Električna VDL Citea SLFA u Kelnu

Električna VDL Citea SLFA u Kelnu

Osam zglobnih električnih autobusa VDL Citea SLFA Electric pokrenulo je u subotu prvu 100% električnu autobusku liniju u Nemačkoj.

U subotu 3. decembra je linija 133 prevoznika KVB u Kelnu zvanično pretvorena u potpuno električnu liniju. To znači da će njom od sada saobraćati isključivo električni autobusi. VDL Bus & Coach je isporučio 8 zglobnih Citea SLFA Electric za pripremu za ove potrebe. Nakon temeljne test faze, veliki dan je stigao prošle subote: prva nemačka 100% električna autobuska linija je puštena u rad.

Svečano puštanje u rad potpuno električne autobuske linije u Kelnu © Jörg Heupel

Svečano puštanje u rad potpuno električne autobuske linije u Kelnu © Jörg Heupel

Električna mobilnost je bitan deo razvoja u javnom prevozu. Gradski električni autobus doprinosi čistijoj okolini, manjoj potrošnji energije i tišem i zdravijem okruženju. Javni prevoznik grada Kelna, KVB, vidi mnogo mogućnosti za razvoj električne mobilnosti i uglavnom se fokusira na javni masovni prevoz sa nultom emisijom.

Važan korak u tome je konverzija linije 133 sa dizel autobusa na potpuno električne. Po podacima KVB-a, zamena dizel autobusa električnim će godišnje smanjiti emisije ugljen dioksida za oko 520 tona. Linija je dugačka 7 kilometara i ima 13 stanica.

VDL Citea SLFA Electric ne zagađuje okolinu i ne stvara buku.

VDL Citea SLFA Electric ne zagađuje okolinu i ne stvara buku.

VDL Citea SLFA Electric je opremljena sistemom brzog punjenja putem pantografa. Pantograf je pozicioniran u prednjem delu vozila iznad druge osovine, pa putnici uvek imaju slobodan prolaz kod vrata. Punjenje se vrši na krajnjim stanicama. Snaga punjenja je 250 kW i traje 5-10 minuta. Baterije se potpuno napune noću u garaži. Displeji su integrisani u vetrobran, zadnje i bočna stakla. Putnička vrata su široka zbog lakše i brže izmene putnika. Potpuno LED osvetljenje napred, sa strane i pozadi obezbeđuje optimalnu vidljivost pri svim vremenskim uslovima. Električne Citee imaju 43 sedišta i još 82 mesta za stajanje. Putnici su na dobitku što su električni autobusi mnogo tiši u poređenju sa dizel autobusima. Značajno poboljšanje u komforu putovanja se pokazalo još u fazi ispitivanja.

Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) je četvrti po veličini gradski prevoznik u Nemačkoj i obezbeđuje prevoz u Kelnu i okolini. U voznom parku ima 367 vozova i tramvaja i više od 300 autobusa. Oko 3.400 zaposlenih se stara da sve funkcioniše na skoro 60 linija na kojim se svakodnevno preveze više od 850 hiljada putnika.

Pročitajte i kako je izgledala premijera ovog autobusa na UITP kongresu u Milanu.

VDLSerbia_logo

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.com

Comments

  1. […] Pročitajte i članak o puštanju u saobraćaj istih autobusa nedelju dana ranije u Kelnu. […]

Descargar musica