Baterije integrisane u šasiju

Baterije integrisane u šasiju

Poljska kompanija Rafako je predstavila prototip električnog midibusa sa inovativnim rešenjem skladištenja energije.

Ne na krov, niti na zadnjem delu autobusa. Kompanija Rafako stavlja baterije u šasiju. Otkrivanje prototipa Rafako električnog autobusa, predstavlja dvostuku invaciju: to je prvi korak u svetu elektrimobilnosti koji je preduzela kompanija koja se uglavnom bavi pravljenjem električne energije i pokazuje rešenje (baterije integrisane u šasiju) koje je apsolutni unikat na trenutnom tržištu električnih autobusa.

rafako_ebus_2

rafako_ebus_3

Rafako od pravljenja električne energije do električnih autobusa

Kompanija Rafako se nalazi u Raćibožu, 150 kilometara zapadno od Krakova. Pripada PBG grupaciji i lider je u poljskoj oprem za proizvodnju energije i EPC tržištu, i najveći je proizvođač kotlova u Evropi. I upravo sada, firma razvija aktivnosti vezane za obnovljivu energiju i oblast elektromobilnosti. U tom okviru pojavljuje se prototip Rafako električnog autobusa, za kojeg kompanija tvrdi da je prvi električni autobus sa baterijama u šasiji. Ovaj model je takođe predstavljen tokom COP24 konferencije u Poljskoj. Vozilo je singl deker Midi bus (do 10,5 metara dužine) za potrebe javnog gradskog prevoza. Većina komponenti vozila dizajnirana je i napravljena od nule, objašnjava Michal Maćkoviak, šef inovacija firme Rafako, tokom izlaganja u Katovicama.

rafako_ebus_4

Slobodan prostor na krovu, mala težina

Postavljanjem baterija u šasiju omogućeno je oslobađanje prostora na krovu da bi se postavili solarni paneli. Povrh toga, moguće je povećati visinu vozila na 3,2 metra (na primer, električni Citaro je visok 3,4 metra). „Skelet je napravljen u samonosivoj tehnologiji lakih, perforiranih i savijenih elemenata od nerđajućeg čelika, kao i laganih i trajnih elemenata napravljenih od poliesterskih laminata“, rekao je Maćkoviak. Prema Rafaku, ovaj projekat omogućava smanjenje težine do 10%, tako da se može dobiti 5% putničkog prostora više (ili 10% većeg opsega). A stabilnost autobusa je, kako kompanija tvrdi, 20% veća nego kod verzije sa baterijama postavljenim na krovu, pružajuči niže postavljeno težište.

rafako_ebus_1

LTO brze punjive baterije za gradski Rafako električni autobus

Paketi baterija se realizuju modularno, da bi se zamenili modernim i tehnološki naprednijim kada tehnologija bude zrela. Dva tipa baterijskih aranžmana biće obezbeđena u autobusu dužine 8,4 metara, onog predstavljenog u Katovicama: školska i prigradska verzija biće opremljene NMC baterijama kapaciteta 144 kWh. Gradska verzija Rafako električnog autobusa biće opremljena LTO baterijama kapaciteta 61 kWh, koje se prema Rafaku mogu brzo napuniti do 90% za samo 15 minuta. Autobus pokreće centralni sinhroni motor sa stalnim magnetima snage 140 kW.

Izvor: Rafako, Sustainable-bus.com

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica