FlixBus iz Beograda i Novog Sada četiri puta dnevno do Budimpešte

FlixBus iz Beograda i Novog Sada četiri puta dnevno do Budimpešte

Tek koji dan više od dva meseca nakon uvođenja prvih polazaka iz Srbije sa zelenim autobusima, FlixBus je organizovao konferenciju za medije u Beogradu i najavio otvaranje nove „zelene“ linije između Beograda i Budimpešte.

Od četvrtka, 3. oktobra 2019. godine, FlixBus autobusi će krenuti iz Srbije na novoj liniji i spojiti glavne gradove Srbije i Mađarske. Prvi put od dolaska evropskog lanca prevoznika u Srbiju, zeleni autobusi će ući i u Novi Sad. Tri dnevna i jedan noćni polazak obavljaće beogradski Fudeks.

Predstavnici Fudeksa i FlixBus CEE South. © Slobodan Kostić

Predstavnici Fudeksa i FlixBus CEE South. © Slobodan Kostić

Konferenciju za štampu započeo je Ante Grbeša, direktor FlixBusa za region CEE South. On je prisutne medije upoznao sa konceptom funkcionisanja FlixBus sistema, kao i sa nastankom i razvojnim putem nemačkog prevoznika koji je izrastao u jednog od najznačajnijih igrača na evropskom tržištu, pa i u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe, naveo je i da je FlixBus nedavno preuzeo turski KamilKoc i francuski Eurolines. Osim toga, uputio nas je i na dalji razvoj ovog koncerna, koji uključuje kreiranje car-pooling kompanije FlixCar u Francuskoj i FlixTrain na nemačkim šinama.

Reč je preuzeo Dean Čebohin, direktor za razvoj poslovanja FlixBus CEE South, s kojim je naš portal vodio ekskluzivni intervju pre dva meseca, i prisutnima približio način funkcionisanja ispostave u Zagrebu, koja je zadužena za prostore bivše Jugoslavije i Albaniju. Pred predstavnicima najvećih srpskih medija Čebohin je, osim posvećenosti bezbednosti i ekologiji, predstavio i partnere sa domaće scene, Fudeks i Sirmiumbus, čiji su predstavnici bili prisutni na konferenciji u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari.

Predstavnici Sirmiumbusa i FlixBus CEE South. © Slobodan Kostić

Predstavnici Sirmiumbusa i FlixBus CEE South. © Slobodan Kostić

Iako je FlixBus svoje poslovanje posvetio internetu i digitalnim tokovima komunikacije, kartu za zelene autobuse moguće je kupiti i posredstvom tradicionalnih kanala. Kako su naveli Čebohin i Nemanja Laković, menadžer prodaje FlixBus CEE South i direktor predstavništva kompanije u Beogradu, u Srbiji trenutno postoji 250 lokala u kojima je moguće kupiti karte za FlixBus. Međutim, u prva dva meseca su, kako tvrde, dokazali da su putnici iz Srbije spremni za kupovinu putem interneta, bilo kroz aplikaciju ili vebsajt.

Kako smo saznali od predstavnika FlixBus CEE South iz Zagreba, izuzetno su zadovoljni reakcijom putnika na srpskom tržištu. Prema njihovim navodima, u Srbiji su putnici brže i u većem udelu usvojili korišćenje digitalnih kanala nego što je to bio slučaj u Hrvatskoj 2016. godine, kada su krenule prve linije njihovih autobusa ka jadranskom primorju. Osim ovog udela, naveli su da u Srbiji raste i ukupan broj putnika. Trenutno, u Hrvatskoj 60 odsto putnika kupuje kartu putem interneta dok u zemljama Beneluksa taj udeo iznosi više od 90 procenata.

Putnici u Srbiji pokazali veću spremnost za kupovinom putem intereneta. © Slobodan Kostić

Putnici u Srbiji pokazali veću spremnost za kupovinom putem intereneta. © Slobodan Kostić

Zaključno sa 30. septembrom, obavljeni su poslednji sezonski polasci od Beograda ka hrvatskom primorju. Iako su ukinuti polasci do Splita i Rovinja, FlixBus nije smanjio broj polazaka ka Zagrebu. Kroz ovo čvorište, putnici iz Srbije i dalje imaju vezu ka primorju, ali i ka Italiji, Austriji i Nemačkoj. Od trećeg oktobra, putnicima iz Beograda i Novog Sada će biti približene nove destinacije iz FlixBus mreže.

