Predstavljen prvi srpski Euro 6 autobus

Predstavljen prvi srpski Euro 6 autobus

Novosadski proizvođač autobusa Feniksbus d.o.o. je danas predstavio dva savremena midibusa za gradski i prigradski saobraćaj na šasiji Iveco Daily sa Euro 6 tehnologijom.

Jedan svetao primer i tračak nade za srpsku autobusku industriju se dogodio danas u Novom Sadu u sedištu preduzeća Feniksbus d.o.o, gde je održana premijera nove generacije midibusa sa Euro 6 motorima. Novi minibusi tipa FBI 83-Euro 6 se proizvode na šasiji Iveco Daily 70C17 CC u pet različitih verzija, i to kao gradski, prigradski, školski, međugradski i turistički. Na današnjoj prezentaciji za specijalizovane novinare, među kojima je bio prisutan i Autobusi.NET, predstavljena je gradska i prigradska varijanta.

IMG_1232 IMG_1224 IMG_1227 IMG_1241 IMG_1223 IMG_1222

Novi Euro 6 midibusi Fenisksbusa se ne razlikuju od prethodnih samo po novoj generaciji motora, već je kompletna karoserija tehnološki i estetski modernizovana. Savremenim 3D modelovanjem su skladno i precizno ukombinovani elementi karoserije sa novom Iveco šasijom. Zajedno sa šasijom je stigla i najaktuelnija Iveco Daily hauba sa moćnom svetlosnom grupom i potom ukombinovana sa novim vetrobranom Feniksbusa, čineći celu prednju stenu potpuno usklađenom. Midibusi FBI 83 su razvijeni i ispitani u potpunosti prema važećim međunarodnim propisima, među kojima je i test na prevrtanje. Evropsku sertifikaciju je obavila firma TÜV SÜD, a obavljena je i homologacija za Rusiju.

Treba istaći da je posao razvoja Euro 6 modela midibusa trajao oko osam meseci. Firma Fenikbus d.o.o. je do sada sa svojih 25 radnika proizvela oko 50 midibusa za tržište Rusije, Slovenije i Srbije. Najveći kupci u Srbiji su do sada Niš-ekspres i Arriva. Pored midibusa sa pogonom na dizel, napravljena je i CNG varijanta. Feniksbus je ove godine ruskoj firmi STN prodao licencu za proizvodnju midibusa Feniksbus u Nižnjem Novgorodu. Po tom ugovoru novosadsko preduzeće isporučuje tehnološku opremu i komponente ruskom partneru.

IMG_1242 IMG_1244 IMG_1258 IMG_1257 IMG_1259 IMG_1261

Novi midibusi Feniksbus FBI 83 su dugački 8.280 mm, široki su 2.367 mm, a sa klima uređajem imaju visinu od 3.100 mm. U zavisnosti od varijante, mogu da prime od 29 do 45 putnika. Iveco Euro 6 motor zapremine 3 litra proizvodi snagu od 170 KS, koja se do zadnje osovine prenosi preko mehaničkog ili poluautomatskog menjača. Vozilo je opremljeno sigurnosnim sistemima ABS, ASR i ESP, disk kočnicama na svim točkovima, a za meko usporavanje je zaslužan Telma retarder. Pored toga, kupcima stoji na raspolaganju i čitava paleta standardne i dodatne opreme namenjena komforu i sigurnosti putnika.
(Tekst i foto Saša Conić)

IMG_1248 IMG_1245 IMG_1266 IMG_1268 IMG_1264 IMG_1269

Comments

  1. stesha says:

    Baš ste ga preterali sa watermark-ovima po slikama. Zar nije dovoljna oznaka u donjem desnom uglu? Toliko zaštite nema ni na našim novčanicama…

    1. Sasa says:

      U pravu ste! Zamenili smo fotografije, a istovremeno smo otklonili i grešku u otvaranju samih fotografija, pa smo i to ispravili. Hvala na primedbi!

Descargar musica