FOTO: Novih 29 autobusa BMC za Novi Sad

FOTO: Novih 29 autobusa BMC za Novi Sad

Praktično godinu dana nakon dolaska prvih 20 BMC-a sa pogonom na CNG , parking JGSP „Novi Sad ukrasiće 29 novih autobusa istog proizvođača. Ovog puta, većinski deo čine 24 solo primerka, a njima se pridružilo i 5 zglobnih.

Dok smo tokom prethodnih dana sa nestrpljenjem očekivali vesti o isporuci, iz predstavništva Mašinoprometa stigao nam je poziv za posetu. Glavni razlog za istu svakako jeste kontigent novih BMC-a koji je u završnoj fazi carinjenja. Naime, 1. juna prošle godine JGSP Novi Sad” je potpisao ugovor sa turskom fabrikom BMC o kupovini 29 autobusa na gas, od kojih je 24 solo, a 5 autobusa su u zglobnoj varijanti. Tender je raspisao EBRD na osnovu odobrenog kredita od 7 miliona evra. Na kraju je potpisan ugovor za nabavku autobusa u vrednosti od 5,773 miliona evra. Firma Mašinopromet u ovom poslu nije uvoznik, već je samo logistička podrška novosadskom gradskom saobraćajnom preduzeću koje je direktan uvoznik.

Baš kao i prvog puta, ljubazni i gostoprimljivi domaćini omogućili su nam da autobuse upoznamo pre svih ostalih. Detaljne fotografije ni ovoga puta nisu izostale, a uz njih stiže i par opisnih redova.

Novi autobusi BMC Procity CNG pred isporuku za Novi Sad

Identične karakteristike u različitim dimenzijama autobusa BMC

Na samom početku, treba naglasiti činjenicu da je Procity tehnički i vizuelno ostao potpuno isti kao u prvoj turi. Detalj koji je ovog puta primetan, jeste nedostatak parking senzora sa zadnje strane autobusa. Obzirom na to da smo ih već detaljno opisali u prvom članku, u okviru ovog bi malo toga još moglo da se doda.

Ipak, po ulasku u vozačku kabinu dočekalo nas je prijatno iznenađenje. Mnogo puta spominjani protivpožarni aparat, napokon je dobio adekvatnu poziciju unutar iste, u posebno oblikovanom delu iza sedišta. Znatno lepše i skladnije rešenje povećalo je raspoloživi prostor oko sedišta, i eliminisalo jednu od najčešćih primedbi vozača. Posebno raduje činjenica da smo o tome pisali u prethodnim člancima, te da je fabrika u Turskoj rešila da se pozabavi i tim malim, ali itekako bitnim detaljima.

Radno mesto vozača u solo verziji je identično onom u zglobnoj verziji isporučenoj prošle godine.

Nova adekvatnija pozicija protivpožarnog aparata.

Odlike „solaća”

Gasni solo BMC takođe je samo kraća verzija tipične novosadske konfiguracije. U okviru standardne dvanaestometarske platforme ugrađen je 8.9 litarski Kaminsov motor od 320 ks. Njegova kriva obrtnog momenta doseže tačku od 1220 Nm, što je nešto manje od učinka u zglobu. Ipak, ako se ima u vidu značajno manja masa, kao i to da je motor uparen sa ZF-ovim šestostepenim automatikom, brzinske karakteristike na dominantno ravničarskom terenu svakako će ići u prilog solo verziji.

Vozački prostor je u potpunosti identično opremljen i organizovan. Unutar relativno male kabine, nalazi se čak 5 pregrada za stvari i opremu vozača. Za rashlađivanje je zadužen Safkar klima uređaj, dok je standardno radijatorsko grejanje potpomognuto učešćem Valeovog predgrejača-„vebastera”. Radi bolje preglednosti putničkog salona, naročito u zoni vrata, ugrađeni su dodatni unutrašnji retrovizori. Iako su velike, ovalne površine, samo staklo bi moglo da bude izrađeno tako da intenzivnije približava odraz u njemu. Neka ovo bude još jedan od korisnih predloga, naročito po pitanju dodatnog ogledala na prednjem panelu.

Putnički prostor u solo vozilu.

Rampa za korisnike invalidskih kolica se nalazi na srednjim vratima.

Putnički salon je izrađen tako da prima ukupno 90 putnika, od kojih 28 može da se smesti na lakotapaciranim sedištima. Svakako, tu je i mesto za smeštaj putnika u kolicima, koji u vozilo mogu da uđu putem mehaničke rampe na drugim vratima. Smeštaj rezervoara na krov omogućio je postavljanje kutija za smeštaj prtljaga u prednjoj zoni, sa obe strane. Informacioni displeji i ovog puta su stigli iz Novatronika, i podrazumevaju panele za spoljašnji prikaz podataka.

JGSP „Novi Sad“ je kupio ukupno 24 solo autobusa BMC Procity 12 CNG.

Sa već nabavljenih 20 komada od prošle godine i 5 u ovoj nabavci, zglobni BMC Procity 18 CNG sada postaje najbrojniji tip zglobnog vozila u voznom parku JGSP „Novi Sad“.

Značajan udeo BMC autobusa u voznom parku

Dolaskom ovog kontigenta, koji će poneti garažne brojeve u rasponu od #1061 do #1089 (solo autobusi #1061-1084, zglobni autobusi #1085-1089), broj aktivnih BMC-a na novosadskim ulicama će dostići cifru od 49 komada. Uzimajući u obzir okviran broj od oko 250 voznih jedinica kojima garaža trenutno raspolaže, turski proizvođač polako ide ka zauzimanju primata unutar iste. Dosadašnja iskustva nakon skoro godinu dana eksploatacije, pokazala su da je njihov učinak u Novom Sadu sasvim solidan. Identični rezultati se očekuju i od strane ovog lota, kojima na kraju našeg teksta preostaje da poželimo mnogo srećnih i bezbednih kilometara, kao i zadovoljnih vozača i putnika.

Tekst i fotografije:
Stefan NIKOLIĆ, inženjer mašinstva

Galerija fotografija

3 comments

  1. Treba izbegavati kupovinu autobusa sa vertikalnim motorom na zadnjoj platformi, jer to eliminiše mogućnost da se zadnja platforma iskoristi za prijem većeg broja putnika.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica