Svetska premijera: VDL Citea SLFA Electric

Svetska premijera: VDL Citea SLFA Electric

Na nedavno završenom UITP kongresu u Milanu, VDL Bus & Coach je predstavio zglobni električni autobus dužine 18,1 m sa inovativnim BRT dizajnom.

Citea SLFA Electric je novi član u familiji električnih autobusa kompanije VDL Bus & Coach. Pored toga što ima nekoliko kombinacija pogona i sistema za punjenje i čuvanje energije, autobus ima potpuno novi spoljašnji izgled. Predstavljeni autobus je prvi od 8 autobusa koje je naručio gradski prevoznik KVB (Kölner Verkehrs-Betriebe) iz Kelna.

vdl_citea_slfa_electric5

Nova zglobna električna Citea se u potpunosti pokreće na struju. Za razliku od hibridnih autobusa, nije joj neophodan dodatni dizel motor ili trola. VDL Citea SLFA Electric doduše ima pantograf pomoću kojeg se baterije kratko, ali intenzivno dopunjavaju na krajnjoj stanici.

vdl_citea_slfa_electric4

Novi autobus kombinuje najbolje odlike modela Citea Electric i zglobnog dizel modela Citea SLFA. Modularni sistem gradnje je omogućio razvoj električne varijante i jednostavne integracije električnih komponenata bez kompromisa po kvalitet Citee, kao što su laka konstrukcija, optimalna pristupačnost i komfor. Aspekt koji doprinosi i komforu i okolini je upravo činjenica da je Citea Electric veoma tiha i unutra i spolja.

vdl_citea_slfa_electric3

Zglobna VDL Citea sa kompletno niskim podom, idealna je za prevoz velikog broja putnika. Nizak pod omogućava lak pristup putnicima sa dečijim ili invalidskim kolicima i drugim osobama sa otežanim kretanjem. Pored velikodušnog prostora za stajanje, putnicima su na raspolaganju konzolno okačena sedišta, čime se dobija povećan prostor za noge, ali se i olakšava čišćenje vozila.

vdl_citea_slfa_electric1

VDL Citea SLFA Electric je opremljena sistemom za przo punjenje pomoću pantografa firme Schunk. On je postavljen u prednjem delu vozila iznad druge osovine i koristi se na krajnjim stanicama. Snaga punjenja iznosi 250 kW, a vreme punjenja od 5 do 10 minuta. Baterije se u potpunosti dopunjavaju noću u garaži.

vdl_citea_slfa_electric2

Novi poseban BRT dizajn (Bus Rapid Transit) daje autobusu futuristički izgled i ugođaj koji se ogledaju naročito u zakošenom vetrobranu i liniji krova. Displeji su integrisani u vetrobran, u zadnje i u bočne prozore. Ulazna vrata su jednokrilna, ali veće širine za lakši ulaz i kretanje. LED osvetljenje obezbeđuje optimalnu vidljivost u svim uslovima.

Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) je četvrti najveći gradski prevoznik u Nemačkoj, koji obezbeđuje prevoz za grad Keln i okolinu. Vozni park se sastoji od 367 vozova i tramvaja i više od 300 autobusa. Oko 3.000 zaposlenih se svakodnevno brine da skoro 60 autobuskih, tramvajskih i železničkih linija funkcioniše kako treba. KVB dnevno preveze više od 850 hiljada putnika.

VDLSerbia_logo

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.rs

Comments

  1. […] Pročitajte i kako je izgledala premijera ovog autobusa na UITP kongresu u Milanu. […]

Descargar musica