Otokar u Beogradu sa novom generacijom autobusa

Otokar u Beogradu sa novom generacijom autobusa

Otokar je na Beogradskom sajmu predstavio novi električni gradski autobus e-Kent C i novi međugradski autobus Territo U.

Hala 5 Beogradskog sajma je 4. novembra podsećala na nekada popularan salon komercijalnih vozila. Međutim, ovaj put je jedina zvezda salona bio turski proizvođač Otokar. Beogradska firma „Buses and Coaches DOO”, zastupnik turskog proizvođača autobusa, organizovala je na ovom mestu prezentaciju brenda Otokar i u Beograd dovezla dva autobusa. Prvi je međugradski autobus Territo U, model odavno poznat prevoznicima iz Srbije. Sada je značajno inoviran i podmlađen, a drugi je električni gradski autobus „e-Kent C”, atraktivan i moderan autobus agresivnog urbanog dizajna koji je osvojio simpatije svih prisutnih.

Ali, krenimo redom. Na ovu živopisnu prezentaciju bili su pozvani najznačajniji mediji iz branše, pa samim tim i naš portal, Autobusi.NET. Pored novinara, pozivu su se odazvali i brojni kupci, privatni prevoznici i javna preduzeća, oni koji već u svom voznom parku poseduju autobuse Otokar, ali i potencijalni novi kupci. Izložena vozila su bila otvorena za sve zainteresovane, a stručnjaci iz Otokara koji su za ovu priliku doputovali u Beograd iz Turske neumorno su bili na raspolaganju prisutnima za sva pitanja i dodatna pojašnjenja. „Buses and Coaches DOO” se pobrinuo i za dovoljan broj štampanog informativnog materijala i za vredne poklone brenda Otokar za svakog posetioca.

Otokar „Territo U” – modernizovani međugradski adut

Domaćim firmama koje se bave međugradskim prevozom naročito je bio interesantan novi potpuno redizajnirani „Territo U”. Njegov smeli robustan izgled otkriva rezultate permanentnog rada inženjera Otokara na istraživanju i razvoju tehnologija, kao i korišćenju prikupljenih iskustava, kritika i sugestija vozača i mehaničara na terenu u cilju unapređenjenja modela. Ovo je naročito bilo primetno kada su prevoznici detaljno pregledali izloženo vozilo i uočavali da su manjkavosti prethodne generacije „Territa U” na koje je ukazivano, bile otklonjene.

Iako na prvi pogled deluje da je reč samo o redizajnu prednje i zadnje stene, forma novog „Territa” zapravo predstavlja temelj nečeg znatno boljeg. Najuočljivija promena u vidu nove, savremene LED svetlosne grupe na prednjoj i zadnjoj steni osim efikasnijeg osvetljenja omogućuje njenu znatno bržu i lakšu demontažu i popravku prilikom servisiranja u poređenju sa standardnim halogenim rešenjem na prethodnoj generaciji.

Dok su uglovi prednje stene dobili nešto izraženiju formu, redizajnirana zadnja stena ispod poklopca motora krije Kaminsovu 6,7-litarsku pogonsku jedinicu od 320 ks uparenu sa šestostepenim ZF-ovim menjačem. Sam Territo je takođe i „porastao” u domenu visine, pa je sa pređašnjih 3217 dostigao sadašnjih 3300 milimetara. Inženjeri su na taj način obezbedili racionalniji i kompaktniji prostor za smeštaj pogonskog agregata i prateće opreme, što direktno ukazuje na znatno lakši pristup za potrebe rada mehaničara.

Međugradski komfor za 63 putnika

Povećanjem visine i neznatnim smanjenjem širine Territa, komfor za putnike ostao je u domenu prilično dobrog, uzimajući u obzir prostor koji je na raspolaganju za sedenje kao i za smeštaj stvari na galerijama iznad sedišta. Takođe, prostor za smeštaj većeg prtljaga u donjem delu karoserije nudi odličnu ukupnu zapreminu, sa kapacitetom koji je ograničen na čak 525 kg.

Sa druge strane, blage dimenzijske promene nisu uslovile preterane novosti u zoni kabine vozača. Preglednost je na solidnom nivou, ergonomski oblikovana instrument tabla vozaču na raspolaganje nudi pristupačne i pregledne komande, dok u domenu oko nje postoji još dosta prostora za dalje izmene i poboljšanja. Naše predloge o tome smo odmah uputili prisutnim predstavnicima kompanije Otokar koji su naš pažljivo saslušali uz obećanje da će za iste napraviti adekvatna rešenja.

