BG: Od juna na ulicama električni autobusi

BG: Od juna na ulicama električni autobusi

Prvi autobusi na struju prevoziće već na leto putnike od Vukovog spomenika do “Delta sitija”. Ovaj tip prevoza neće zameniti autobuse, ne samo zbog cene, već i zato što ga je nemoguće koristiti na određenim linijama.Beograđane će od juna, na relaciji Vukov spomenik – Tržni centar “Delta siti”, voziti elektrobusi. A kako bi oni nesmetano mogli da rade, već za mesec-dva biće postavljeni punjači na dve lokacije.

– Ceo koncept autobusa na električni pogon baziran je na brzini punjenja. Šangaj je to spustio na 60-90 sekundi, jer ima punjače na svakom stajalištu – kaže direktor GSP-a Željko Milković. – Za tako nešto potrebno je izdvojiti 80.000 evra za svako stajalište, pa smo izabrali opciju s manjim troškovima.

Odabrani koncept predviđa da se punjači postave kod Vukovog spomenika i “Delta sitija”. Na liniji 1E, koja će prolaziti kroz centar grada, saobraćaće pet vozila u intervalu od 12 do 13 minuta. Planirano je da vreme punjenja bude od pet do osam minuta.

– I pored mnogih prednosti, ne može se razmišljati o zameni autobusa na gorivo elektrobusima – dodao je Milković. – Ovo je prvenstveno hvatanje priključka s tehnologijom. Ovaj tip prevoza neće zameniti autobuse, ne samo zbog cene, već i zato što ga je nemoguće koristiti na određenim linijama.

PROIZVODE IH KINEZI

Električne niskopodne autobuse proizvodi kineski “Hajger”, a distributer je “Čeriot motors”. Cena jednog vozila je 453.610 evra bez PDV-a, a rok trajanja 12 godina. Ukupna vrednost ponude je 2.612.498 evra bez PDV-a.

LINIJA DUGA OSAM KILOMETARA

Relacija prve linije duga je osam kilometara. Mada je baterija dovoljna da se pređe duplo veća kilometraža, jedno servisno vozilo biće opremljeno s prenosivim punjačem u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

(Izvor i foto: novosti.rs)

Descargar musica