FOTO: Novi Ikarbusi za privatnike u Beogradu

FOTO: Novi Ikarbusi za privatnike u Beogradu

Zemunski Ikarbus isporučuje gradske autobuse privatnim prevoznicima Presto i Tamnava Trans. Uskoro na ulicama Beograda i novi model IK112M na MAN-ovoj šasiji A22.

Privatni prevoznik Presto iz Beograda je bogatiji za 3 autobusa IK103 zemunskog proizvođača. Beograđane će u javnom prevozu prevoziti novi klimatizovani autobusi koji zadovoljavaju Euro 5 normu izduvne emisije.

IK103-1U toku narednih dana će još četiri autobusa biti isporučeno prevozniku GD Tamnava Trans, a do kraja godine ovim prevoznicima treba da bude isporučeno još ukupno šest autobusa. Time se nastavlja dugogodišnja saradnja koju Ikarbus ima sa ovim prevoznicima. Prestu je ovo treća serija stotrojki (prethodne iz 2005. i 2011.), dok je Tamnava Transu ovo druga serija (prethodna iz 2011.).

IK103-5Autobusi imaju troje vrata i 29 sedišta. U ovu seriju su prvi put ugrađena unapređena sedišta domaćeg proizvođača Interprodukt iz Nove Varoši, koja bi trebalo da se pokažu bolje nego ona na ranijim serijama beogradskih IK112N i IK218N iz 2008. Kao i kod ostalih Ikarbusovih autobusa, vrata poseduju sistem protiv zaglavljianja putnika i automatsku staničnu kočnicu.IK103-ENT3

Grejanje putničkog salona je izvedeno putem podnih grejača, a za teže uslove eksploatacije, tu je dodatni grejač, u narodu poznatiji kao Vebasto predgrejač. Dodatni grejač proizvodi toplotu sagorevanjem i poseduje pumpu za recirkulaciju, tako da može da radi potpuno nezavisno od motora. Ceo sistem grejanja je domaće proizvodnje, Pneumo Logic, dok je na ovoj seriji ugrađen klima uređaj nemačkog proizvođača Konvekta.

IK103-ENT2IK103-ENT1Pogonska grupa je unapređena u odnosu na prethodnu seriju IK103, te se sa Euro 4 prešlo na Euro 5 motor. MAN-ov motor snage 199 kW (270 KS) je zamenjen novijim, jačim MAN D2066 LUH 32, koji isporučuje snagu od 235 kW (320 KS). Motor koristi svremene tehnologije, poput dvostepenog turbo kompresora i Common Rail sistema ubrizgavanja, a za prečišćavanje izduvnih gasova se koristi tehnologija PM-KAT. Menjač je ostao isti, četvorostepeni VOITH DIWA 864.5 sa integrisanim retarderom, dok je sam zid motora poboljšan u vidu toplotne i zvčne izolacije, kao kod poslednje serije IK206 za Lastu.IK103-2IK103-3 IK103-4IK103-RMVDo kraja godine Ikarbus bi trebalo da isporuči još 20ak autobusa nekolicini prevoznika, od kojih je jedan nov model na šasiji MAN A22. Ovom prilikom Autobusi.NET najavljuje ekskluzivnu reportažu novog IK112M, koji bi trebalo da se uskoro nađe na beogradskoj kaldrmi.

IK103-ispracaj

(Tekst i foto Aleksandar Dragutinović – Autobusi.NET)

3 comments

  1. Zašto bre ova grozna klizava sedišta?? Što ne stavite ona stara „kadica“ sedišta??? Ne bi me iznenadilo da neki penzioner jednom tuži gsp zato što je u krivini skliznuo sa sedišta i slomio kuk…

  2. na zadnjem sedistu autobusa ko ima visinu 1.85 udara glavu u plafon,zadna vrata su mala testko se ulazi izlazi. prosto sramota sto postoji ovaj autobus

    • Ovo je klasičan srednjopodni Ikarbusov autobus koji ima sva vrata identične dužine i širine i kod kojeg putnici koji sede na zadnjem sedištu ne moraju da se saginju.Taj problem je prisutan kod modela ik112le koji se proizvodi na mercedesovoj šasiji koji je projektovan da ima dvoja vrata i kao takav je namenjen za prigradski saobraćaj,pa su Ikarbusovi inžinjeri bili prinuđeni naknadno da ugrađuju treća vrata kako bi ga koliko toliko osposobili za gradske uslove eksploatacije.Inače GSP BG je bio prisiljen od strane političkih moćnika da kupi nefunkcionalne modele ik112le kako bi isti ti moćnici obmanjivali narod pričom da je Mercedes ušao u strateško partnerstvom sa Ikarbusom što je notorna neistina.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica