Beograd kupuje 50 novih autobusa

Beograd kupuje 50 novih autobusa

Beogradski javni gradski prevoznik, uprkos finansijskim problemima, obnavlja vozni park. U planu nabavka 50 solo vozila domaće proizvodnje, posao vredan milijardu dinara.

Vozni park GSP “Beograd” će do kraja ove godine biti bogatiji za 50 novih solo autobusa. Procenjena vrednost nabavke je 1,089 milijardi dinara, odnosno skoro devet miliona evra, a prva vozila će se naći na ulicama već od jeseni.

Generalni direktor GSP, Željko Milković kaže da će tender biti raspisan krajem februara.

– Za prikupljanje dokumentacije je potrebno otprilike mesec i po i šest meseci za proizvodnju i isporuku, tako da bi prvi kontingent mogao da stigne u GSP u septembru, ako sve bude išlo po planu – objašnjava Milković. – Kupićemo autobuse domaće proizvodnje, najverovatnije na lizing ili ukoliko budemo mogli da uzmemo neki povoljan kredit. U svakom slučaju Grad nam je obećao pomoć.

ikarbus-ik218m-37

Prioritet je nabavka solo autobusa s obzirom na to da je u poslednjih pet godina nabavljeno samo 10 vozila ovog tipa, a najstarija su prešla više od milion kilometara i prosečne su starosti 11,34 godine.

Inače, planirano je da pogon “Kosmaj” dobije najveći deo ovih vozila, čak 30, dok bi ostali bili raspoređeni po ostalim pogonima. “Karaburma” i “Novi Beograd” će dobiti po sedam, a “Zemun” – šest.

Prema podacima najvećeg gradskog prevoznika, na početku ove godine prosečna starost autobusa GSP iznosi 9,17 godina. Trend povećanja prosečne starosti se beleži u odnosu na lane jer u 2014. nije bilo nabavke autobusa.

Čak 452 vozila starija su od 10 godina i na osnovu analize njihovog tehničkog stanja planiran je rashod ukupno njih 60, u koja nije racionalno ulagati. Rashodovano će biti 18 vozila iz pogona “Kosmaj”, šest iz “Karaburme”, kao i po 18 iz pogona “Novi Beograd” i “Zemun”.

– Nabavkom novih 50 solo autobusa tokom ove godine značajno će se smanjiti prosečna starost autobuskog voznog parka, što će ovaj podsistem učiniti efikasnijim i pouzdanijim – kažu u GSP. – Autobusi će imati motore koji će ispunjavati evro 5 ili evro 6 norme emisije štetnih gasova, a biće i opremljeni najsavremenijom opremom i sistemima.

Ostvarenjem plana nabavke i rashoda vozila, GSP će na kraju 2015. raspolagati sa 980 autobusa.

DUGOVI NISU PREPREKA ZA POSAO

GSP je pre dve godine dobio kredit od EBRD za finansiranje nabavke 200 zglobnih “Solarisovih” autobusa u iznosu od 65 miliona evra. Prva rata dospeva krajem marta ove godine. Preduzeće je na lizing uzelo i 10 autobusa na gas, 20 kombi vozila, 32 zglobna autobusa i 10 kombija za prevoz osoba sa posebnim potrebama. Ipak, direktor tvrdi da to neće predstavljati prepreku za nabavku novih vozila.
Vesti iz Rubrike

“IKARBUS”, “SOLARIS”, “MAN”…

Autobuski vozni park GSP “Beograd” je poprilično šaren pošto se sastoji od modela čak pet različitih firmi. Najzastupljenija su i dalje vozila “Ikarbusa”, koja čine više od polovine ukupnog broja – 57 procenata, zatim slede najnoviji modeli poljskog “Solarisa” sa 20 odsto, pa “Man” sa 10, “Mercedes Benc” sa šest i još jedan domaći adut – “Fap” sa pet odsto.

(Izvor Večernje novosti, Foto Saša Conić)

Descargar musica