon na vodonik, gde baterije u vožnji puni gorivna ćelija.

Descargar musica