Novi „Territo U SHD” može da primi 63 putnika i može biti isporučen sa dužinom od 12,2 ili 13 metara. Izloženi primerak od 13 metara predstavlja posebnu „školsku verziju” koja nudi nešto jednostavniji tip sedišta i galerija.

Električni Otokar e-Kent C privlači pažnju na ulici

Nesumnjivo glavna „zvezda šoua” je bio novi Otokarov adut za gradski saobraćaj – potpuno električni autobus „e-Kent C”. Naš prvi susret sa električnim novajlijom je bio u Briselu 2019. godine, isto kad i sa međugradskim modelom „Territo U”. Za razliku od tada izloženog prototipa, ovaj put je izložena verzija električnog autobusa za serijsku proizvodnju. Primetili smo da ima vidljivih promena, kako u spoljnom izgledu, tako i u konceptu unutrašnjeg rasporeda.

Osnova električnog „Kenta” ostala je bazirana na platformi konvecionalne verzije, te su osnovne dimenzije ostale praktično identične. U okviru istih, kapacitet putnika je takođe ostao na istom nivou i nudi mogućnost za smeštaj 108 putnika. Većem kapacitetu svakako doprinose ogromna slobodna površina u vidu platforme prekoputa drugih vrata. Takođe, većem kapacitetu doprinosi i samo konstrukciono rešenje drugih i trećih vrata koja se otvaraju ka spolja. Mehanizam vrata obezbeđuje njihovo pozicioniranje na svega 80 milimetara od karoserije vozila.

Baš kao i kod izloženog „Territa U”, i na novom „Kentu” uočljiv je novi vizuelni identitet. On se ogleda u vidu redizajnirane prednje i zadnje stene sa novom LED svetlosnom formom. Praktičnije i savremenije rešenje svakako doprinosi efektnijem dizajnu. A, srž savremene tehnologije zapravo se nalazi u zadnjem delu vozila, ispod poklopca pogonskog agregata. Tamo su nas je dočekao Fojtov elektromotor koji putem svog automatskog menjačkog prenosnika pogonskoj osovini predaje snagu od 250 kW. Za napajanje elektromotora su zadužene Vebasto baterije.

Snažne litijumske baterije i optimalna potrošnja energije

Proizvođač Vebasto je nama dobro poznat po izradi grejnih i rashladnih sistema za vozila. On je u saradnji sa Samsungom radio na razvoju baterijskih jedinica. One su zasnovane na čuvenom litijumu, kombinovanim sa niklom, manganom i kobaltom. Time su stvarene jedinice kapaciteta od po 35 kWh, pojedinačne mase od oko 200 kilograma, i ima ih ukupno 10. Vertikalno, duž leve strane zadnje stene smešteno je njih 6, dok su preostale 4 svoje mesto našle u krovnom delu.

Proizvodnju navedenih jedinica Vebasto je zvanično započeo 2019. godine. Otokarov „e Kent-C je upravo prvi model na kome su one ugrađene. Za njihovo punjenje putem brzog punjača autobus je potrebno parkirati na sat vremena. Baterijske jedinice u zavisnosti od uslova vožnje pružaju autonomiju kretanja od 300 do 400 pređenih kilometara na dnevnom nivou. Ako uzmemo u obzir renome ovog proizvođača, kao i projektovani radni vek od oko 10 godina, krajnja računica daje itekako isplative rezultate za sve potencijalne korisnike.

Ovakav koncept razlikuje se od onog koji je prvobitno bio planiran za električnog „Kenta” čiji je prototip bio opremljen ZF AxTrax pogonskom jedinicom. U toj izvedbi, elektromotori su smešteni na samoj pogonskoj osovini, dok su baterije kompletno pozicionirane na krovnom delu konstrukcije, te je zahvaljujući tome putnički salon u zoni trećih vrata značajno izmenjen, sa platformom koja ima više mesta za smeštaj putnika koji sede i stoje. Ipak, sinergija Fojta i Vebasta pokazala se kao trenutno najoptimalnije rešenje koje u zadnjem delu zadržava identičnu formu enterijera kao kod standardne verzije.

Otokar na IAA Mobility 2021

Treba napomenuti da je ove jeseni Otokar energično krenuo u road show promovisanje novog električnog autobusa po Evropi. Tako pokazao da računa i na tržište u Srbiji. Ovakav isti autobus je nedavno bio u Minhenu na sajmu automobila „IAA Mobility 2021”. Tamo je kao demo vozilo privukao pažnju tamošnje publike i potencijalnih kupaca.

Osim promocije, Otokar je na proputovanje Evropom krenuo i zbog testiranja noseće konstrukcije novog „Kenta”. Obzirom na dodatnu masu elektrokomponenti, konstruktore je interesovala izdržljivost strukture koju su napravili, te su za „e Kent-C” planirali čitavih milion kilometara testiranja pod punim opterećenjem. Čast da bude deo te rute svakako je pripala i našoj Srbiji, a to je ujedno pružilo i odličnu priliku da se Vebastove komponente za napajanje, ali i grejanje – odnosno hlađenje autobusa provere sa stanovišta energetske efikasnosti i termičkog ponašanja.

Radno okruženje prilagođeno vozaču

Upravo to je bila još jedna tema koju smo detaljno analizirali sa kolegama inženjerima iz Turske. Obzirom na široki temperaturni opseg našeg podnevlja, fokusirali smo se na sistem grejanja, naročito u domenu vozačeve kabine, i tom prilikom definisali smo sve predloge za izmene i povećanje njegovog učinka ugradnjom dodatnih grejnih tela i ventilacionih otvora. Izuzetno komunikativan i ljubazan tim inženjera sa radošću nam je posvetio pažnju, te smo tokom dijaloga došli do zaključka da bi za naše uslove svakako bila najoptimalnija ugradnja potpuno izolovane kabine za vozača. Nju između ostalog Otokar ima u okviru svoje ponude dodatne opreme za model „Kent”, a ista je već zastupljena u seriji koja je nedavno isporučena Bukureštu.


Radno okruženje vozača je opremljeno standardnom instrument tablom, putem koje su moguće komande i pregled svih najbitnijih parametara na autobusu. Unutar kutije iznad vozača smeštane su komponente za elektro-instalaciju, dok je samo okruženje komandne table prilično „ušuškano”, te je ekran za prikaz video nadzora svoje mesto našao sa desne pregradnog pulta, dok se jedina veća pregrada za odlaganje stvari vozača nalazi u samim vratima kabine.

Probna vožnja u Beogradu

Na pojavu ovog lepotana nisu ostali imuni ni Beograđani. Oni su okretali glave za njim na ulici tokom niza probnih vožnji po gradu u danima koji su prethodili prezentaciji. Inženjeri i mehaničari iz Turske i preduzeća „Buses and Coaches” su iskoristili čari brdovitog beogradskog terena i testirali „e-Kent C” u realnim uslovima ne štedeći ga prilikom izlaganja naporima. Rezultati u potrošnji energije, ali i u njenoj rekuperaciji bili su zaista impresivni.

Funkcija dopune baterijskih jedinica rekuperacijom električne energije ima svoja dva nivoa zasnovana na regenerativnom kočenju. Prvi, nivo A deluje u trenutku kada vozač otpusti pedalu gasa pri čemu elektromotor prelazi u fazu rada generatora. Drugi, efikasniji nivo B aktivira se putem usporivača („retardera”) koji uz petostepenu ručnu komandu nudi mogućnost dopune i 20% ukupnog kapaciteta baterija, što itekako može da doprinese većoj autonomiji.

Probna vožnja električnog autobusa u krugu sajma oduševila je sve prisutne zvanice koje su iskoristile priliku da se provozaju. U prvi plan se, pored veoma tihog rada, ističu snažno ubrzanje vozila i lakoća kojom elektromotor pokreće vozilo. Kako ne čujete motor i slušate samo žagor putnika, zaboravljate da se uopšte u autobusu.

Otokar produktivan i tokom pandemije

Turski proizvođač nije sedeo skrštenih ruku po izbijanju pandemije izazvane virusom Covid-19 koja je nanela veliku štetu tržištu autobusa i usluga prevoza. Naprotiv, Otokar je jedan od prvih evropskih proizvođača autobusa koji je razvio i tržištu ponudio tzv. „siguran autobus”. On ima sposobnost da se samodezinfikuje, da meri temperaturu putnicima, da proverava nošenje zaštitnih maski i putem nove vozačke kabine dodatno zaštiti vozača. Razvojni sektor Otokara je u prošloj godini uspešno obavio ispitivanje autonomnog vozila. Time je najavio dalji rad u implementaciji savremenih sistema u vozilima javnog saobraćaja.

Tekst i foto: Stefan NIKOLIĆ, Saša CONIĆ

Zastupnik fabrike autobusa Otokar za Srbiju:
Buses and Coaches DOO
Radnička 38, Beograd
Tel. +381 64 415 83 83

www.otokar.rs

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica