Novi električni Urbino za Hanover

Novi električni Urbino za Hanover

Hanoverski prevoznik „üstra” je potpisao sa Solarisom ugovor o isporuci tri električna autobusa Urbino 12 i time postao prvi kupac električne verzije autobusa koji je predstavljen nedavno upravo u tom gradu.

Solaris Bus & Coach i gradski prevoznik „üstra” iz Hanovera su 5. decembra 2014. godine potpisali ugovor o isporuci tri električna autobusa Urbino 12. Novi autobusi će biti opremljeni sistemom za brzo punjenje putem pantografa montiranog na krovu autobusa. Ovo je prva narudžbina za Solarisove električne autobuse bazirane na novoj verziji gradskog modela Urbino koji je svetsku premijeru doživeo nedavno na sajmu IAA, baš u Hanoveru.

new_solaris_urbino_12_12

Ovi veoma moderni autobusi treba da stignu u Hanover krajem 2015. godine. Novi 12-metarski Urbino electric za prevoznika „üstra” će biti opremljen elektro pogonom ZF AVE 130 sa motorima na osovini. Koncept oslobađa prostor za putnike i značajno smanjuje masu vozila. Dodatna ušteda u masi je postignuta zahvaljujući novoprojektovanom podvozju novog Urbina, koji je nekoliko stotina kilograma lakši od svog prethodnika. Baterije montirane u zadnjem delu autobusa će davati 120 kWh energije.

Potpuna novina je to što sistem za punjenje omogućava kontinualan rad vozila na liniji bez potrebe povratka u garažu. Baterije se mogu dopunjavati punjačem snage 450 kW putem pantografa proizvođača „Schunk“, ugrađenog na krovu autobusa. Jedno punjenje traje četiri do šest minuta i sasvim je dovoljno za vožnju do sledećeg mesta za punjenje. Postoji i konvencionalni punjač snage 32 kW za punjenje preko noći putem priključka instaliranog na autobusu. Novi električni autobusi Solaris će saobraćati na linijama 100 i 200 koje povezuju najznačajnije delove Hanovera.

new_solaris_urbino_12_21

Prevoznik “üstra” je već dugo posvećen ekološkom i održivom javnom prevozu, a Solaris ga u tome podržava kao proizvođač autobusa. U voznom parku se već nalazi 29 hibridnih autobusa marke Solaris, a postoji opcija za nabavku još 24 komada. Pored toga, u voznom parku se nalazi i 52 Solarisa Urbino 12 sa pogonom na dizel.

Verzije modela Urbino electric su već prisutne u nemačkoj od marta ove godine. Do sada su ove ekološke autobuse kupili prevoznici iz gradova Braunšvajg, Drezden, Diseldorf, Hamburg i Oberhauzen.
(Foto: Solaris Bus & Coach)

Descargar musica