IAA 2014: Naelektrisani Volvo autobusi

IAA 2014: Naelektrisani Volvo autobusi

Volvo je na najvećem svetskom sajmu privrednih vozila u Hanoveru bio u znaku elektromobilnosti i hibridne tehnologije, a u skladu s tim je u centru pažnje bila premijera gradskog autobusa Volvo 7900 Electric Hybrid, na kojoj je bio prisutan i Autobusi.NET.

Kada su u pitanju autobusi, i to oni namenjeni gradskom saobraćaju, Volvo Buses je svu svoju energiju skoncentrisao na značajno povećanje efikasnosti i veoma primetno smanjenje buke, smanjenje potrošnje goriva, pa samim tim i uticaja na životnu sredinu. Opredeljenje Volvoa je razvoj hibridne tehnologije sa ciljem da se od što manje količine fosilnih goriva dobije što veća količina električne energije, a krajnji cilj je da se ta fosilna goriva potpuno izbace. S tim u vezi je i posvećenost elektromobilnosti i razvoju tehnologija za serijsku proizvodnju potpuno električnih autobusa. U okviru programa ElctriCity je za jun iduće godine najavljeno puštanje u saobraćaj prve potpuno električne autobuske linije u Geteborgu.

IAA_2014_AutobusiNET_baner_1024IMG_1506

Rezlutati posvećenosti napretka u hibridnim tehnologijama su danas veoma primetni, pa je Volvo Buses u Hanoveru premijerno predstavio Volvo 7900 Electric Hybrid. Izloženi gradski autobus je već ofarban u boje kupca, a to je gradsko saobraćajno preduzeće Hochbahn iz Hamburga. Novi električni hibrid je veoma tih i proizvodi svega 65 dBA buke. Autobus pokreće elektromotor snage 150 kW, koji napajaju litijumske baterije kapaciteta 19 kWh. Pored toga, ima ugrađen i mali dizel motor. Autobus se preko pantografa na krovu veoma brzo dopunjava električnom energijom na krajnjim stanicama, za svega 6 minuta. Može da poveze do 95 putnika, od kojih 33 imaju mesta za sedenje.

IMG_1509IMG_1507IMG_1511IMG_1512

Pored premijernog električnog hibrida, značajno mesto na štandu Volvoa je zauzeo i zglobni hibridni autobus čijoj smo premijeri prisustvovali prošle godine u Belgiji. Serijska proizvodnja ovog autobusa je krenula početkom 2014. godine i do sada je ugovorena isporuka za nekoliko evropskih gradova, među kojima su u Hamburg u Nemačkoj, Sundsval u Švedskoj i Budimpeša u Mađarskoj. U zglobni hibrid je ugrađen novi Euro 6 dizel motor snage 240 kW koji pokreće elektromotor snage 150 kW u sklopu Volvo I-SAM paralelnog hibridnog sistema. Zahvaljujući centralnoj poziciji skladištenja baterija kod srednje osovine, opterećenje je ravnomerno raspoređeno po dužini, tako da autobus može da primi 154 putnika, što je za 4 više od prethodnog dizel modela. Novi zglobni autobus je opremljen i inovativnim štedljivim sistemom grejanja i ventilacije.
(Tekst i foto Saša Conić)

IMG_0771IMG_0790IMG_0791IMG_0773IMG_0775

Comments

  1. […] Detaljnije o autobusu Volvo 7900 Electric Hybrid možete pročitati u našoj reportaži iz Hanovera IAA 2014: Naelektrisani Volvo autobusi. (Foto Volvo […]

Descargar musica