Solaris razvija dvozglobni električni autobus

Solaris razvija dvozglobni električni autobus

Poljski proizvođač Solaris Bus & Coach razvija gradski dvozglobni električni autobus sa pogonom na gas.

“Prvi poljski autobus MEGA klase sa višeosovinskim električnim pogonom kojeg stvara gas sa niskim nivoom zagađenja“ je zvanično ime zajedničkog projekta proizvođača Solaris Bus & Coach i tehnoloških univerziteta iz Varšave i Poznana. Ovaj veliki poduhvat je finansijski podržao Nacionalni centar za istraživanje i razvoj (NCBiR) u okviru InnoTech programa. Cilj ambicioznog programa je projektovanje, izvođenje i na kraju ispitivanje autobusa mega klase dužine preko 20 metara, kojeg će pokretati električna energija dobijena putem gasa i gorivnih ćelija.

solaris_urbino_24_electric_1

Ukupna vrednost projekta iznosi skoro 3 miliona evra, dok je NCBiR obezbedio polovinu sume. Prvobitno je bilo planirano da implementacija projekta traje od novembra 2012. godine do novembra 2015. godine. Međutim, kako Solaris namerava da proširi obim istraživanja i razvoja, sa NCBiR se pregovara o produženju trajanja projekta na još jednu godinu.

Solaris je nedavno primenio sličnu tehnologiju pogona na dva zglobna autobusa dužine 18,75 m koji su decembra 2014. godine isporučeni Hamburgu. Novi projekat će zahtevati još naprednija tehnička rešenja, samim tim što je vozilo znatno duže, a ne kreće se po šinama.

solaris_urbino_24_electric_2

Izgled vozila je već definisan i baziran je na novoj generaciji Urbino familije predstavljene ove jeseni na sajmu IAA 2014 u Hanoveru. Nakon istraživanja i razvoja, sledi izrada novog autobusa koji će dopuniti Solarisovu paletu proizvoda. Za novi autobus već vlada interesovanje, naročito u Nemačkoj i među skandinavskim prevoznicima.
(Ilustracija Solaris Bus & Coach)

Descargar musica