Električni zglobni VDL za Keln

Električni zglobni VDL za Keln

Svetska premijera: VDL Bus & Coach izrađuje prve električne zglobne autobuse za prevoznika KVB iz Kelna.

Potpisivanje ugovora između gradskog prevoznika KVB (Kölner Verkehrs-Betriebe) iz nemačkog grada Kelna i proizvođača VDL Bus & Coach u prvoj polovini jula 2014. godine, bilo je okidač za početak proizvodnje osam električnih zglobnih autobusa. Ono što je jedinstveno kod ovih zglobnih električnih autobusa je činjenica da rade bez trola i razapete električne mreže iznad ulica. KVB je jedan od prvih prevoznika u Nemačkoj koji je uveo električne autobuse na svim linijama. U VDL Bus & Coach su ponosni što su u prilici da razviju i proizvedu novu verziju autobusa koja zadovoljava sve zahteve KVB-a. Polazne osnove su modeli VDL Citea SLFA, zglobni autobus dužine 18 metara i električni autobus Citea Electric. Kao rezultat će se pojaviti osam električnih zglobnih autobusa sa unapređenim futurističkim BRT (Bus Rapid Transit) dizajnom . Test faze prvih električnih zglobnih autobusa će početi na leto i jesen 2015. godine. VDL Citea SLFA Electric sa futurističkim izgledom će biti veoma primetna u gradskom pejzažu Kelna.

vdl-citea-slfa-electric-kvb-koeln1

Električna mobilnost predstavlja važan deo razvoja gradskog saobraćaja. Prevoz električnim gradskim autobusima doprinosi čistijoj životnoj sredini, manjoj potrošnji energije i tišem i zdravijem okruženju. KVB vidi dobre prilike za budućnost električne mobilnosti i prvenstveno se fokusira na nultu emisiju izduvnih gasova za javni prevoz velikog kapaciteta.

vdl-citea-slfa-electric-kvb-koeln3

VDL Citea SLFA Electric je električni zglobni autobus koji se isključivo pokreće električnom energijom bez upotrebe bilo kakvih pomagala. Ovo znači da mu, za razliku od hibridnih autobusa, nije neophodan dizel motor i, za razliku od trolejbusa, nisu mu neophodne trole za konstantno napajanje energijom. VDL Citea SLFA Electric ipak ima pantograf, ali se on koristi samo za kratko dopunjavanje na kraju svake vožnje. Kada se autobus priključi na punjač na terminusu, prvo se obavi merenje nivoa baterija, pa se onda izvrši dopunjavanje, brzo i intenzivno. Baterije se u potpunosti dopunjavaju svake noći u depou.

Novi i inovativni model VDL Citea SLFA Electric predstavlja kombinaciju najboljih odlika električnog autobusa Citea Electric i zglobnog autobusa Citea SLFA. Modularni sistem od kojeg je familija autobusa Citea izgrađena, odigraće presudnu ulogu u razvoju ove električne varijante. Integracija električnih komponenti će biti jednostavna, bez kompromisa po osnovne kvalitete Citee, kao što je laka kontrukcija, pristupačnost i komfor. Aspekt koji doprinosi i komforu i životnoj sredini je činjenica da je VDL Citea Electric veoma tih autobus i unutra i spolja.

Zglobna verzija modela VDL Citea sa potpuno ravnim niskim podom je idealna za prevoz velikog broja putnika. Niskopodna kontrukcija omogućava lak ulaz i izlaz putnika, čak i korisnicima dečijih ili invalidskih kolica. Ovo se odnosi i na prednji deo autobusa, kao i na deo „iza harmonike“. Tokom projektovanja modela Citea SLFA se mnogo pažnje poklonilo protoku putnika od ulaznih do izlaznih vrata. Harmonično uklopljene boje daju osećaj prostranosti u enterijeru autobusa. Konzolno obešena sedišta ostavljaju dovoljno prostora za noge i time doprinose komforu sedenja, ali i lakšem čišćenju poda.

vdl-citea-slfa-electric-kvb-koeln2

Novi specijalni “BRT” dizajn daje modelu VDL Citea SLFA Electric futuristički izgled i osećaj. Ovo se ogleda pre svega u zakošenom vetrobranu i karakterističnoj krovnoj liniji. Displeji su integrisani u vetrobran, zadnji prozor i bočne prozore. Ulazna vrata su dodatno proširena da olakšaju protok putnika. Maske za točkove na drugoj i trećoj osovini zaokružuju atraktivan izgled nove Citea varijante.

Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) je jedan od najvećih gradskih prevoznika u Nemačkoj i odgovoran je za javni prevoz putnika u Kelnu i okolini. U floti prevoznika ima 367 vozova i tramvaja i više od 300 autobusa. Oko 3.000 radnika se brine da sve funkcioniše na skoro 60 autobuskih i šinskih linija, gde se dnevno preveze više od 850.000 putnika.

VDLSerbia_logo

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.rs

Descargar musica