Budimpešta je veliko saobraćajno čvorište u FlixBus mreži i omogućava presedanje putnicima iz Srbije ka Poljskoj, Češkoj, Nemačkoj i Austriji. Jedna od najznačajnijih konekcija koje srpski putnici mogu ostvariti u Budimpešti jeste ona ka Beču, do kog postoji polazak skoro na svakih sat vremena. Prvi srpski partner FlixBusa, beogradski Fudeks, će svojim autobusima obavljati sva četiri polaska, što će udvostručiti trenutni broj polazaka koje obavlja ovaj prevoznik. Iako je FlixBus prisutan na aerodromu u Budimpešti, putnici iz Srbije neće imati direktnu vezu do njega.

Ukidanje železničke linije do Budimpešte će popuniti kapacitete FlixBusa. © Slobodan Kostić

Ukidanje železničke linije do Budimpešte će popuniti kapacitete FlixBusa. © Slobodan Kostić

Osim jakog marketinga koje FlixBus platforma poseduje, popunjavanju kapaciteta će najviše pomoći odsustvo direktne železničke veze Beograda sa Budimpeštom, koja je ukinuta početkom radova na brzoj pruzi kroz Srbiju. Dodatno, uskoro se očekuje i zatvaranje pruge između Novog Sada i Subotice, čime će i Novi Sad izgubiti ovu železničku vezu. S tim na umu, nije nemoguće očekivati i porast broja polazaka na ovoj liniji. Do tada, četiri svakodnevna polaska na liniji 1910 Beograd  – Novi Sad – Budimpešta u tabeli ispod. Zbog srpskih regulativa, FlixBus neće prevoziti putnike od Novog Sada do Beograda i obratno.

Polasci iz Srbije ka Budimpešti

Beograd Novi Sad Budimpešta
 08:00  09:15  14:00
 12:30  13:45  18:30
 16:30  17:45  22:30
 21:00  22:15  03:00

Polasci iz Budimpešte ka Srbiji

Budimpešta Novi Sad Beograd
 08:30  13:15  14:30
 12:00  16:45  18:00
 16:30  21:15  22:30
 23:00  03:45  05:00

Gospodin Čebohin nas je podsetio da FlixBus ima tendenciju da otvara autobuske linije koje do ranije nisu postojale. Stoga, za primer je pomenuo i mogućnosti otvaranja direktnih linija do aerodroma u Beču ili onog u Veneciji, kao i spajanje Beograda i Novog Sada sa Minhenom, Frankfurtom i Berlinom. Konkretnih informacija o širenju mreže linija iz Srbije nije bilo, ali su zagrebački i beogradski predstavnici potvrdili da se vode pregovori o novim linijama i sa novim prevoznicima.

Trenutno a i u bliskoj budućnosti, sve polaske iz Srbije će obavljati srpski prevoznici. Odsustvo reciprociteta na međunarodnim linijama je nekarakteristično za FlixBus, a uzrokovano je time što Srbija nije član Evropske Unije, te su međunarodne linije predmet bilateralnih dogovora. Ipak, FlixBus je posvećen standardizaciji voznog parka, pa se autobus srpskog Fudeksa ne razlikuje bitno od mađarskog Volanbusza ili austrijskog Blagussa.

Setra S 516 HD (Fudeks) u FlixBus kolor šemi. © Slobodan Kostić

Setra S 516 HD (Fudeks) u FlixBus kolor šemi. © Slobodan Kostić

FlixBus vebsajt za prodaju karata indicira da će Fudeksovi autobusi na liniji za Budimpeštu biti opremljeni toaletima, bežičnom internet konekcijom i utičnicama. Ispred Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, FlixBus je izložio dva autobusa kako bi uputio medije u kvalitet voznog parka. Plato su krasili Sirmiumbusov Mercedes-Benz Tourismo 17 RHD sa liftom za hendikepirane osobe i Setra S 516 HD u vlasništvu beogradskog Fudeksa.

flixbus_ntp_1

flixbus_ntp_2

flixbus_ntp_3

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica