Električni Solaris u Hanoveru

Električni Solaris u Hanoveru

Gradski prevoznik üstra iz Hanovera je autobusom Solaris Urbino 12 electric započeo eru elektromobilnosti u tom nemačkom gradu.

Poljski Solaris je prošle godine dobio tender za nabavku sistema prevoza sa nultom emisijom izduvnih gasova, što nije samo podrazumevalo nabavku električnih autobusa, već i sistema za punjenje. Gradski prevoznik üstra već ima u svom voznom parku hibridne i dizel autobuse Solaris. Od 6. aprila ove godine, ulicama Hanovera saobraća i autobus Urbino na baterije, a krenuo je svečano uz moto „Naša vizija: nulta emisija“.

solaris_urbino_12_electric_uestra_hanover

Solaris Urbino 12 electric za hanoverski üstra je opremljen osovinom ZF AVE 130 sa elektro pogonom u vidu dva nezavisna motora montirana direktno na njoj. Ovaj koncept oslobađa više prostora za putnike u enterijeru i značajno umanjuje masu celog vozila. Litijum-titanat baterije ukupnog kapaciteta 125 kWh u kombinaciji sa sistemom brzog punjenja putem pantografa daju neograničene mogućnosti eksploatacije. Tako, na primer, putnici imaju priliku da putem monitora prate stanje punjenja baterije. Autobus ima čak dve rampe za invalide, jednu električnu i jednu manuelnu. Pored toga, sva tri autobusa su opremljena bežičnom wi-fi mrežom.

Inovativni sistem brzog punjenja obezbeđuje konstantan rad na linijama bez potrebe povratka vozila u garažu. Baterije se mogu puniti putem pantografa na krovu i punjača snage 450 kW. Jedno punjenje koje traje šest minuta je dovoljno da se autobus doveze do drugog terminusa gde ga čeka drugi punjač. Postoji i uobičajeni punjač od 32 kW kojim se autobus preko utikača puni tokom noći u garaži.

Autobusi na baterije će koristiti energiju sa mreže lakog metroa, što ovaj projekat čini energetski efikasnijim. Prevoznik üstra neće morati da obezbeđuje dodatnu podstanicu za potrebe punjača. Dodatne uštede energije se postižu zahvaljujući rekuperaciji energije iz sile kočenja. Kinetička energija prikupljena tokom kočenja se može pretvoriti u električnu i vratiti u baterije.
(Foto üstra)

Descargar musica